ВИП денят на стрелбите на полигон Шабла - текст и снимки

Pan.bg 26 авг 2011 | 18:22 views (7691) commentaries(6)
img Директно за www.pan.bg от Шабла- Димитър Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"


Днес бе денят за ВИП гости на учението "Есен 2011". Дойдоха Бойко борисов, Цветан Цветанов, министър Ангелов, министърът на отбраната на Сърбия Драган Шутановац, началникът на ГЩ на сръбската армия Милое Милетич. Стрелбите започнаха с пускове на С-75М, С-125 и "Куб". За съжаление пожарите от първите степени на С-75М и от един "Куб" в комбинация със силния източен вятър разпалиха над 10 огнища на пожари. Този от "Куб" еддва не подпали позицията на С-300, дори изгори оградите от маскировъчни мрежи. Въпреки това С-300 стреля, както и С-125 и "Куб". направо в бойни условия след пожари и дим.

image
Официалните гости

За пръв път от създаването на Зенитен полигон „Шабла” през 1964 г. там стреля авиация на друга държава. Това заяви командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, който е и ръководител на тактическото учение „Есен 2011”. Учението се провежда под формата на участие за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България. Целта е да се усъвършенства взаимодействието на военните формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) и отбрана на въздушното пространство и координация между държавните институции в условия на криза. Стрелбите се провеждат по един график и включват провеждане на стрелби на изтребителната авиация с участие на екипажи от авиобаза „Граф Игнатиево” и 204-а авиобаза на сръбските ВВС със самолети МиГ-29. Формированията за въздушната отбрана на Република Сърбия са под командването на бригаден генерал Миодраг Гудрич, командир на 250-а ракетна бригада от сръбските ВВС. Сухопътните войски са представени от формирования ПВО на 61-ва механизирана бригада с командир е бригаден генерал Красимир Кънев и 68-ма бригада Специални сили с командир бригаден генерал Пламен Лилов. По време на учението самолети „Спартан” от Авиобаза „Враждебна” и вертолети „Кугър” от авиобаза „Крумово” изпълняват транспортни задачи и задачи по аварийно-спасително осигуряване. Военноморските сили и „Гранична полиция” осигуряват безопасността на стрелбите и провеждането на учението.

image
Пуск на С-75М "Волхов"

image
По обяд сърбите стреляха фантастично - от 3 ракети 3 преки попадения - първо с С-125 и "Куб" по ЦП100 с преки попадения и после по голяма отломка отново с "Куб" пряко! Командирът на
250-а бригада ген Гордич бе вън от себе си от радост и поздравяваше всички.

Последва стрелба от МиГ-29 с ракета Р-27 по новата РУМ и по парашутна мишена ЦП-100 с Р-60, а сръбският МиГ стреля с Р-60 по ЦП-100. И трите пуска бяха право в целта!!! По думите на ген. майор Константин Попов ЗРВ и авиацията не са имала скоро толкова успешни стрелби.
Имаше и пускове от ЗРК на СВ "Оса", с ПЗРК "СТрела 2М". За съжаление проблем с един от комплексите и закъснението от късното идване на гостите и от пожарите отложиха стрелбите на сърбите за утре.

След стрелбата българският МиГ-29 мина на минимална скорост пред официалната трибуна и след това с мощен рев последва горка и облитане на полигона. Сръбският МиГ-29 който за първи път бе над Шабла явно бе избрал за ориентир вишките на ВМС, където в този момент бях и аз.
Това е резултата - снимката е без зуум!!!
image

ВИП гостите дойдоха с 3 AS532AL Cougar - 701 до 703 бордни номера, а Бойко Борис и сръбският президент Борис Тадич с правителствения Ми-8.
image

Последиците от пожара в непосредствена близост до С-300
image

По думите на ген. Константин Попов ЗРВ и изтребителната авиация не са имали скоро толкова успешни стрелби.

Споменах за сърбите защото бе невероятно да видиш на живо 3 преки попадения, съседите ни наистина имат класа.

Емблема на тяхна ракета
image

Стрелба със ЗУ-23-2 по 122 мм снаряди с намален заряд и трасьор
image

Стрелба със "Стрела-2М" от разчет на ВМС - моряците постигнаха от 10 - 6 отлични оценки и 4 добри
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  трс 26 авг 2011, 18:52
   
  0
   
  0

  те сърбите имат по пресни знания и умения щот ей го къде преди 11-12 години практикуваха, а нашите момчета само по полигоните. то така и по добре. да не се налага в реални условия че тежко ни

 2. #2
  авиолюбител 27 авг 2011, 06:38
   
  0
   
  0

  А самолетите СУ-25 статичен показ ли имаха?Не виждам нищо за тях в материала.Българските ВВС имат и други бази освен Граф Игнатиево,а и друга техника освен МИГ-29.

 3. #3
  MD 27 авг 2011, 09:12
   
  0
   
  0

  Не се сърди авиолюбител. Той човека е бил на полигон Шабла. От къде да знае от къде падат тези неща, по които се стреля. А може би си мисли, че марсианците ни замерват с тези мишени СПМ-100 (М-марсианска) и ние използваме това, като изгоден случай за тренировка на нашите прехващачи.

 4. #4
  Preslav 27 авг 2011, 10:08
   
  0
   
  0

  Не виждам защо е това непрестанно делене на Безмер и Графа... Все едно всички не сте от ВВС. Когато безмерци участваха дейно в Бриз 2011, ние от "КРИЛЕ" бяхме 2 дни при вас. Някоя друга медиа обърна ли ви внимание? Не. За Шабла - поради летните отпуски имахме само 2-ма човека екип - единият отиде на Графа, другият на Шабла. И въпреки това ще отразим днес или утре, че сте участвали в ЕСЕН 2011. Някоя друга медиа дали ще го направи? Не. Отделно в броя, който ще излезе на 1 октомври ще има 30 страници само за Безмер, заради хубавия ви юбилей. Защото през юли ви посетихме още веднъж и заради това. Някоя друга медиа дали ще отдели 30 страници заради вас? Не. Ние ви уважаваме и когато има събития при вас, винаги пишем с уважение за безмерци. Поздрави.

 5. #5
  Plamen_1 27 авг 2011, 19:38
   
  0
   
  0

  Ами имат право да се сърдят безмерци, какви пари се отпускат за Графа и какви за тях?!? ....

 6. #6
  Preslav 27 авг 2011, 20:21
   
  0
   
  0

  А, това е друг въпрос. Но май само аз критикувам АА за политиката му спрямо Безмер и армията въобще. Но вие пък няма как. Вече няколко хора военни пострадаха, които си позволиха да надигнат глас срещу него.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка