ГЕРБ и ВМРО – референдум за връщане на задължителната наборна военна служба

Pan.bg 03 сеп 2020 | 13:54 views (1141) commentaries(3)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, Спирдон Спирдонов

По-голям компромис очевидно правят от ГЕРБ. Те отхвърлят собственото си становище от години насам, че няма нужда от връщане на наборната военна служба. Дори в предишния състав на парламента чрез министърa на отбраната Николай Ненчев от второто правителство на Бойко Борисов доказваха колко по-скъп е наборникът от професионалния войник и колко не са прави тогавашният депутат Красимир Каракачанов и неговите колеги, които бяха внесли проект за задължителна наборна военна служба. Преди една година това беше първото послание на Втория национален събор на запасното войнство, който се проведе в Казанлък.Три от 6-те точки, за които настояваха патриотите, влизат в общия проект, а за останалите три проблемни - наборна служба, образователен ценз и законодателната инициатива на президента, ще има референдум, заедно с изборите за Велико Народно събрание. Това е компромисът, който правят ГЕРБ и ВМРО за събиране на 120 подписа и започване на конституционната процедура. По-голям компромис очевидно правят от ГЕРБ. Те отхвърлят собственото си становище от години насам, че няма нужда от връщане на наборната военна служба. Дори в предишния състав на парламента чрез министърът на отбраната Николай Ненчев от второто правителство на Бойко Борисов доказваха колко по-скъп е наборникът от професионалния войник и колко не са прави тогавашният депутат Красимир Каракачанов и неговите колеги, които бяха внесли проект за задължителна наборна военна служба.

Припомняме, че точно преди една година на Втория национален събор на запасното войнство, който се проведе в Казанлък, едно от посланията беше „Провеждане на референдум за промяна на Конституцията на Р България и възстановяване на задължителната наборна служба. Актуализиране на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Р България, Закона за резерва на Въоръжените сили за изграждането и поддържането на необходимите оперативни способности за сигурността и отбраната на страната“. Тогава председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков акцентира върху няколко момента: „Ние сме за възстановяване на задължителната наборна военна служба. Смятаме, че е добре на основата на Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите да се възстанови Генералният щаб на Българската армия. Нека на базата на бригадния щаб и самостоятелните батальони да се възстанови 5-та механизирана бригада. От актуализация се нуждае и военно-образователната ни система. Предлагаме със закон да се
установи, че мирновременната численост на Въоръжените сили е 40 хиляди души. Също със закон да се утвърди мирновременната и военновременната структура на Въоръжените сили, което ще предотврати промени от субективен характер. Очакваме разработване и приемане на закон за запасното войнство, който да даде възможност на държавния бюджет за финансово осигуряване на неговата организационна дейност и за практическото провеждане на военно-патриотичното възпитание на младото поколение.”

Едно от становищата на запасното войнство вече се подкрепя от управляващите. Друг въпрос е на каква основа. Да видим дали ще се случат и останалите предложения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  david penev 04 сеп 2020, 16:19
   
  3
   
  0

  vzemaite ohte jeni v armiata 4e sa malko nama za vseki

 2. #2
  САМО НАПРЕД 04 сеп 2020, 17:27
   
  9
   
  1

  МНОГО ТЪПИ КОМУНЯГИ $А ТОВА Г€РБ и ВМРО!

  ВМЕСТО ДА ВИДЯТ ПРОСТАТА ИСТИНА-
  ,ЧЕ С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ,
  И ДА ЗАДЪРЖАТ МЛАДИТЕ ВОЕННИ,
  А ТЕ $ЪТВОРИХА АПЗ (Г€РБ и АБВ) ,
  И СЕГА "МИСЛЯТ" ДА ВЪЗРАЖДАТ
  КОМУНИ$ТИЧ€$КАТА НАБОРНА КАЗАРМА....!?!?!??!

  ЗАЩО ,НАЛИ СМЕ натовска "държава" !?!?!?!?

  ДАЙТЕ НАПРАВО НОВ 9-ти СЕПТЕМВРИ И
  НОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ....!!!!


 3. #3
  Лео Брежнев 04 сеп 2020, 23:07
   
  2
   
  0

  Наборна служба - популизъм ! За армия пари треат ,а за пари икономика треа ! Ама те ,политиците "служба" им трябва в парламента и най - вече часмага да върви,и съответно говорят това , което хората искат да слушат.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка