САЩ с големи планове за засилване на Космическите войски

Pan.bg 25 ное 2020 | 10:56 views (755) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: pogled.info

Най-новият вид на американските въоръжени сили, Космическите сили поеха контрол над космическите активи на Съединените американски щати и имат големи планове за разширяване на капацитета си за разузнаване.

Нещо повече, планира се увеличаване на капацитета за наземни и космически настъпателни операции.

Генерал-лейтенант Джон Томпсън, който е командир на Центъра за космически и ракетни системи на Космическите войски заяви на скорошен форум, че службата ще продължи да иска все по-големи бюджет в идните години.

Той е убеден, че законодателите и планьорите в Пентагона ще подкрепят бързо разширение на космическия капацитет.

"Ако си мислихте, че космосът ще е приоритет от тип "направи го веднъж и си готов", очевидно не това се случва, нали", посочи генерал Томпсън.

Изявлението му дойде по време на форума Космическо бъдеще на военновъздушната асоциация Шривър, който се проведе миналата седмица.

"Тригодини подред, бюджетите отиваха на Капитолия с фундаментални промени на парите за космоса", заяви той.

"Увеличихме значително портфолиото за космоса за да адресираме нуждите на потребителите", каза генерал-лейтенант Джон Томпсън пред форума.

"Не мога да ви дам точните цифри, но очевидно всичко е още преди фазата на решение. Но от Групата за мениджмънт и действие и много други лидери на Министерството на отбраната, виждаме очевидното послание, че в бъдещите отбранителни програми, важността на космическите начинания ще нараства и ще расте все по-бързо", категоричен бе той.

Само за перспектива, през фискалната 2021 година, Департаментът за въздушните сили засили бюджета за Космическите сили на Съединените щати с 800 милиона долара.

С това той нараства до 15,4 милиарда долара.

Това са много пари за войскови род, който е основан през декември, 2019 година. Падат се по 962,500 долара похарчени на човек.

По-рано този месец, насред продължаващия спор около американските президентски избори и резултатите им, Джошуа Хумински, директор на Националната отбранителна космическа програма на Центъра за разузнаване и глобални афери "Майк Роджърс", заяви, че независимо дали Доналд Тръмп или Джо Байдън стане следващият президент на Америка:


"Мисията и заплахата ще продължат и може би ще се засилят в идните години."

"Смятам, че е важно да се обмисли, че интелектуалната основа на Космическите сили съществуваше преди президента Тръмп", каза Джошуа Хумински.

"Нуждата за отделна култура, космосът като поле на бойните действия и заплахата от Русия и Китай в орбита", добави той.

Новата служба вече взима базираните в космоса активи, които се контролират от всеки друг род войски, както и отговорността за голям брой нови сателити.

Освен това, под контрола й попадат нови оръжейни системи и отбранителни инициативи, като например развитието на капацитет за контра-заглушаващи операции.

Целта на последните е да защитава Съединените щати от все по-нарастващата заплаха на руските и китайски възможности за намеса или прихващане.

Въпреки това, Москва и Пекин отхвърлиха, че имат намерение да милитаризират космоса.

Нещо повече, Русия и Китай обвиниха Вашингтон, че извършва точно това, което твърди, че иска да предотврати.

Миналият месец, Директората за космически машини на Изследователската лаборатория на американските Военновъздушни сили, отвори своята полева структурна лаборатория във военновъздушната база Киртланд, Ню Мексико.

Това съоръжение е предназначено за тестването на нови материали и дизайни за космически структури, които трябва да бъдат разполагани в орбита.

Това може да доведе до нарастване на новите сателити за ранно предупреждаване за балистични ракетни удари.

Освен това може да доведе и до нарастване на структури, като предложения колектор на слънчева енергия, който ще предава енергията си към Земята, за да генерира ток.

Космическите сили имат и офанзивни оръжия под формата на Контра-комуникационните системи - базирани на Земята радари и системи, които заглушават вражеските сателитни предавания.

Командирът на тези бойни сили и по-точно на материалната им част, подполковник Стийв Броган заяви през януари, че именно тези части "слагат сила в Космическите сили".

Според него, те са критични за космоса като "поле за военни действия".

Следващото им превъплъщение е наречено "Мийдоуленд", което ще създаде още по-миниатюрни технологии и ще ги умножи до голяма мрежа за офанзивен заглушаващ капаците
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка