В КНР: Какви изводи трябва да се направят от новата Стратегия за национална сигурност на РФ

Pan.bg 07 юли 2021 | 19:09 views (884) commentaries(0)
img
pan.bg

Наскоро одобрената Стратегия за национална сигурност на Русия дава на Запада ясен сигнал, че Москва няма да остави никаква заплаха отвън без остър отговор.

Съдържанието на новата руска стратегия беше анализирано от авторите на китайското аналитично издание Huangqiu Shibao. Авторите му подчертават, че документът отчита всички настоящи заплахи за стратегическата сигурност на страната, но наблюдателите са по-заинтересовани от появата на клаузата, че Москва си запазва правото да реагира асиметрично на опити за нарушаване на нейните интереси. Документът е подписан от руския президент Владимир Путин в събота, 3 юли.

В Huangqiu Shibao поясниха, че подобни разпоредби се вписват в рамките на неядрени оръжия, като хиперзвукови ракети "Авангард", "Циркон" и "Кинжал". Те могат да нанесат свръхточен удар по цели на противника на голямо разстояние, и почти е невъзможно да ги прихванат със съществуващите средства за ПРО. В КНР са уверени, че появата на подобни разработки в Русия е била изключително неприятна изненада за САЩ.

Освен това новата стратегия съдържа и точки за икономическата и технологична сигурност на Руската федерация, които предлагат избягване на използването на долара и намаляване на зависимостта на икономиката от производството на нефт и газ. Културният компонент също не беше пренебрегнат, тъй като новата стратегия поставя пред руските власти амбициозна цел за борба с "уестърнизацията на културата" и подкрепа на традиционните ценности.

Източник: politros.com Снимка: static.politros.com / Пресс-служба Западного военного округа

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка