В Турция: Конфликтът в Карабах беше „война за освобождение от Русия“ - успешна акция на Турция

Pan.bg 13 ное 2020 | 21:12 views (1106) commentaries(0)
img
pan.bg

Световните медии продължават да обобщават резултатите от втората карабахска война. По-конкретно турската журналистка Амберин Заман предлага своя анализ на случващото се на уебсайта на Al-Monitor.

Авторът отбелязва, че този конфликт е най-успешната чуждестранна акция на Турция от всички, които се проведоха през последните години.

"[Анкара], с помощта на своите военни съветници, безпилотни летателни апарати и сирийски наемници, помогна на Азербайджан да си върне окупираните от Армения територии [...]. И силовата политика на Турция за властта промени баланса в Южен Кавказ, точно както се случи по-рано в Сирия и Либия". - каза турската журналистка.

Ричард Гирагосян, директор на Центъра за регионални изследвания, независим аналитичен център със седалище в Ереван, твърди, че Турция е възвърнала ролята си на "основен военен покровител" на Азербайджан, която е загубила, когато е била победена от Армения в първата война за Нагорни Карабах. Сега турските оръжия и военните съветници замениха руските.

В текста се посочва още, че за много азербайджанци войната не се е отнасяла само до връщането на някога изгубени територии.

"Това беше война за освобождение от Русия"

- изданието цитира мнението на Томас де Ваал, старши научен сътрудник в Carnegie Europe и автор на няколко книги за Кавказ.

Той смята, че най-голямата стратегическа полза за Турция е отварянето на транспортен коридор, макар и контролиран от Русия, през Нахичеван и Армения до основната територия на самия Азербайджан и по-нататък към Централна Азия.

В крайна сметка опасенията от евентуални руски посегателства над този транспортен коридор могат да подтикнат Турция да отвори сухопътната си граница с Армения, което отново ще наруши баланса, но този път в полза на Ереван. Граничните пунктове бяха затворени от турците в знак на солидарност с Азербайджан през 1993 година.

Изданието цитира и мнението на азербайджанския анализатор Заур Шириев, който смята, че Азербайджан „сега ще се застъпи за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, тъй като това ще помогне за отслабване на влиянието на Русия“.

Източник: topcor.ru Снимка: topcor.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка