За кучето Лайка, министър "ноу хау" и за гражданския контрол в армията

Pan.bg 12 окт 2011 | 11:59 views (3168) commentaries(3)
img Pan.bg както винаги публикува коментари и анализи около състоянието на БА и МО.
Редакцията си запазва правото да не коментира материалите.

Красен Гоцеделчевски (Otbrana19571@abv.bg)

Министърът на отбраната Аню Ангелов така и не можа да превключи съзнанието си от военен на политик Е, от всяка дърво свирка не става

С идването на власт на двама полицаи и с назначаването на бивш генерал за министър на отбраната, в България беше поставен края на гражданския контрол над Въоръжените сили. Нека бъдем точни и обективни, началото на този край беше поставено от Тройната коалиция с безпрецедентното назначаване на офицера от резерва Николай Цонев на военния министерски пост. Но докато това беше една чисто комерсиална авантюра на Негово Величество Царя, обречена да продължи само десетина месеца и достойно неизпълнена от Цонев, без никакви поражения за БА, то назначаването на Аню Ангелов за министър е равнозначно на преминаването на цяла турска армия от Свиленград до София.

Николай Цонев успя да вложи доста красноречие, обещания и финикийски знаци за да убеди Царя, че хем ще може да понапълни хазната на НДСВ, хем ще донесе „хиляди изборни гласове” от страна на обожествяващите го войници и офицери от БА. А в замяна да го оставят министър и за следващия пълен мандат. И започна голямото строителство на детски градини, ремонти на почивни станции, покупки на апартаменти и даряване (продаване ) на армейски имоти и всичко друго, от което разбираше. За разлика от Аню, чест му правеше на Цонев, че дори не се опита да прави неща, от които не разбираше. И в интерес на истината, увеличаването на придобивките и наблягането на социалната политика не остана незабелязано от редовите военнослужещи. За съжаление Царя не отчете , че когато войничетата от Сливен отидат до изборните урни, те ще гласуват не за министъра си, а за бъдещето на децата си. И така, ерата на Цонев в МО мина общо взето незабелязано за обществеността и той щеше да потъне в забвение, т.е. да отиде там, откъдето беше дошъл, ако не се беше появил Бойко Борисов. И той подаде командата на министрите си: „Изкарай кирливите ризи на бившите! Ако няма – дайте ги на следствието
за да ги тормози, докато може, все ще излезе нещо!”. И с това влезе в историята като първия политик, който започна да гради авторитета си пред чуждите държави на гърба на бившите си политически противници.
image
Кой е генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов ? За миналото му може да прочетете книгата на един бивш началник на канцелария на ГЩ. А най-близката му биография ще припомни.

Много малко преди изборите Аню се появи на бял кон, размахвайки една некадърно скалъпена концепция за развитието на армията, за националната сигурност и за модернизацията. Бойко Борисов не е виновен, че му се върза на приказките. Той, човека, не ги разбира тези работи. Но вината му е, че не попита когото трябва. Ако беше питал, щеше да разбере, че Аню е изтупал от праха папките с неговите „размисли и страсти” за реформиране на БА и интегриране на МО с ГЩ, които бяха толкова некадърни, че беше безславно изгонен от директор на дирекция в МО. И премиерът сигурно щеше да се досети, че който е бил некадърен да бъде директор на дирекция, няма как да бъде добър заместник -министър и дори министър. Но Борисов се предовери на съветниците си от СДС и ДСБ. Да, не е грешка, точно на тях. Преди изборите Борисов нямаше никакви кадри в областта на отбраната и националната сигурност, а всичките налични кадърни хора в тази област, които що- годе все-още стават за нещо, бяха (или са били някога) в редиците на СДС , обществено известни. Нямаше как ББ да ги назначи в кабинета си, нали неговото правителство не е коалиционно?! И ето, че някой му е препоръчал един дотогава неизвестен бивш генерал, който неуспешно се беше опитвал да навлезе в политиката, но кой ли помни вече „Коалиция на розата”. / Членството в БКП и БСП не се брои/. И точно тази неизвестност му помогна да бъде изтикан напред и да стане главен идеолог по въпросите на отбраната на ГЕРБ. Същите тези, които лансираха Аню, му даваха съвети и той първоначално ги слушаше. Докато в него не надделя егото, неговото вродено чувство за величие и за многознайство (сега му викат ноу-хау). Ами когато си вече министър на отбраната, може ли някой да знае повече от теб за отбраната? Оказа се, че може, но той не го е осъзнал още, защото така и не можа да превключи съзнанието си от военен в политик. Знае се, от всяко дърво свирка не става.

Именно тук е голямата разлика в интелигентността и далновидността между Царя и Бойко Борисов. Царя избра за министър един много успешен директор на агенция в МО, който беше показал професионализъм и безпогрешен бизнес нюх и към парите и към политиката, и който до момента не беше губил нищо. А от толкова много достойни генерали от запаса Бойко Борисов избра Аню. Даже не го и избра, ами го „взе”, защото беше в ситуация, когато нямаше кой знае какъв избор. Изглежда ББ е чувствал, че Аню не става за министър и от няма накъде го назначи за заместник министър на отбраната. Но когато Румяна Желева се издъни за еврокомисар и Николай Младенов по спешност беше изпратен в МВнР, където и без това му беше мястото, ББ много бързо и „логично” назначи на негово място Аню. И никой не си зададе въпроса: „Добре бе, аджаба, след като Аню е ставал за министър на отбраната, за какво му трябваше на ББ първо да назначава Младенов?”.
image
Кое накара ББ да назначи за министър един млад мъж (май доказано вече, защото се ожени), който дори не е бил в казарма, вместо направо да се спре на един генерал? Ами има едно нещо, което му викат граждански контрол над Въоръжените сили и което съветниците на ББ преди изборите са го знаели. И понеже „Гарван гарвану око не вади”, някой умен се е сетил, че ще е трудно Аню да изкара кирливите ризи на генералитета. Никито Младенов се оказа идеален за тази задача. Понеже е млад и търсеше кариера, а и никога не е имал нищо общо с армията, за него беше по-скоро въпрос на чест да развежда журналисти из МО и да им показва дванадесет годишни розови БМВ-та и скъпи черпаци в новата столова на МО. Явно му липсваха двете години в казармата, където да си е мил мазното алуминиево канче с пясък, защото няма сапун. Явно потен вода не е пил. През няколкото месеца като министър на отбраната основната задача на Младенов беше като на съветски космонавт – да храни кучето Лайка и да не пипа нищо. В същото време Аню си пушеше лулата и чакаше звездния си час. Той като че ли знаеше, че ще яхне коня, защото на моменти беше неуправляем. А може би е знаел сценария на ББ за рокадата на Желева с Н. Младенов ?

И без рекогносцировка обстановката е ясна. Спасения няма. Нито за гражданския контрол над въоръжените сили. Нито за армията. Това, което ще остане от нея след Анювото министерстване, ще бъде точно толкова, колкото би останало, ако турците минат от Свиленград до София. Това показват забавянето на модернизацията, шашавите преструктурирания и съкращения, лошата кадрова политика, гафовете в разузнаването и тоталитарното му ръководство.Дано да е здрав, да поеме отговорността си и чуе присъдата си след време!...

Но затова друг път.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Valtimor 12 окт 2011, 23:08
   
  0
   
  0

  Да, авторът на статията е казал може би всичко, доста прямо и точно. Наистина човек си задава въпроса - как е възможно точно в сферата на отбраната, на сигурността във военен аспект, всички правителства до сега, може би с изключение само на едно, това на Жан Виденов да назначават за ръководители на М.О пълни ИДИОТИ, бандити и продажници. За некадърници, мисля, че спор не може да има - от страна на никого. Как е възможно примерно да преместиш цяла една бригада от Казанлък в Плевен, да поставиш на изпитание хиляди човешки съдби, уж за по - сигурно и за доброто на страната, и изведнъж да дойде от майната си някакъв РОМ и да реши да съкрати това съединение изцяло? Е, пита се, каква е тази стратегия,кой я мисли, кой изобщо има отношение към нея? Това какво е? Шизофрения, малоумие, продажност? Защо някои случайно попаднали хора на дадени позиции се ГАВРЯТ ПО НАЙ-ДОЛНИЯ НАЧИН с войниците на България? И този пример не е прецедент.Напротив стотици са тези примери на явна гавра и унижение на българските войни. Сигурно обаче Аню ще бъде забелязан и дълбоко оценен от западните му партньори и най- вече американския и турски посланици. Може би един ден истински български ЦИГАНИН ще заеме славното място на Генерален секретар на НАТО. И това ще бъде Аню Ангелов. Наистина му го пожелавам, защото в противен случай, съдбата на този ХАМЕЛЕОН ще бъде много жалка. Сам и мразен от всички, там в скапаното му панелно жилище. Пък и за национално предателство се съди тежко. Кой знае какви времена ще дойдат....

 2. #2
  Точно така 13 окт 2011, 01:00
   
  0
   
  0

  Една от малкото наистина смислени и истински мнения казани точно на място , които до сега съм прочел във този сайт . Повече такива трябват !

 3. #3
  тръбача 13 окт 2011, 18:34
   
  0
   
  0

  статията е до болка вярна.и какво от това? премиер бойко продължава да се изказва "интелигентно" по отношение на нац.сигурност, министъра му приглася с "абслютно точно го казахте г-н Премиер", а генералите само се усмихват и се подмазват на властта независимо от решенията й. на практика никой никъде не се оплаква че има проблеми или ако има проблем то автоматично същияt се свежда до незначителен.вземете например реакцията на върховните ни мениджъри около циганската криза във Катуница-пълно заравяне в пясъка като щрауси.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker