За постигане на минимални военни способности до 2032 г. са необходими над 36 млрд. лв.

Pan.bg 05 яну 2021 | 15:37 views (1125) commentaries(4)
img pan.bg
Сюшд(хснМ otbrana.com

Зададената финансова рамка за периода до 2032 г., основаваща се на ангажимента разходите за отбрана да нараснат на 2% от БВП, обаче, осигурява попълването само на 25% от финансовия ресурс за минимално необходимите военни способности. Тази констатация прави проектът на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Това налага тяхното

приоритизиране до ключово важните за изпълнение на задачите

по трите мисии, както и свързаното с това нарастване на числеността на Въоръжените сили – не по-малко от 43 000 души, включително 3000 в доброволния резерв. Дългосрочният период на планиране (до 2032 г.) налага отбранителните способности да се придобиват на два етапа – от 2021 г. до 2026 г., и от 2027 г. до 2032 г., като за всеки етап се разработят съответните планове за развитие на Въоръжените сили, се посочва още в документа.

В проекта на Програма – 2032 за

първи път се прилага такова дългосрочно планиране.

Аргументът на Министерството на отбраната е, че не е реалистично формулираните минимални военни способности да бъдат постигнати в пълния им списък в краткосрочен план. „Формулираните минимални военни способности в пълния им списък не е реалистично да бъдат постигнати в краткосрочен план, тъй като за изпълнението им са необходими огромни финансови средства от над 36 милиарда лева, което е невъзможно да бъде осигурено от държавния бюджет в краткосрочен период“, е записано в проекта.

За да бъде осигурена възможността за финансиране от държавния бюджет,

разчетите по Програма - 2032

са направени само по списък от 38 приоритетни минимално необходими военни способности. Минималните военни изисквания към Въоръжените сили, се посочва в документа, налагат ускоряване на превъоръжаването/модернизацията за постигане на оперативна съвместимост и повишаване на ефикасността на разходваните ресурси за отбрана.

Какви способности ще се развиват?

Отговорът в проекта е следният: „Ще се развиват способности за адекватен отговор на рисковете и заплахите от използването на нововъзникващи технологии с възможно негативно влияние върху отбраната и сигурността на страната. Акцентът ще е върху способностите за киберотбрана и изграждането на устойчивост на системата за командване и управление и системите за добиване, анализ и разпространение на информация“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  sentinel 05 яну 2021, 19:30
   
  10
   
  2

  А като ни напъне някой или няколко агресора, пак ли приоритетно ще го/ги караме да изчаква/т да поразвием някоя и друга способност или ще караме по техните приоритети?
  Каквато и да е програма за модернизация на ВС без ресурсна осигуреност - финансова, човешка и промишлена/ВПК, както и без ДЪЛГОСРОЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС, е нещо като булшитс, ама много по-лошо!
  Ако за някого има значение, де...

 2. #2
  Незнайков 06 яну 2021, 20:22
   
  4
   
  0

  Е, като "ресурса" стига само за моливи и химикалки, пак се хвърляме да пишеме програми. То вече им изгубих бройката за последните 10 години.

 3. #3
  Отговорен Гражданин 07 яну 2021, 15:26
   
  2
   
  0

  Стратегии, документи, визии ! След като 30 г. се унищожаваше цялата система за сигурност ( армия, полиция, служби за сигурност, ВПК) под малоумното название " реформа", стратезите ( колко иронично !) достигнаха до заключението, че все пак ще ни е необходима сигурност. Подкрепям напълно горните два коментара и бих добавил- каква ще е цената за България( не само от финансова гледна точка) ?

 4. #4
  владимир шопов 07 яну 2021, 19:27
   
  2
   
  0

  Трябва да има някаква преподготовка с мобилизационния потенциал. Да се свиква само при военно положение води до неговото практическо закриване. Това отделно от резерва, за който пък, конкурсните изисквания са много високи за сержантските и офицерските длъжности

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка