Министерството на отбраната - Русия разсекрети документи за превземането на Берлин

Pan.bg 30 апр 2021 | 09:13 views (2840) commentaries(0)
img
pan.bg

Руското министерство на отбраната декласифицира документи за стратегическата настъпателна операция в Берлин, завършила разгрома на войските на нацистка Германия. Съответният раздел в рамките на проекта «Без срока давности» е отворен на уебсайта на отдела.

По-специално, бяха публикувани регистрационната карта на мемориалния комплекс в Трептов-парк, дневници на бойни действия на части и подразделения на 1-ви Белоруски фронт, документи от личното досие на един от създателите на мемориала, лични списъци на невъзстановими загуби, списъци с награди и описания на подвизите на войници и командири.

Според дневниците, германските войски упорито се съпротивлявали на съветската армия "с атентатори-самоубийци", особено когато се придвижвали към центъра на Берлин, който е бил превърнат в град-крепост. Вражеските войски атакували в малки бойни групи, както и с отделни картечари и снайперисти.

„Общото щурмуване на Берлин, разделящо се на отделни моменти, понякога неуловими и фини, и наблюдаеми, но кръвопролитни и смъртоносни схватки между отделни и малки групи пехотинци, артилерийски разчети, танкови екипажи и самоходни оръдия, изискващи в условия на разрушен голям град лична и безкористна смелост в близък бой, умение и находчивост, придобиваха все по-ожесточен характер", - се казва в записките от 27 април 1945 г

Решителното щурмуване на Берлин продължило девет дни. Повратният момент е осмият ден, 30 април. „От Големия Берлин в ръцете на врага са останали само четири разпръснати области“, се казва в дневниците. На следващия ден, 1 май, останките от германския гарнизон, защитаващ Берлин капитулираха.

Щурмуването на Берлин е финалната част от Берлинската настъпателна операция 1945 г., която продължава от 16 април до 2 май. В резултат на това Червената армия превзема столицата на нацистка Германия.

Източник: lenta.ru Снимка: pnp.ru/ САЙТ НА Министерството на отбраната на РФ

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка