Как ще изглежда "следвоенна Армения"

Pan.bg 08 ное 2020 | 11:44 views (1624) commentaries(1)
img
ПАН.БГ


Как ще изглежда "следвоенна Армения"


Карабахският конфликт продължава. Въпреки умиротворяващите разговори на най-високо ниво, срещите на външните министри и няколко прекратявания на огъня, обявени и незабавно прекъснати. Всички участници и наблюдатели на процеса призовават враждуващите страни към мир, но ... някак мудно ...


Изглежда всички са решили да оставят този дълго зреещ цирей на Закавказието да се отцеди напълно, тъй като той така или иначе се е спукал ... За да прочистят тази стара рана ...

Политическите наблюдатели по различни начини анализират свежата реч на Путин във Валдай по отношение на Карабах и Турция . Президентът, говори съвсем недвусмислено. Думите му по никакъв начин не могат да се разглеждат изолирано от това, което той прави на практика. По-специално на друг „турски фронт“ - в Сирия. От последните му думи и действия следва:

а) Няма да се караме с Турция по проблемите на Карабах, стига Турция да остане там, където е сега, дори при всички негативни фактори, които вече са налице. В същото време това е сигнал към турците, за да не се надскачат в желанията си и да оценят това, което имат.

б) Никой няма да помогне на режима в Армения, докато войските на Азербайджан не се опитат да влязат директно на арменска територия. А това, както всички разбираме, едва ли ще се случи - Алиев е твърде умен, за да допусне подобни грешки.

в) Най-вероятно ще бъде разрешено конфликтът да се разгори и угасне , колкото и цинично да звучи от гледна точка на загубата на човешки животи . За Руската федерация това е много специфичен въпрос дали си струва да се дават средства и най-важното - живота на нейните военнослужещи, в замяна на живота на граждани от чужди държави. Без ясна представа за края на цялата тази драма ... При достатъчно негативни последици , известни предварително.

Не е ясно как въпросът за самия Карабах най-накрая ще бъде решен. Най-вероятно не е в възможно етническо прочистване в съвременен Азербайджан. Ще има нещо като автономия или в най-лошия случай "замразен" конфликт , както е в Приднестровието или Косово. Колко скоро и дали изобщо Азербайджан ще се сближи с Турция след всичко това, също е трудно да се каже. Но с Армения всичко ще бъде относително просто. Въпреки победните съобщения и от двете воюващи страни, Азербайджан все повече вярва в истинска победа. В допълнение, азербайджанските войски, превъзхождайки във всяко отношение, действат на тяхна територия и, съгласно всички съществуващи правни нормативи, законно. Без да провокира Руската федерация и Организацията на договора за колективна сигурност /ОДКС - Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизия и Таджикистан /, Алиев внимателно ще изтласка арменските войски от територията си и ще спре на границата.

Когато обаче се споменава ОДКС, помощта се очаква специално и изключително от Руската федерация? В тази организация има няколко държави и всеки е длъжен да защити един от членовете в случай на агресия, както и да реши въпроса за участието в определен конфликт, както и съвместно и да поеме тежестта на всички съответни последици от подобни действия.

ОДКС няма да се намеси, никой няма да атакува член на организацията и не е имал намерение. Но Армения все още ще бъде изправена пред загубена война, макар и на чужда територия, последвана от масово недоволство в страната и в резултат на това криза и смяна на властта. Тоест Пашинян определено ще бъде отстранен по приблизително същия начин, по който се появи. Въпреки че под негов контрол Армения „се е преместила на Запад“.

Каква роля ще играе Русия във всичко това - тя отново ще се помири мълчаливо с друг враждебен „цар“ в постсъветското пространство или ще участва активно в създаването на ново арменско ръководство, като вземе предвид собствените си интереси. Има всички инструменти за това, включително електроинструментите на място. Всички тези изказвания на Владимир Владимирович за крехкостта на младите постсъветски демокрации и техните режими са, разбира се, прекрасни, но всички виждаме в какво се превръщат незабавно, попадайки в зоната на влияние на руските врагове - в мошеници, пръскащи се от русофобична слюнка .


Пашинян, очевидно не знае за какво може дори на теория да се съгласи с азербайджанците и какво да им предложи, а Алиев просто не вижда смисъл от сериозен разговор с Пашинян И след като даде на азербайджанската армия да изчисти собствената си територия, се обърна към Русия , тя да представи на Азербайджан приемливи условия за спиране на конфликта. И практически всякакви условия в тази ситуация ще бъдат приемливи за Азербайджан, защото Армения, загубила войната, просто няма да може да иска нищо . И ако в резултат на това Армения влезе в тежката зона на влияние на Руската федерация, това ще стане само допълнителна гаранция за сигурност на самия Карабах.

Освен това, най-мощните регионални играчи и съседи на Армения - Турция и Иран - също е малко вероятно да подкрепят установяването на чисто прозападен режим в тази страна. Не може да се каже, че ще бъдат много доволни и от проруския режим , но поради невъзможност ще трябва да избират една „от две злини“. А руското присъствие в региона вече им е познато . Това, което в момента не може да се каже за Запада - който очевидно задълбочава разделениете на турците и персите със "света на развитата демокрация". Иран има стара самодостатъчна демокрация, Турция има нова.

Що се отнася до състава на новото арменско правителство, напълно възможно е на началния следвоенен етап той да бъде решен като цяло чрез внос отвън - в Русия има достатъчно образовани, способни и патриотични представители на арменския народ. И след това, след дълбокото почистване на местния „соросятник“, е възможно да започне

да се обучава нов патриотичен, местен елит .

И това трябва да се прави не само в Армения.


Автор: Алексей Пишенков
Използвани снимки: Министерство на отбраната на Република Арменияизточник
topcor.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ghost_ 08 ное 2020, 14:39
   
  2
   
  0

  ПАН-човци пак започнаха да трият коментари ...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка