Плевнелиев лъскал с четка за зъби спалното в казармата

Pan.bg 08 окт 2011 | 22:04 views (5846) commentaries(3)
img http://www.24chasa.bg

3 ч след полунощ. В спално помещение, където спокойно спят 20-ина младежи, нахлува мъж на средна възраст и без никакво притеснение издава бойна команда: Да ви видя всички прави, до 15 секунди всички легла да са оправени! По-живо, по-живо!
Какво ми хъркате като баби! Стани бързо, ей ти, не се завивай през глава, тук не е курорт, ами казарма!
Това не е част от екшън филм, а част от истинските истории на школата за запасни офицери в Плевен с главно действащо лице - вероятният бъдещ главнокомандващ на армията редник Росен Плевнелиев.
Сега той с усмивка си спомня за тези моменти, в които е усетил и меда, и жилото на войниклъка. Защото за какво си говорят мъжете цял живот – разбира се, за казармата! Както жените споделят тайните си за раждането, така и за тях приключенията от военната служба за родината остават спомени за цял живот. Разбира се, и приятелства.
image
Росен Плевнелиев тъкмо завършил елитната благоевградска математическа гимназия с пълно отличие и трябвало да влезе в казармата.

Първата година бил в Плевен и изкарал в теоретични и практически занятия по възможно най-сложната специалност – артилерийски разузнавач. Задачата била непосилна, защото носел не по-малко от 40-50 кг на гърба си, автомат, специални уреди за задаване на координати, уреди за мерене и друга екипировка.
Трудното идвало от това, че като артилерийски разузнавач трябвало да е възможно най-близо да противника, да засече неговите цели и да подаде координати и информация за тях на огневите позиции. Нужна била много добра физическа подготовка, за да оцелява сам близо до противника. Всяка сутрин независимо от атмосферните условия – минус 20, плюс 40 градуса, тичали по няколко километра, превземали баирите с цялото бойно снаряжение, тренирали да подават координати при всякакви условия.
“Като артилерийски разузнавач имах много тежка първа година, през която ме пуснаха само 6 пъти в отпуск, и то за около 4 часа. За това време тичах до пощата, където се редях на опашка, за да се чуя с майка си и баща си, след което бързах да си купя една пица и отпускът свършваше”, спомня си кандидатът за президент на ГЕРБ редник Плевнелиев.
На всичко отгоре и времената не предвещавали мир, та се налагало войниците непрекъснато да
са в бойна готовност. По това време – 1982-1983 г., в Полша дисидентите от синдиката на Лех Валенса “Солидарност” вече създавали много проблеми на социалистическата общност и българската войска постоянно била ангажирана с тренировки и симулации на война.
image
“В края на първата година в казармата, толкова исках да се прибера в Благоевград, за да видя приятелите и семейството си, че тичах 3-4 км от поделението до гарата”, признава сега Плевнелиев.
След първата тежка година обаче късметът каца на рамото му. Оказало се, че 5-имата най-добри участници на олимпиадата по математика и програмиране през 1982 г. имат право на по-лека служба. А възпитаникът на математическата гимназия в Благоевград, випуск 1982 г., бил спечелил първо място в националната олимпиада по програмиране.
Веднага получил разпределение в изчислителния център на Генералния щаб. Имал за началници 42-ма полковници и генерали, а войничетата били само 5-има. Тяхната работа била да поддържат всички компютри на Генщаба.
Културният шок бил голям - все едно от студентските общежития да попаднеш в “Хилтън”.
“Беше много добре, защото можехме да се развиваме, да четем книги, да работим по специалността си”, преценява Росен.
Въпреки казармените ритуали той е категоричен, че ще запомни за цял живот тези две години и два месеца служба.
“В Плевен ми дадоха много сериозна физическа подготовка и усещането за отговорност и дълг към родината. В казармата беше много отговорно, много тежко, но, от друга страна, човек, като вижда перспектива и смисъл, се справя добре”, преценява от днешния си опит кандидатът.
През втората година в казармата обаче имало друго, което му тежало повече – баща му се разболял от тежка болест.
Всеки петък той се прибирал в Благоевград на автостоп, защото бързал да види татко си. Баща му починал на 52 г., когато Росен бил на 20.
Родната социалистическа действителност, с помощта на нейните взводни, ротни, старшинки и стари кучета не спестила на редник Плевнелиев нищо от казармената действителност. Преживял е всичко, което може да се случи на един войник - да лъска с четка за зъби голямата казармена спалня, да си оправи леглото за 15 секунди, когато те събудят в три часа през нощта...
“Моята казарма наистина беше едно физическо и човешко изпитание, но когато минеш през това, ставаш много по-силен, по-дисциплиниран, по-отговорен”, без грам съжаление казва днес Росен.
И си признава единствената слабост – не му харесвала храната. В казармата ги хранели колкото може по-малко и колкото може по-еднообразно.
Когато се случвало от време на време да дава наряд в кухнята, той се хвърлял към касите с кисело мляко и изпивал по 3-4 бурканчета на екс.
“Хващах първото, второто, третото, четвъртото и ги изпивах, без да усетя, това ми беше най-голямото удоволствие – да дам наряд в кухнята и да се напия на кисело мляко”, признава си Плевнелиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ат 09 окт 2011, 18:07
   
  2
   
  3

  А в този военен сайт, нас какво ни интересува как е преминала казармата на вашия любимец г-н Плевнелиев? Агитация? Е пък плащат си хората. Хайде, приятно триене на коментара ми :)

 2. #2
  сташината 12 окт 2011, 13:56
   
  1
   
  1

  Най гевезените войници в БА бяха старшини школниците.Почти всички бяха връзкари караха много лека казарма и им викаха фазани.Мамини синчета.

 3. #3
  Fazan 13 мар 2012, 18:00
   
  2
   
  1

  Tova sa snimki on NVO - Nachalno Voenno Obuchenie...vijte uniformite, nito edin nyama kolan, a na vtorata e neshto kato maratonki..
  Kolkoto do koi bil glezen, starshinata, ne ni haresvahte, zashtoto ponyakoga byahme s po-golyama dlujnost ot vas i vi urkahme....lol...znaesh li kolko pati sym svalyal serjanti on kamiona kato Nachalnik karaul

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker