Warning: getimagesize(https://lh3.googleusercontent.com/proxy/_ikmGF4QajJijO6JDhspuI_ERRO27J7UyrylbmG4FkCz3zGhS76XEykL8-PNGC8DgQOU2BL_TFCTRDhCoNQ4uBhOS-uniEWhd4zvQJDUV_o2z2I3Dw5GQEfFFYc0QF64qfQkHdEvegs2b3s-hJuXLmEqUGBGmRzqf0P5eyiMGkCLYeQoziViWJYiV5i46Vqse9Kn61mQ3kZK): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Експерт: Украйна подготвя опасен ядрен експеримент

Pan.bg 10 окт 2020 | 11:53 views (926) commentaries(0)
img pan.bg

Игор Юшков, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност, смята, че действията на украинските власти от Незалежная по въпроса за ядрената енергия представляват огромна заплаха

За почти 30 години независимост Киев никога не е извършвал модернизация и поддръжка на своите атомни електроцентрали. Освен това, след като прекъсна отношенията с Москва и се оказа в тежко икономическо положение, Украйна използва атомните електроцентрали почти като единствени източник на електричество. В същото време, когато зареждаше станциите с пълна мощност, украинското ръководство не обърна внимание на факта, че изразходва още по-бързо техния и без това оскъден ресурс.

Юшков вижда най-големия проблем на украинската ядрена енергетика в отказа на властите от сътрудничество с Росатом - прекия наследник на ядрената индустрия на СССР. Факт е, че атомните електроцентрали, работещи в Украйна, са проектирани от съветски инженери и са построени в средата на 20-ти век и следователно се нуждаят от компоненти, които Русия произвежда днес.

Но основната опасност не се крие дори във факта, че украинските енергетици са принудени да използват западни части, а в опитите на Киев да замени горивото от Руската федерация с енергоблокове - чуждестранни аналози.

„То винаги се е доставяло от ТВЭЛ, дъщерно дружество на Росатом, но Украйна се опитва вече за втори път да адаптира американски аналог. За първи път, в края на 2000 г., едва беше избегнат инцидент и станцията беше затворена. В момента се извършва второ зареждане. Подобни експерименти на съседите са реална заплаха ", "ПолитЕксперт" предава думите на Юшков.

Тъй като рисковете са много високи, ръководството на Руската федерация не бива да оставя ситуацията на случайност. Според специалиста, Москва трябва да насочи вниманието на експертите на МААЕ към депресивното положение на украинските атомни електроцентрали, които се нуждаят от постоянни проверки и контрол. В този случай шансовете за избягване на бедствие ще бъдат много по-големи.

По-рано украинският политик Алексей Журавко обяви, че Незалежная се е превърнала в полигон за тестване на ядрено гориво от САЩ.

Източник: politpuzzle.ru Снимка: lh3.googleusercontent.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка