Ще промени ли 10 ноември сигурността и отбраната?

Pan.bg 04 авг 2020 | 09:52 views (1076) commentaries(1)
img pan.bg
Източник: otbrana.comСпирдон Спирдонов

Правителството прие решение, което поражда много въпроси. Удължи сроковете за изготвяне на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната до 10 ноември т.г. Вероятно датата е случайно избрана и няма нищо общо със случилото се през 1989 г. Дали, обаче, трябва да я приемаме като белег за предстояща промяна в тези две сфери. Едва ли! Ако се търсеше подобен ефект удължаване нямаше да има и както предвиждаше решението на същия този Министерски съет от 18 януари 2019 г. до 30 април т.г. резултатите щяха да бъдат ясни.

Основният аргумент за новите срокове е пандемията и свързаното с нея извънредно положение. Това, според министрите, наложило съществена промяна в организацията и интензивността на дейностите по подготовката на двата прегледа. Звучи малко странно. Нека да вземем за пример армията и полицията. В този период бяха проведени редица учения, като зенитно-ракетните стрелби на полигон „Шабла“, „Бриз“, сертифициране на различни формирования с оглед ангажиментите ни към НАТО, ротирахме континентите в Афганистан, запазен бе ритъмът на войсковото всекидневие и т.н. Полицията денонощно си е на мястото не само заради борбата с престъпността и спазването на противоепидемичните мерки, но и във връзка с недоволството на гражданите от управлението на страната. Анализът на състоянието на сигурността и отбраната и перспективите за неговото укрепване и развитие, обаче, се предаде и поиска още време за изпълнение на задачата.

Какво ще се случи на 10 ноември 2020 г.? Приемаме, че този път срокът е спазен. Обобщеният доклад по двата прегледа е готов и приет от правителството. Ако разсъждаваме само за отбраната, бихме могли да се притесним от това закъснение. Въоръжените ни сили имат програма и план за развитие на способностите до края на 2020 г. Вариантите са два. Бързо парламентът приема предвидените два документа до 2026 и 2032 г. Или посрещаме новата година без план и програма. И в двата случая не се връзват нещата. На кой бюджет ще легнат новите способности, които ще гласува Народното събрание, след като сме наясно, че по това време бюджетната процедура вече е прескочила при депутатите. И второ, кой ще изпълнява един такъв преглед и произтичащите от него документи? Новото правителство и новото
управляващо мнозинство ли след редовните или предсрочните парламентарни избори?! Дали ще се съгласи то? Най-вроятно тази неяснота в бъдещето е необявената причина за удължаване на сроковете. Защото имаше достатъчно сигнали, че за отбраната, например, няма проблеми със спазването на първоначалните дати.

За неувереността, че двата прегледа ще се случат, говорят редица досегашни дейности. Променени бяха закони в системата на отбраната и Въоръжените сили, разузнаването и МВР, които до голяма степен обезсмислят по-нататъшните усилия. Не казвам, че прегледите не са необходими. Напротив, и отбраната, и Въоръжените сили, и службите за сигурност, и полицията, се нуждаят от адаптиране към съвременните заплахи. Те се нуждаят също от решения на най-високо ниво, за да преодолеят вътрешните си проблеми. Но, едва ли това може да стане в края на мандата на което и да е управление?! А време имаше. Необходимостта от двата прегледа бе установена от Съвета по сигурността на негово заседание на 21 юни 2018 г. Министерският съвет, обаче изчака да мине половин година, за да постави задачата, която трябваше да бъде изпълнена за година и три месеца. Сега вече време няма. По всичко личи, че и управляващите са наясно. Едва ли и датата 10 ноември ще помогне, колкото и символична да е тя!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 04 авг 2020, 11:29
   
  2
   
  4

  Я ДА $И $ЛУЖАТ АПЗтата ПОЖИЗН€НО,Ч€ КАТО ГЛ€ДАМ КАКВИ ЛАЙНА- ПРОТ€Ж€ТА ВЛАЧАТ $Л€Д
  $€Б€$И МИ СТАВА $ТРАШНО!!!!
  ( И кандидат полковник ВЕЧЕ Е ДИАГНОЗА)!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка