National Interest: Топ 5 за 2021 на най-мощните армии в света

Pan.bg 22 фев 2021 | 12:05 views (734) commentaries(1)
img
pan.bg
Кои са най-мощните армии в света? Наглед прост въпрос, който обаче крие голяма степен на сложност. В крайна сметка мощта е относителна. Военните решават къде да инвестират ресурсите си въз основа на уникални национални фактори на топографията и геостратегията - пътят на развитие, който прави една армия „мощна“, не е задължително да бъде важен за друга. Като се има предвид това, индексът за военна сила на GlobalFirepower използва уникална формула, която успява да овладее много от променливите, които могат да направят тези сравнения реални. Ето петте армии, които по широко разпространен експертен консенсус в момента са най-силните. 1. Съединените щати отново „взеха короната на най-силните военни в света“ през 2021 г., изпреварвайки най-близкия си конкурент с малка, но стабилна разлика. Със своя масивен (макар и частично раздут) отбранителен бюджет, обширна инфраструктура, огромен персонал и голям потенциал от новобранци, годни за военна служба, Съединените щати покриват всички основни критерии на съвременната военна мощ. Нейният потенциал се съчетава с мощна отбранителна индустрия. Съединените щати водят във военновъздушните сили, като количествено и качествено побеждават най-близкия си конкурент в повечето, ако не и във всички категории самолети. Те поддържат засега и най-мощните самолетоносачи в света, демонстрирайки глобално присъствие на своите ударни авионосни групи. 2. Русия се възстанови от постсъветския военен срив, като стартира множество широкообхватни проекти за модернизация, за да съживи застаряващите си военновъздушни сили и флот. Плодовете от този труд могат лесно да се наблюдават през 2021 г., като например новото поколение руски подводници със стратегически и крилати ракети намали качествената разлика с американските си аналози. Нарастващата сила на Русия от модернизирани корвети и други малки кораби отразява ангажимента на Москва към крайбрежните отбранителни сили. Междувременно Русия продължава да държи голямо количествено предимство над Съединените щати във всички категории сухопътна мощ, различни от бронираните превозни средства. Съотношението на военновъздушните сили все още е донякъде еднозначно в полза на Съединените щати, въпреки появата на новия изтребител Су-57. Русия в момента е по-заинтересована от разработването на радари за откриване на американските стелт-платформи, отколкото да инвестира в авиационни възможности. 3. Китай, въпреки че забележимо изостава от своите руски и американски конкуренти, Китай продължава да прави значителни, дългосрочни инвестиции във всички военни сектори. С втория
по големина военен бюджет и безспорно най-големия резерв, годен за военна служба, китайската армия показва потенциал за експлозивен растеж през относително кратки периоди от време. Значителните ресурси на Китай се използват за множество амбициозни програми за военни поръчки през следващите десетилетия, вариращи от собствените си ударни авионосни групи до мощен флот от бомбардировачи и изтребители от шесто поколение. 4. Индия въпреки сравнително малкия си бюджет за отбрана и липсата на мощна военна промишленост в сравнение с първите три световни сили, военният потенциал на Индия произтича от огромната бройка на военния персонал и също толкова впечатляващия фонд от годни за служба. Индия поддържа голям, макар и частично немодернизиран, танков парк, както и мощни крайбрежни отбранителни сили и стабилен резерв от артилерийско въоръжение. Въпреки, че остава вносител на военен продукция, Ню Делхи предприе неотдавнашни стъпки - до голяма степен чрез лицензирани сделки за производство и трансфер на технологии - за създаване на основите за все по-независима вътрешна отбранителна индустрия. 5. Япония за пръв път измести Франция от петото място през 2020 г., използвайки своето богатство, сравнително голям отбранителен бюджет и впечатляваща инфраструктура. Въпреки че поддържа мощни военновъздушни сили и активно присъствие в избрани военноморски категории като разрушители и подводници, глобалното класиране на Япония е неустойчиво поради относителната липса на сухопътни сили.
Л. Дойчинов
По информация на https://nationalinterest.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 22 фев 2021, 13:57
   
  7
   
  2

  Кои са най-силните армии? В кои оръжия и войски са силни?
  Това сравнение е затруднено, поради различната представа за какво е нужна армията на дадената страна.

  САЩ например са страна, която иска да подчини цял свят, да "наказва" непослушните и неподчиняващите й се. Русия пък се концентрира повече върху отбраната. Това, че руската армия имала по-малко самолети, не означава, че тя е "по-слаба" във ВВС. Тя пък има много по-силна отбрана от САЩ.
  И самолетоносачите на САЩ? За какво са? Да отидат сащиянците до някоя страна и да я подчиняват военно. Русия няма такива амбиции. Нейната военна доктрина е отбранителна, не е агресивна и нападателна.

  НО, в Русия разбраха, че ще живеят спокойно само, ако една война, на когото и да е с тях, ще е катастрофална за нападателя.
  За това се заеха да разработват "чудо оръжия", съкрушителни като мощ и недостижими за потенциални противници.
  Така се разработиха напоследък "Сармат", "Авангард", "Посейдон", "Циркон", "Буревестник""Кинджал", "Пересвет" и подобните.
  Е, една война на първите две армии, САЩ с Русия би довело до ПАТ ситуация. И дори и да се включи Натото да защитава САЩ, то пораженията ще са ужасяващи за всички. Няма да има победители.

  И така, коя е най-силната армия в света?
  В отбраната е Русия, а в нападателните войни са САЩ. А другите са след това.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка