Ще приемат ли депутатите доклад за отбраната, внесен от правителството на Бойко Борисов?

Pan.bg 09 сеп 2021 | 16:28 views (628) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:otbrana.com


Ако следват логиката на първото си решение в областта на отбраната, т.е. правителството да направи и внесе в Народното събрание оценка за изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., 46-ото Народно събраниие трябва да направи и следващата крачка. Малко изненадващ е фактът, че в Комисията по отбрана е внесен и вероятно днес е предвиден за обсъждане, с очакване да влезе и в пленарна зала, Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2020 г. Най-малкото подобни намерения поставят въпроси. Кой, например, ще защитава този доклад, одобрен от последното правителство на Бойко Борисов? Едва ли ще бъдат поканени бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник ген. Атанас Запрянов. Още по-нелогично е на въпросите на депутатите за доклада да отговаря служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Впрочем в неговите изявления през последните месеци виждаме оценки за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година, които се разминават с доклада, за който става дума.

Така че, ако 46-ото Народно събрание е последвателно в решенията си, трябва да препоръча на днешното правителство да изтегли доклада и да внесе нов, т.е. разработен от него. По-паметливите знаят, че това направи правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти на 31 май 2017 г., като оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г., който беше одобрен от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Не бива да се забравя, че тези доклади имат не само информационен характер. Тяхното приемане води до ангажименти, в случая на днешните парламент и правителство. Най-малкото с изпълнението на 14-те направления, който мнозинството на 44-ото Народно събрание е начертало. Освен това в него има оценка на изпълнението на Програма – 2020, с която, очевидно, днешното парламентарно мнозинство не е съгласно, след като в резултат на разискванията по питането на народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков от ПГ на Демократична България поиска нова оценка.

Разбира се, формално погледнато, един нов доклад ще е сериозно изпреварен от времето. Така беше и през 2017 г. Разработеният от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти за 2016 г. бе приет от парламента
на 5 октомври с близо 40 направлния, по които трябваше да се работи през цялата 2017 г., макар и доста попреминала вече. Все пак има резон в актуализацията на доклада, защото анализът, изводите и направленията в него би трябвало да дадат отражение на приемането на бюджета за отбрана за следващата година.

Но предстои да видим, ако насроченото за днес от 17, 30 ч. заседание на Комисията по отбрана с дневен ред „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г., № 102-03-11, внесен от Министерски съвет на 05.04.2021“ се проведе.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка