Москва "торпилира" неизказания ултиматум на Анкара за Нагорни Карабах

Pan.bg 03 окт 2020 | 09:10 views (2079) commentaries(0)
img
пан.бгМосква "торпилира" неизказания ултиматум на Анкара. Неочаквани контрамерки на Кремъл в отговор на ескалацията на конфликта в Карабах


Няма абсолютно никакво съмнение, че тънкостите на следващата ескалираща спирала на конфликта в Карабах, се крие не толкова в равнината на вековни етнополитически и териториални разногласия между Ереван и Баку, колкото е един от най-смелите опити на Анкара да разшири оперативния и стратегическия контрол над Централното Средиземноморие в като цяло и най-наситените с петролни полета и магистрали на либийската провинция Ел Уахат, която в момента е под контрола на либийската национална армия на Халифа Хафтар.


По-специално, умело оперирайки с пъстра гама от арменско-азербайджански противоречия като инструмент за военно-политически натиск върху Кремъл, г-н Ердоган и неговият близък кръг очевидно отново са оттеглили от дворците на разума „имперската концепция“ за участие в оперативно-стратегически „гмуркания“. опитвайки се да демонстрира на руската страна обхвата на дългосрочните последици от ескалацията в Южен Кавказ, които ще последват в случай на неизпълнение на неизказания ултиматум, един от елементите в списъка на чиито изисквания е отказът за предоставяне на „пакети“ от военно-техническа помощ на частите на Либийската национална армия.

Всъщност от Турция беше прозвучал ултиматум: или Армения напуска териториите на Азербайджан, или стигаме до Южен Кавказ - с голям иск за политическо и военно превъзходство.

Заслужава да се отбележи, че реализираният от турската страна сценарий е изключително полезен не само за азербайджанското министерство на отбраната, което е извършило обща офанзивна атака върху укрепените райони на отбранителната армия на Нагорно-Карабахската република, като се вземе предвид предоставянето на информация за тактически наземни и ниско въздушни ситуации над Арцах от БЛА Bayraktar TB2 и самолети AWACS Boeing 737 AEW & C "Мирен орел", но също така и Северноатлантическия алианс. Всъщност, ако Москва изпълни гореспоменатия ултиматум, механизираните части на войските на Халифа Хафтар с голяма степен на вероятност щяха да бъдат изгонени от стратегически важния град Сирт, върнати назад на 350-400 км в източната оперативна посока (до Аджабия и Бенгази) и, вероятно, напълно елиминирани по-многобройни и технически оборудвани паравоенни формирования на правителството на националното единство, които са получили авиационна и артилерийска подкрепа на турските въоръжени сили.

Очевидно това подреждане е в състояние да сведе до минимум и, евентуално, напълно да елиминира вероятността от използване на базата на ВВС на
LNA в Бенин (близо до Бенгази) като потенциално летище за скок за подводни самолети Il-38N на руския флот, способни да наблюдават постоянно подводното пространство на централната част на Средиземно море на обектът на появата на малошумни MAPL от класовете Вирджиния и Естуте, движещи се напред за изстрелване на стратегическите крилати ракети UGM-109E „Томаховски блок IV“ в стратегически важни съоръжения на руските аерокосмически сили в провинциите Латакия и Тартус.

Първите „камбани“ в небето над Каспийско море

В светлината на случващото се, най-показателното и красноречиво отблъскващо целия обвинителен патос на Баку спрямо Ереван е фактът, че около две седмици преди ескалацията в театъра за действие в Нагорни Карабах се случи важен (както се оказа днес) инцидент - недопускане на самолет за ранно предупреждение и контрол А -50U (регистрационен номер RF-93952) и военно-транспортния самолет Il-76MD (r / n RF-76702) на руските аерокосмически сили в източния сектор на въздушното пространство на Азербайджан над Каспийско море по време на завръщането на последния от авиобазата Хмеймим в пунктовете им за постоянно разполагане в руския Федерация.

Добре известно е, че дълбоко модернизираната гръбна радарна система „Шмел-М“, инсталирана на самолет RLDN A-50U, базирана на антенна решетка с вълноводни прорези, има повишен енергиен потенциал на предавателната пътека и по-високо ниво на шумоустойчивост и чувствителност на приемащия път, което в комбинация с използването на сантиметър работеща X-лента на вълните предоставя на операторите на "Шмел-М" възможност за откриване и класифициране на групови наземни цели на "колона MBT" на разстояние около 250-300 км и от типа "самоходна пускова станция MLRS / OTRK" на разстояние 320-350 км в режим на синтетична апертура (SAR), която осигурява получаване на радарно изображение с фотографско качество. Приблизително по същото време командването на азербайджанската армия започва основния етап от формирането на настъпателена операция в посока Карабах, който е бил записан и документиран от 11 оператора на радарния комплекс Шмел-М на A-50U . Следователно, благодарение само на гореописания инцидент, предстоящата агресия на азербайджанската страна беше доста предвидима ...


Междувременно, изхождайки от непрекъснатия поток от информация, идващ от информирани източници в арменското министерство на отбраната за тактическата ситуация в театъра на военните действия в Нагорни Карабах, стигате до окончателното заключение, че изпълнението на неизказания ултиматум на Анкара изобщо не е включен в спектъра на геостратегическите интереси на Москва.

И така, през първите дни от момента на първите мащабни удари по населени места и укрепени райони на армията на отбраната на НКР, както и началото на използването на ударна разузнавателна и тактическа авиация от въздушните сили на Азербайджан и Турция, командването на сухопътните войски на Армения даде карт бланш за извършване на пълноценен „отговор“ на позициите на оръдията и ракетната артилерия с голям радиус на действие на азербайджанската армия, докато командването на арменските ВВС получи зелена светлина за разполагане на определен брой зенитно-ракетни дивизиони С-300PT / PS близо до Ханкенди (Припомнете си, че силите за противовъздушна отбрана на арменските военновъздушни сили са въоръжени с 5 ракетни установки за противовъздушна отбрана С-300PT / PS в модификации съответно с теглена PU 5P85-1 и самоходна PU 5P85S / D). Основната цел на последния беше да защити мотострелковите части и артилерийските дивизии на армията на отбраната на НКР, както и арменската армия в районите на Бердзор и Матахис-Талиш от масивни ракетни, ракетно-артилерийски и ракетно-въздушни удари от сухопътните сили и въздушните сили на Азербайджан и Турция.

Междувременно трябва да се отбележи, че прехвърлянето на дори две 6-канални зенитно-ракетни системи със среден обсег С-300PT / PS от местата за постоянно разполагане близо до Ереван до Нагорни Карабах е изпълнено с 40% намаляване на огневите показатели (целевия канал) на зенитната / противоракетната система " чадър ", образуван от тези модификации на С-300 в западната (турска) въздушна посока. В такава ситуация стратегически важните административни и военни съоръжения на Армения в районите Котайк, Арарат, Арагацотн и Армавир могат да се превърнат в още по-уязвими цели за ракетните подразделения на турската армия, които разполагат с ОТРК J-600T "Йълдъръм", както и тактическата авиация на турските ВВС.

Изводът е следният. Очевидно непосредствено преди пренасочването на С-300PS / PS към НКР арменското отбранително ведомство е получило подходящи гаранции за привличане на 988-ти зенитно-ракетен полк на руските сили за ПВО (разполага с 4 бригади военни системи за противовъздушна отбрана С-300V и е прикрепен към 102-рата руска база в Гюмри) да покрие гореспоменатите региони на Армения от възможни ракетни удари от турска страна в случай на всеобхватно участие на Анкара в конфликта.

Освен това още в първите часове след началото на ескалацията на конфликта в Карабах онлайн порталът за наблюдение на регионалния и глобалния въздушен трафик Flightradar24 регистрира изпълнението на няколко полета на тежко военнотранспортни самолети Ил-76МД и Ан-124-100 Руслан до летище Ерибуни. основната цел на която, очевидно, беше доставката на допълнителни зенитни ракетни системи (боеприпаси SAM) до най-опасните от ракети райони, както и наземни многофункционални радари и електронно разузнавателно оборудване.

Всъщност руските гаранции „торпилираха“ турския ултиматум. Освен това президентите на Русия, САЩ и Франция направиха едно-единствено изявление относно необходимостта от мирно уреждане в Нагорни Карабах и като цяло срещу намесата на Турция .
Автор:
Евгений Даманцев

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка