Централна и Източна Европа: стимул за отбраната

Pan.bg 15 окт 2011 | 09:53 views (2965) commentaries(0)
img От сайта на в-к „Файненшъл таймс”
От Николас Уотсън, публикувано в „Бизнес ню Юръп”


Днес, когато много страни намаляват бюджетите си за отбрана, няколко планирани покупки на изтребители в Европа през следващите години са добре дошли за военната индустрия.
Около осем държави планират за закупят самолети в следващите 10 години, а военната индустрия очаква да продаде до 250 машини. Според източници България планира да закупи 16 самолета, Румъния 24-48, Хърватия 12-24, Словакия 12-15, Полша 32 и Турция 40-80.
Една от първите държави е Чехия. Там скоро ще бъде обявено намерението за закупуване на 14 свръхзвукови изтребителя. Правителството „до няколко седмици” ще получи доклад от министерството на отбраната за търга. Според правителствен източник Чехия планира да стартира процеса до края на март следващата година.
Тези търгове се считат за жизненоважни за индустрията, която в момента страда от намалени държавни бюджети и съкращава работни места. „БАЕ Системс” (BAE Systems), водещ партньор в консорциума, произвеждащ изтребителя „Еврофайтър” (Eurofighter), обяви на 27 септември, че поради застой в поръчките ще се наложи закриването на около 3000 работни места.
„Все повече вниманието се фокусира върху крайната цена, особено след началото на кризата, тъй като навсякъде се съкращават военните бюджети,” каза Даниел Боестад, вицепрезидент Централна и Източна Европа на Сааб, фирмата, която произвежда изтребителите „Грипен” (Gripen). Те са на въоръжение в момента в чешките ВВС.
Тази гледна точка бе споделена и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен през септември на среща в Лондон. Във време на намалени разходи за отбрана цената на военното оборудване расте по-бързо от брутния вътрешен продукт (БВП) и от инфлацията. Решението, каза той, е това, което наричаме „интелигентна отбрана” – да се приоритизира, да се специализира и да се търсят многонационални решения.
image
Точно от такава „интелигентна отбрана” се нуждае Чехия. Десетгодишният лизинг на 14 изтребителя „Грипен” изтича през 2015 г. и страната планира да закупи 14 свръхзвукови машини, за да изпълнява задълженията си в НАТО.
Намаляването на разходите за отбрана е толкова голямо, че накара Расмусен да пише на чешкия министър-председател Петр Некаш през месец юли, предупреждавайки го, че спадът в разходите по отбрана до под 2% от БВП може да подкопае ролята на Чехия в съвместни мисии
на НАТО. Разходите за отбрана на Чехия ще бъдат 1.15% тази година от 1.4% през 2010 г.
За да получи повече за парите си, чешкото правителство ще иска много ниска цена за летателен час според източници от правителството.
Въпреки високите цени на военното оборудване, отказ от закупуване на техника не е вариант. „Чехите имат нужда от способности, за да защитават суверенитета си, както и да предоставят способности, когато това се изиска от НАТО, например при конфликт, подобен на този в Либия. И най- изгодният в това отношение самолет е „Грипен”,” казва Пол Бийвър, военен анализатор.
Сааб е фаворит поради няколко причини. „Грипен” е най-икономичният избор. Логистиката, поддръжката и обучението вече са налице, а самият самолет е много подходящ за ролите, които държавата изпълнява. Избирайки „Грипен”, Чехия ще се присъедини към Унгария, която подписа договор за лизинг и покупка на 14 изтребителя „Грипен” през 2001 г.
В допълнение шведите се доказаха като много иновативни що се отнася до финансовите и офсетни споразумения – търговските и индустриални ползи, обвързани с военни придобивания. Към декември 2010 г. по данни на Сааб стойността на офсета в Чехия е достигнала почти 1 милиард евро.
Анализатори описват изтребителя „Тайфун” (Typhoon) на консорциума ЕАДС (EADS) като може би най-добрият изтребител на пазара днес, но е просто прекалено голям като оперативни възможности и цена за Чехия.
Говорителят на „Еврофайтър” Марко Валерио Бонели оборва това твърдение с аргумента, че през 2003 г. Австрия, която е сравнима като големина с Чехия, купува 15 изтребителя „Тайфун” за 1.6 милиарда евро. Той казва, че чехите могат да пестят от разходи като се кооперират в обучението и други дейности със съседните държави Австрия или Германия, както и да има икономически ползи от европейския бизнес.
Позицията на американците по повод търга не е много ясна. Отсъствието им от двудневното авиационно шоу на НАТО в Острава, Чехия, през септември, беше очевидно. Източници заявиха, че американците предпочитат да изчакат докато станат ясни параметрите на търга, преди да навлязат в процеса. Изтребителите Ф-16, които в момента се предлагат, не са вероятен избор. Въпреки ниската цена за придобиване цената за поддръжка е висока. В това се убеди и Полша, която закупи 48 изтребителя Ф-16 през 2003 г. за 3.1 милиарда евро.
Който и самолет да избере Чехия, Източна Европа се очертава като пазар, който ще даде малко въздух на военната индустрия през следващите години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка