2021 година влезе с 10 предизвикателства за отбраната и Въoръжените сили

Pan.bg 04 яну 2021 | 12:42 views (924) commentaries(1)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Може да се уточни, че са поне толкова, но да погледнем към десетте.

Стратегическите документи. Мандатът на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. приключи с новогодишната заря. Наследничката й до 2032 г. е в проект за обсъждане. Тепърва правителството и парламентът ще се занимават с нея. Стратегическият преглед на отбраната, включително и по-големият – на системата за национална сигурност, като че ли е завършил, но все още не сме чули Министерският съвет да е приел доклада. Както програмата, така и планът за развитие на Въоръжеите сили, е с приключил мандат.

Пандемията. До сега хората в отбраната не само удържаха на коронавируса, но продължават да участват в непосредствената борба с него. Нищо, обаче не е свършило. До победата има още бойни действия.

Джо Байдън. Ще промени ли новият президент военната политика на САЩ и, естествено, на НАТО? Каква ще е ролята на България? Два въпроса, които съвсем не са за подценяване.

Изборите в България – за парламент и за президент и върховен главнокомандващ. Дали резултите им ще осигурят приемственост или преосмисляне на политиката в отбраната и развитието на Въоръжените сили?

Модернизацията. При ВВС тръгна с изтребителите и щурмовите самолети. Чакат 4 леки витлови учебно-тренировъчни самолети ZLIN. Остана да мислят и да работят за подготовката на пилоти и технически състав, на инфраструктурата на летищата и за новите радари. При ВМС – договорът за двата кораба е подписан, първите пари от сметката са платени в края на миналата година. При Сухопътни войски съществена промяна няма. Продължават да чакат договор за 150-те бойни машини и модернизацията на танковете Т-72, за която има и премиерска дума. При Силите за специални операции – българската компания „Самел – 90“ получи парите и остава да достави за три години 98 бойни машини.

Мотивацията. Вакантните длъжности продължават да пораждат тревога. Колкото и да се успокояваме с 10-процентното увеличение на заплатите и сметките, че за четири години ръстът е близо 50 процента, средните възнаграждения на военнослужещите продължават да изостават от тези в страната. А армията от 12-13 години е на пазара на труда.
Само един резултат ще дам. През 2020 г. са обявени са 1373 вой-нишки/матроски длъжности за провеждане на конкурси за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина. Приети са 412 войници/матроси. Конкурсите за 440 длъжности ще приключат тази година.

Резерва. Седмица преди края на 2020 г. стартираха промените в Закона за резерва на Въоръжените сили. Големите надежди се възлагат на срочната служба в доброволния резерв. Ще почакаме и ще видим. Резултатът ще покаже доколко българинът е готов да получи подготовка за защита на Родината. Дали е останало от онова чувсво, когато с тъпани и гайди е отивал на фронта? Не знам.

Законите. Този за резерва беше скоро ремонтиран. За отбраната и Въоръжените сили, обаче, чака сериозно адаптиране към идеите за преодоляване на проблемите. Не, обаче, текстче, по текстче по предложение на един или друг депутат. Военните полицаи също чуват, че ще им променят закона.

Организационни промени и нови щатове. Явно няма да се бърза. Липсва и политическо решение, т.е. Програма – 2032 и План – 2026.

Ученията. Тук няма да се опитвам да прогнозирам. Ще цитирам началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от интервюто му за в. „Българска армия“: „Планът за подготовка за 2021 г. включва много национални и международни учения, ще отличим предстоящото национално тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН 21“ и участието в свързаните учения на НАТО и командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа „STEADFAST DEFENDER 21”, „NOBLE JUMP 2” и „DEFENDER EUROPE 21”. Сценарият им включва планиране и провеждане на мероприятия и дейности в контекста на колективната сигурност. Планираме у нас да се проведат редица национални учения с международно участие и ще бъде осигурена поддръжка от страната домакин при развръщането на част от силите на НАТО с много висока степен на готовност.“

Това е. Като че ли най-сигурни са ученията. Поне такива са наблюденията от изтеклата година. Само един пример ще дам. Държавниците отложиха с около половин година Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната, като се позоваха на пандемията. Армията, обаче, проведе ученията си. И стрелбите на Шабла, и „Бриз – 2020“, и „Балканска стена- 2020“ и т.н. Но, ще видим какво ще се случи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 04 яну 2021, 18:25
   
  9
   
  3

  НЕ РАЗБРАХА НЯКОИ ДРУГАРИ ПАРТИЙЦИ И П€Н$ИОН€РИ(о.р.) ,ЧЕ :

  -С АПЗта и *УРВИ АРМИЯ НЕ СЕ ПРАВИ;

  -ПРАЗНА РАНИЦА, НЕ ПАЗИ ГРАНИЦА!

  ГОЛЯМ ПР€ДАТ€Л € ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК рум€н,
  А ДОСЕТЕТЕ СЕ ЗАЩО....?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка