СВР разказа как Германия през 1941 г. криела плановете за нападение над СССР /АВТЕНТИЧЕН ДОКУМЕНТ/

Pan.bg 18 дек 2020 | 21:45 views (1178) commentaries(0)
img pan.bg

Държавните лица и военните в нацистка Германия през пролетта на 1941 г., за да законспирират подготовката на Третия райх за нападение срещу СССР, започнаха специално активно да опровергават слуховете, разпространяващи се в германското общество за предстоящата война.

Това се посочва в разсекретените архивни материали на Руската служба за външно разузнаване - те са публикувани в сборника "Службата за външно разузнаване на Руската федерация. 100 години. Документи и свидетелства". Сред публикуваните документи е и шифрова телеграма, изпратена на 9 май 1941 г. от Берлин до Москва от жителя на съветското външно разузнаване в Германия Амаяк Кобулов под оперативния псевдоним „Захар“.

image
Фото: пресс-бюро СВР/ Разсекретеният документ

В това съобщение Кобулов се позовава на информация, получена от двама легендарни германски агенти на съветското разузнаване и антифашисти - обер-лейтенант Харо Шулце-Бойзен (оперативен псевдоним "Старшина"), който е работил в германското министерство на авиацията, и Арвид Харнак ("Корсиканец"), който е служил в Министерството на икономиката на Райха.

"На срещата на 7 май "Старшина" заяви следното: в неговото учреждение подготовката на операцията срещу СССР в момента се извършва с най-бързи темпове. С. уверява, че всички данни говорят за това, че спектакълът е насрочен за близко бъдеще", съобщи Кобулов.

„С. отбелязва, че (напоследък) подготовката на военна операция срещу СССР се опитват да запазят в пълна тайна, доколкото в неговата институция офицерите, ангажирани с руски въпроси, са конспиративни за работата си към колеги от други ведомства. Очевидно по заповед отгоре се опитват да сложат край и да опровергаят слуховете за войната на Германия срещу СССР и да успокоят общественото мнение “, добави резидентът.

Като пример Кобулов, позовавайки се на данни от разузнаването, съобщава: „Германският военноморски аташе в Москва телеграфира, че често се изправя пред въпроси, насочени към него - ще има ли война със СССР и, разбира се, се опитва по всякакъв начин да докаже, че тези слухове не отговарят на действителността“.

„Преди няколко дни „корсиканецът“ съобщи, че в неговата институция - Forschunsgamt, преди това са избягвали да говорят за СССР, сега използват всеки предлог, за да заявят, че няма да има война.

"Корсиканецът" изразява увереност, че прави това по указания отгоре, за да успокои общественото мнение и да се законспирира продължаващата подготовка ", съобщи Кобулов. Forschunsgamt („Дирекция за научни
изследвания“) - разузнавателна агенция, работеща при министерство на авиацията на хитлеристка Германия. То се занимаваше с подслушване, радиоприхващане и дешифриране на дипломатически кодове.

В сборника "Служба за външно разузнаване на Руската федерация. 100 години. Документи и свидетелства" за първи път използвайки архивни материали разказва за основните етапи в историята на руското външно разузнаване от момента на създаването му на 20 декември 1920 г. до наши дни.

Повечето от документите, включени в колекцията, се въвеждат за първи път се въвеждат в научно обращение.. В книгата са използвани материали от архивите на СВР, Централния архив на ФСБ, Архива на президента на Руската федерация, Руския държавен архив за социално-политическа история и др.

Източник: РИА Новости Снимка: cdn25.img.ria.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка