Военен експерт: Корабите на НАТО в Черно море са като "цаца в консервна кутия"

Pan.bg 12 дек 2020 | 20:17 views (1585) commentaries(4)
img
pan.bg
Черно море е под пълния контрол на Русия, така че корабите на НАТО не представляват заплаха за Крим и Черноморския флот. Това заяви военният наблюдател Виктор Баранец в коментара си пред ФАН. Американското издание Forbes публикува резултатите от изследванията на аналитичния център RAND Corporation. Експертите на организацията са моделирали възможните варианти за конфронтация между Русия и НАТО в Черно море, използвайки специално разработена настолна игра. В този процес екипите разработили различни сценарии на поведение: от сплашване на враговете си до обратния ефект - привличане на потенциални съюзници. За да възпре Русия от неограничено влияние в Черно море, американският екип избрал комбинация от политически и военен натиск. Но резултатите от играта показали, че САЩ няма да могат да притиснат Руската федерация в тази посока, тъй като Турция и България „излизат“ от НАТО. А Грузия, Украйна и Румъния успяват да устоят. Освен това основният проблем на САЩ се заключавал в това, че Русия дори не трябва да използва армията си, за да постигне целите си. В нейния случай стратегията на „моркова и тоягата“ сработва добре, което довежда до разбиването на антируската коалиция в Черно море. „Проблемът на САЩ обаче е в това, че за Русия не е нужно да воюва, за да постигне целите си. Играта демонстрира, че Руската федерация може да използва стратегията на „моркова и тоягата“, за да срине всяка антируска коалиция в Черно море и да го направи, без да прибягва до сила“, посочват анализаторите. Военният наблюдател Виктор Баранец в споменатото интервю за ФАН заявява, че анализът на центъра RAND Corporation за Черно море е спорен и няма нищо общо с реалността. „Искам да започна с това, че всички тези изследвания са чисто теоретични. Корпорацията RAND, която понякога дава добри съвети на правителството на САЩ и Пентагона, анализира няколко варианта, но всички те са спорни. Мога само да се съглася, че е абсолютно безполезно корабите на НАТО в Черно море да се конкурират с нашия флот. Бих искал да отбележа, че Черно море е простреляно от нашите крайбрежни формирования, кораби, авиация и така нататък “, посочва експертът. Освен това Баранец сравнява корабите на НАТО в Черно море с „цаца в консервна кутия“, защото ако има голям брой от тях,
те ще се превърнат в лесна мишена за руската армия. „Страните от НАТО, които не са от Черно море, продължават да нарушават Конвенцията от Монтрьо, според която времето за престой на тези кораби в морето е не повече от 21 дни. Така те се опитват да създадат още една "гореща точка" в света. Но колкото повече кораби на НАТО има в Черно море, толкова повече за тях важи горното сравнение. Следователно ще ни бъде много по-лесно да решим всеки проблем в условия на такава плътност. Ще добавя, че анализът на RAND Corporation е стратегическа недомислица, при която има повече амбиция, отколкото реалистични изчисления. Нека напомня, че Черно море е под тотален наш контрол“, казва събеседникът на ФАН. Експертът също така нарече мнението на американските експерти, че страни-членки на НАТО могат доброволно да напуснат Алианса, за погрешно. „Освен това RAND Corporation не отговаря на основния въпрос - защо някои страни трябва да напуснат НАТО. Щом американските анализатори говорят за това, то трябва да дадат обяснения по този въпрос. Всяка държава ще напусне НАТО само при един вариант - когато лежи в пепелта от нашите ракети и бомби. Когато я поставим на колене и тя вдигне белия флаг, едва тогава те може би ще напусне Алианса. Бих искал да отбележа, че за напускането на НАТО от тези страни е необходимо политическо, военно или икономическо въздействие. Просто ей-така те няма да го направят. Струва ми се, че подобни сметки на RAND Corporation се появяват поради това, че американските анализатори трябва да покажат, че правят нещо“, завършва Виктор Баранец.
Л. Дойчинов
По информация на https://riafan.ru
Снимка:
flickr.com / U.S. Naval Forces Central Command
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  F.KOSTOV 12 дек 2020, 20:39
   
  7
   
  35

  Наскоро видни психиатри диагностицираха Виктор Баранец( Овенов в превод на български му е фамилията) с психотична депресия. Налудничавите му представи, че Русия има контрол са вследствие на делюзивно състояние породено от личностно разстройство. От ранна детска възраст при Овенов е установено, че често бърка въображаемото за действително. Още тогава му поставиха диагноза хронична халюцинаторна налудност, която впоследствие се разви до манийно- депресивна психоза.

 2. #2
  гуру 13 дек 2020, 07:47
   
  24
   
  4

  Отговор на коментар: #1

  за психиатрия си ти, малоумник

 3. #3
  Borislavov 13 дек 2020, 11:58
   
  9
   
  2

  Интересно кой психиатър ще сподели конфиденциална медицинска информация за пациент, ако действително Баранец е бил освидетелстван, със съществото №1! То самото определено има нужда от среща с такъв специалист. Трябва да му сменят лечението, че нещо актуалното не дава резултат... :)

 4. #4
  Borei 13 дек 2020, 16:20
   
  13
   
  3

  "Корабите на НАТО в Черно море са като "цаца в консервна кутия""?
  Е, тогава какво още се мотаят тука?

  Да плашат Русия? Смешна работа... Крим е непристъпна крепост.
  И не виждам как, Натото ще се осмели някога да напада или "освобождава" Крим?
  Самоубийство си е...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка