Горбачов призна по чия заповед унищожи СССР, който можеше да бъде разделен на 35 независими държави

Pan.bg 29 юли 2020 | 12:36 views (5549) commentaries(4)
img pan.bg


На 26 декември 1991 г. Върховният съвет на СССР приема декларация за прекратяване на съществуването на държавата. Владимир Путин нарече това събитие главната геополитическа катастрофа на 20 век.

Според социолози от "Левада-център," 66 процента от руснаците днес, подобно на президента, съжаляват за разпада на СССР. През 2017 г. тази цифра е била 58 процента. Основните възрастови групи от населението, които тъгуват по Страната на Съветите, са хора над 55 години и младежи на възраст 18-24 години, които са разочаровани от присъствието на капиталистите.

Все още се спори за причините на краха на огромната държава. Напоследък историците са склонни, че по-голямата част от вината е не на Борис Елцин, който подписа престъпните Беловежски споразумения, а на Михаил Горбачов, подготвил разпадането на Съюза.

По времето, когато Горбачов дойде на власт, Съветският съюз имаше втората по големина икономика на планетата. Днес е седма.

Прогнозите на американските икономисти в докладите на ЦРУ се свеждаха до факта, че въпреки съществуващите трудности, СССР ще остане непобедим поне до средата на 21 век.

Един от ключовите удари беше сривът на цените на петрола, което доведе до загуби за бюджета от около 100 млрд. долара, но икономическият ефект от антиалкохолната кампания беше съизмерим с него. Само преките бюджетни загуби възлизат на 67 милиарда рубли. При тогавашния валутен курс това са 100 милиарда долара.

Ситуацията се влоши от трескавите и несистематични действия на Горбачов. Първото нещо, което направи, беше да започне борба срещу нетрудовите доходи. Оранжериите в домакинските парцели бяха масово съборени, започнаха набези на таксиметрови шофьори, демонтирани бяха „допълнителните“ етажи в къщи и т.н.

През 1988 г. бяха определени 10 области, които трябваше да ускорят развитието на държавата. Страната все още можеше да издържи един приоритет, но не и 10. В резултат на това през 1989 г. една трета от цялото вносно оборудване, закупено за ускорение, остава да ръждясва.

Към момента на пристигането на Горбачов външният дълг на СССР е 17,5 милиарда долара. Към момента на заминаването му, само за обслужване на външния дълг са изразходвани 21 милиарда долара.

Парадът на суверенитетите до голяма степен беше провокиран от недомислени стъпки от властите. Народни фронтове започнаха да се създават в републиките, които трябваше да станат проводници на перестройката на Горбачов. Скоро се превърнаха в откровенно антисъветски и
антируски сепаратистки движения.

Веднага започнаха да флиртуват с тях. Одобрха закон, според който всяка автономна република се приравнява на съюзна. Това доведе до факта, че всички автономии приеха декларация за суверенитет. СССР можеше да бъде разделен не на 15, а на 35 независими държави.

Източник: news-fancy.com Снимки: news-fancy.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  бай Пердах 29 юли 2020, 15:41
   
  36
   
  12

  И по чия заповед? Знаем ги тия неща,преживели сме ги. Американците му заповядаха да въведе хаоса в Съюза. После,след краха на държавата си го изтеглиха в САЩ и го направиха по-голям писател и от Лермонтов. А този петнист идиот е за разстрел! Елцин,айде,отиде си от пиене,ама за Горби е само куршум. Милиони животи унищожи този кретен.

 2. #2
  Borislavov 29 юли 2020, 16:13
   
  32
   
  9

  Когато некадърни "превратаджии" решиха да свалят тази гнида, в първия момент се зарадвах, но като видях в ТВ-предаването от Москва разтрепераните "вождове" на преврата, после като показаха как Горби жив и здрав слиза от правителственото "ТУ" в Сочи, стана ми ясно, че няма място за радост. А първата работа на преврата е ликвидиране на държавния глава, след това се уреждат другите (международните) проблеми. Единствен плюс ми остана кефа от това, че нашите "демократи" поне за 24 часа бяха напълнили гащите ;) А че Горби е агент на Запада ми стана ясно още преди той да застане начело на Съюза. След посещението му в Лондон Меги Татчър що хвалби по негов адрес избълва. А Батюшка е казал: "Хвали ли те врагът, помисли каква глупост си направил!"

 3. #3
  Borei 29 юли 2020, 17:04
   
  10
   
  8

  "...Горбачев Михаил Сергеевич, еврей, настоящая фамилия Гарбер, 1931 года рождения, мать урожденная Гопкало, женат на Раисе Максютовне Титоренко, дочь Ирина Верганская. Горбачев является знаковой фигурой в иудейском мире, посвящен в рыцари Масонского Мальтийского ордена..."

  https://zen.yandex.ru/media/id/5c35f36d53bb6f00aaaf1925/nacionalnosti-rukovodstva-sssr-ili-kto-pravit-rossiei-5cbbe9c43456ac00b393e81e

  Еднозначен предател!

  "..Михаил Сергеевич вытащил на стол карту Генштаба со всеми грифами секретности, свидетельствовавшими, что карта подлинная. На ней были изображены направления ракетных ударов по Великобритании..."

  https://adamashek.livejournal.com/1602177.html

  Показал на Британия/Маргарет Татчер секретната карта на ядрените удари по тях, в случай на ядрена война???
  Този е предател на н-та степен!


  Хазарите са пропълзяли цял свят!
  Това, което сега ми прави впечатление, е че и Сергей Шойгу (Министърът на отбраната) има някаква награда от типа:

  "Большой крест ордена Заслуг pro Merito Melitensi (Мальтийский орден, 5 июля 2012 года) — за милосердие, спасение и помощь"???

  Ако пак изиграят някоя глупава игра на руснаците?

 4. #4
  Анализатор 29 юли 2020, 17:30
   
  20
   
  2

  Както обикновено в заглавието пише едно в текста , друго.
  Няма нито дума на Горбачов да е цитирана, но той си бил признал?!?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка