НВУ „Васил Левски“ работи по няколко образователни проекта

Pan.bg 04 авг 2021 | 15:45 views (634) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


Проектът с още пет висши учебни заведения в България и Румъния е съвместна разработка на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, който е и водещата организация, НВУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Асоциирани партньори са Академията за сухопътни войски „Николае Балческу“ в Сибиу, Университетът „Спиру Харет” и Техническият университет по строително инженерство в Букурещ. Планираните дейности са насочени към професионални направления „ Комуникационна и компютърна техника“, „Науки за Земята“ и „Администрация и управление“. Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти изграждат Националният военен университет „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Иновативното учебно заведение е част от мащабен проект, в който НВУ е водеща организация.(Информацията е от сайта на НВУ „Васил Левски“.)


Национален военен университет „Васил Левски“ участва в мащабен образователен проект с още пет висши учебни заведения в България и Румъния

Проектът съвместна разработка на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, който е и водещата организация, НВУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Асоциирани партньори са Академията за сухопътни войски „Николае Балческу“ в Сибиу, Университетът „Спиру Харет” и Техническият университет по строително инженерство в Букурещ. Планираните дейности са насочени към професионални направления „ Комуникационна и компютърна техника“, „Науки за Земята“ и „Администрация и управление“.

Бюджетът е 4 992 951 лв., от които 903 507 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата са европейски, останалите са национално финансиране. Проектът продължава 30 месеца и за това време партньорите ще разработят седем нови съвместни магистърски програми. Всички те ще бъдат дигитализирани, а пет от магистратурите ще бъдат на английски език за обучение с асоциираните партньори.

Предвидено е изграждането на център за онлайн обучения, дигитална библиотека, облачно-базирана платформа и мобилно приложение за управление на обучението, както и закупуване на необходимите оборудване и софтуер за въвеждане на дигиталното съдържание. Проектът предвижда обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на преподавателите, вкл. за работа с иновативни ИКТ базирани образователни технологии, както и изходящи мобилности и краткосрочни специализации в чужбина. Резултатите ще бъдат мултиплицирани чрез споделяне на преподаватели между трите български университета.

Единна мрежа от кариерни центрове ще направи връзката между университетите и бизнеса ефективна и ще осигури адекватно съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование. Предвидено е
организиране на състезания, кариерни борси, клубове по интереси, акселератори и допълнителни курсове за студентите, насочени към придобиване на „меки“ умения и социални компетентности.

Учебното съдържание и методите на преподаване ще бъдат модернизирани и за целта в проекта са включени дейности за повишаване на уменията на преподавателите за работа с цифрови и облачни технологии, за прилагане на гъвкави образователни модели и насърчаване на трансграничното сътрудничество. Голямата цел на трите български университета е да повишат и коефициентите си в Рейтинговата система на висшите училища в България в трите професионални направления.

НВУ и Софийският университет изграждат виртуален университет за близо 2 млн. лв.

Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти изграждат Националният военен университет „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Иновативното учебно заведение е част от мащабен проект, в който НВУ е водеща организация.

Проектът се нарича „Модернизация на Национален военен университет „Васил Левски“ и Софийски университет "Св. Климент Охридски" и е в професионално направление „Компютърна и комуникационна техника“. Финансиран е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 963 234 лв., от които 1 215 544 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране.

Виртуалният университет ще има т.нар. Гео-информационна онлайн образователна платформа. Ще бъде закупено необходимото оборудване и софтуер за въвеждане на дигиталното образователно съдържание, за да се постигне ефективно използване на иновативни цифрови технологии в образователния процес. Проектът предвижда обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на преподавателите, включително за работа с ИКТ базирани образователни технологии, мобилности и краткосрочни специализации при асоциирания партньор. Резултатите от тези специализации ще бъдат мултиплицирани чрез споделяне на преподаватели между НВУ и СУ „Св. Климент Охридски“.

В рамките на проекта, партньорите ще разработят пет съвместни програми, от които четири магистърски и една докторска. Всички нови програми ще бъдат дигитализирани, а три от тях ще бъдат разработени на английски език за обучение с асоциирания партньор.

За да бъде връзката между висшите училища и пазара на труда максимално ефективна, ще бъде изграден единен кариерен център и система за проследяване на реализацията на завършилите студенти. Предвидено е също така организиране на кариерни борси и акселератори, както и допълнителни курсове за студентите, насочени към придобиване на предприемачески умения и социални компетентности.

Голямата идея на проекта е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност. Така ще бъде постигнато адекватно съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование.

Проектът продължава 30 месеца, а целта на организациите-партньори е да подпомогнат дигитализацията и цифровата трансформация на висшето образование, повишаване професионалната квалификация и уменията на преподавателите за работа с иновативни, ИКТ базирани платформи, като и за интернационализацията на научните постижения на висшето образование и включването им в международни партньорски мрежи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка