Властта опря дулото в челото на войската

Pan.bg 25 окт 2011 | 12:37 views (2742) commentaries(2)
img Кризата в българската армия продължава, Симеон Дянков притисна Аню Ангелов до стената

25 октомври 2011 08:57 | Спирдон Спирдонов | Otbrana.com


Догодина държавата ще харчи 20 млн.лв. по-малко. Половината от тях финансовият министър иска да вземе от бюджета на военното ведомство.Това вещае показаният проект на бюджет за 2012 г. Така Симеон Дянков притисна Аню Ангелов до стената. Ако тази година МО има право на 990, 630 милиона разходи, то през следващата ще трябва да се свие в рамките на 980,630 милиона. Още по-тревожният факт е, че парите за капиталови разходи падат от 100 милиона на 61,576 милиона. Т.е. за правителството развитието и модернизацията на Въоръжените сили не е приоритет. Целта ще бъде полагане на усилия за възможно запазване на нивото на подготовката и на придобитите способности. С около 30 милиона ще се увеличат текущите разходи, но според запознати те ще отидат за изплащане на обезщетенията на планираните за съкращения през 2012 г. 3600 души. Само тези пари, разбира се, няма да бъдат достатъчни.

Мечтата на Аню Ангелов

беше да има едномилиарден бюджет плюс 100 или в идеалния случай 200 милиона отгоре. Докато Симеон Дянков е финансов министър това няма да се случи. Той просто си връща даденото. Със свое Постановление през август 2010 г. Министерският съвет предостави допълнителни 256, 845 275 млн. лв. бюджетни кредити по бюджета на МО за 2010 г. за покриване на задължения по международни договори. Впоследствие – през ноември, тази сума беше редуцирана до 158, 200 млн. лв., с които бяха осъществени плащания към чуждестранни контрагенти. Оказва се, че мечтата на военния министър се е сбъднала преди повече от година?! Жалко, ако това е истина и ако това е политиката на правителството спрямо Въоръжените сили.

Симеон Дянков връзва ръцете на министъра на отбраната

и неговите подчинени за каквато и да е социална политика и мотивация на войската. Трети бюджет на ГЕРБ забравя хората в отбраната. На 1 януари 2012 г. ще се навършат три години без да са мръднали военните заплати. Отново в закона за бюджета се залага наследената от Тройната коалиция база за определяне на възнагражденията на военнослужещите, т.е. 376 лв. Очаква се министерството да въведе бонусна система и да плаща повече на отличниците. Условието обаче е да има икономии.
Интересно, откъде? В момента един български войник взема на месец по-малко от пенсионирания военнослужещ, който се е хванал да охранява имота на някой много по-платежноспособен от него. При това без да ходи всеки ден на работа.

Представеният проект дава да се разбере с много голяма сигурност , че предстои поредната кризисна година за Българската армия. Да му мислят командирите, които не са изоставили амбицията си да подготвят боеспособни поделения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  урната 26 окт 2011, 11:06
   
  0
   
  0

  в неделя пак гласувайте за ГЕРБ /ГРОБ/ за да ви дойде оня втория акъл дето мисли /за разлика от първия/ и турците ни завиждат за него!

 2. #2
  учудих се 26 окт 2011, 14:44
   
  0
   
  0

  В такъв случай, министърът си подава оставката заедно със заместниците си!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка