Ремонтът на закона за резерва на въоръжените сили брадясва

Pan.bg 02 дек 2020 | 15:29 views (1350) commentaries(2)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Много му е трудно на резерва на Въоръжените сили, за да докаже, че е важен. И опитите да бъде подобрен законът му чакат година и половина. На 24 септември депутатите гласуваха на първо течене предложените от правителството промени. Едно година преди това почти същият проект ходи някъде на съгласуване, но не видя бял свят. Наложи се в парламента да бъде вкаран нов. И то със сериозния аргумент, че гражданите у нас не са готови за военно положение или война. А от гласувания 3-хиляден състав на резерва, Въоръжените ни сили разполагат с по-малко от една трета. При положение, че и действащият им състав е доста на минус.

Видя се, че отпадането на наборната военна служба дава вече горчивите си плодове. Бляновете на някои да я върнат срещат отпор от най-големите политически сили. Явно реалността е друга. Решенията също трябва да бъдат други. Тези промени в закона за резерва, обаче, като че ли не са първа грижа на управляващи и опозиция. Те не намират място в дневния ред на вече пет парламентарни седмици. Очакванията поправките да се гласуват преди приемането на бюджета за следващата година, за да влязат в неговите разчети, не се оправдаха. Според някои част от управляващата коалиция я боде въвеждането на срочна служба в доброволния резерв. За едни това било страх от връщането на задължителната военна служба. За други – прищявка на по-малкия коалиционен партньор.

А редовните парламентарни избори наближават. С тях и краят на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г., съставена в изпълнение на подписаното Коалиционно споразумение между Политическа партия ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО. И какво пише там? „Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.“ Ще почакаме 3-4 месеца, за да видим как армията ни ще се сдобие с въпросните доброволчески батальони и то с жива сила в тях.

И дали ще продължаваме да пишем в годишните доклади, че досегашните форми не дават очаквания резултат. Министерството ще отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите ще показват, че в рамките на следващите 10-15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. И т.н. и т.н.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  пенсия 02 дек 2020, 18:40
   
  6
   
  2

  След 10 -15 год ще бъдат изключени от военнен отчет сега водещите и няма въоблще да има запасни.Ще пият тогава кафе служещите в окръжията

 2. #2
  САМО НАПРЕД 02 дек 2020, 19:30
   
  16
   
  7

  Отговор на коментар: #1

  ВСИЧКО СЕ ПРАВИ УМИШЛ€НО В ПОЛЗА НА Н€ЗАМ€НИМИТ€ АПЗта на Г€РБ$П и АБВ ....,
  ЗА ДА ИМ СЕ ВДИГНЕ ОЩ€ И ОЩ€ ПР€Д€ЛНАТА ДО ПР€КЛОННА ВЪЗРА$Т!!!

  В$Я ВЛА$ТЬ П€Н$ИОН€РАМ!!!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  СТИГА КОМУНИЗЪМ!
  СТИГА ДИ$КРИМИНАЦИЯ!
  СТИГА П€Д€РАД€ВЩИНИ!

  ДОЛУ БКП-нато Г€Йралите
  разбойкУ ТИКВАТА И рум€н ФАТМАКА!

  P.S.

  ОСВЕН КАФЕ И УИСКИ ПИЕМ!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка