Китайските танкове срещу индийските в планината

Pan.bg 25 юли 2020 | 17:43 views (1700) commentaries(0)
img
pan.bg
Неотдавнашните сблъсъци в долината Галван между Индия и Китай принудиха и двете азиатски държави да поставят своите армии в повишена готовност. Индийските и китайските танкове се озоваха "лице в лице" в планините Ладакх. Известно е, че и Китай, и Индия винаги са обръщали специално внимание на развитието на бронираните сили на своите сухопътни войски. Китай обаче, ако говорим за конкретната ситуация в граничните райони, има определени предимства пред Индия. Първо, КНР успя да създаде развита пътна инфраструктура в планинските райони, съседни на границите с Индия, което значително опростява проблемите с прехвърлянето на танковите подразделения. Второ, Китай изпрати танковете Type-15 (снимката горе) на индийската граница, които са по-леки и по-маневрени от индийската версия на T-90 Bhishma. Неслучайно китайският танк Type-15 се нарича „танк - алпинист“: той е определян от командването на Народоосвободителната армия на Китай като „планински танк“, предназначен за военни операции в планински райони. Мощността на двигателя на танка е 1000 к.с., което с ниското му тегло от 33-36 t значително увеличава неговата мобилност и маневреност. Така Type-15 е в състояние да пресече ров с ширина почти три метра, да се изкачи през 850-mm стена, да премине през брод с дълбочина 1,1 m. Type-15 е въоръжен с нарезното 105-mm оръдие, което е китайска модификация на Royal Ordnance L7. Не случайно Пекин се погрижи за създаването на леки планински танкове навреме. Първо, командването на НОАК не изключва възможността за тяхното използване в случай на каквито и да било действия в планинските райони на Китай. Второ и още по-вероятно, Китай е добре запознат с високата вероятност за конфликт с Индия именно в планинските райони на китайско-индийската граница. И накрая, не може да се изключи, че китайските войски в някаква ситуация ще трябва да действат в планинските райони на съседни държави, като Мианмар, Непал или Афганистан. Индия е разположила тежките танкове Bhishma (снимката долу) в граничните райони на Ладакх с Китай, които експертите смятат за един от най-смъртоносните танкове в света. Понастоящем индийските сухопътни войски разполагат с най-малко 1000 основни бойни танка Bhishma. Тези танкове, създадени на базата на основния боен танк Т-90, имат мощен двигател и добро въоръжение. Основното въоръжение на Т-90 е 125-mm оръдие 2А46М със свалящ се топлоизолационен кожух. Танкът
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > има коаксиална 7,62-mm картечница ПКТ, 12,7-mm зенитна картечница НСВТ със система за дистанционно управление 1Ц29. Но за разлика от Китай, Индия няма толкова развита пътна инфраструктура в планинските райони. Танковете Bhishma, които са много по-тежки от китайския Type-15, не могат да се движат толкова бързо, някои части от територията в планините ще бъдат недостъпни за тях. Освен това, поради температурните и въздушните характеристики в планините, Т-90 Bhishma също ще бъде много по-труден за експлоатация от леките китайски танкове. Също така си струва да се отбележи, че Китай преди това активно тества възможностите на Type-15 в планински условия, в обхвата на Тибетския автономен регион. Индийските военни експерти смятат, че в случай на мащабен конфликт КНР ще използва танковете Type-15 в северните направления, където индийските войски няма да имат практически нищо, което да им противопоставят. В планините Ладакх китайските планински танкове ще бъдат много голям проблем за индийските войски. В същото време е възможно конфронтацията в Хималаите да накара Индия да вземе решение за разработването и производството на собствени леки планински танкове. Дори е изненадващо защо страна, която има не просто планински територии, а и много проблемни планински територии, граничещи с вероятни противници - Китай и Пакистан, все още не се е погрижила сериозно за създаването на собствени танкове за водене на война в планините. Интересното е, че в началото на 90-те години Индия се опита да създаде свой лек танк за планинските райони на базата на съветската БМП-2. Обаче в средата на 90-те години разработката на това бойно средство престана. Спомниха си за перспективите за създаване на собствен лек танк едва сега, когато се появиха проблеми с използването на мощните танкове Bhishma в Ладакх.
Автор Иля Полонский
Превод и редактиране Л. Дойчинов
По информация на https://topwar.ru
Снимки: Wikimedia Commons Ministry of Defence (GODL- India); cell105 - Flickr.comНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Китайските танкове срещу индийските в планината

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка