Аню не защити бюджета на армията, как ще защити страната при нужда ?

Pan.bg 27 окт 2011 | 10:09 views (2813) commentaries(17)
img Otbrana.com

„Ашколсун, машалла, аферим, Аню паша!” - сигурно е възкликнал комшийският министър на отбраната, след като турският военен аташе в София му е докладвал какъв ще бъде военния бюджет на Българската армия през 2012 г. Нещо подобно със сигурност е прозвучало и на другите балкански езици, но с нюанси, като „Хвала!”, например. Интересно е само дали и как ще бъде похвален родния ни военен министър на английски език, от съюзниците ни в НАТО.
Няма лошо да чуеш братското „евалла” от турците. Те отдавна са наш съюзник в НАТО. И другите ни комшии не са опасни вече, поне според стратегията за национална сигурност, написана от същия Аню (бел.: превод от турски език – „генерал” или друга висока държавна титла). Те сигурно го хвалят, защото е намерил сили да обърка всички планове на НАТО, а това не всеки го може.
Но дали Аню ще бъде похвален и на английски или френски език, защото от преди пет и повече години на най-високо равнище в НАТО страните-членки бяха призовани да увеличат военните си бюджети до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), а България беше давана за пример като пълен отличник. По това време Българската войска се радваше на разкоша на бюджет от 2.3% от БВП. А малко преди това, преди приемането ни в НАТО, външният министър Паси обикаляше света и обещаваше наляво и надясно най-малко 2,7% за отбрана, че и повече. Е, приеха ни в НАТО и отдавна това не се коментира вече. Все едно, че става въпрос за приемане в пионерско дружество „Септемврийче”!
Защо се получи така, че по времето на управлението на НДСВ и по-късно в коалиция с БСП бюджетът на България за отбрана беше съобразен с поставените от НАТО цели и поети от нас ангажименти, а сега – когато премиерът Бойко Борисов се бие в гърдите колко велики европейци сме, в три поредни години бюджета на МО намалява все-повече.
Трудно се намира отговор как стана така, че само преди две години военният ни министър оплю скъпата модернизационна програма на предшествениците си, която съдържаше 11 големи проекта, и гордо обяви нов модернизационен план, но вече с 13 инвестиционни проекти за 2 милиарда лева! И как стана така,
че самият Аню си планира, пише си стратегии, бели книги и прочие, а после сам си съкращава бюджета до такава степен, че да не може да си ги изпълни?!
Как стана така, че един достоен и достолепен (според ББ, иначе защо да го прави министър?!) пенсиониран генерал, с отработен командирски глас и военна стойка, се наведе пред един финансов министър с тънко гласче. Наведе се, и то съвсем ниско, до земята. Можеше поне от кумова срама да се опита да му се опъне, а не да се остави той да го .... Но вместо това, Аню подви опашка и изказа най-великата мисъл, казвана някога от български военен министър: „Политиките и целите, идеите и принципите, заложени в стратегическите документи, остават същите, но ще се наложи промяна в плановете за тяхното изпълнение. Бюджетът за 2012 г. ще наложи промени в Плана за развитие на въоръжените сили и в Инвестиционната ни програма с оглед на отпускането само на 1,2% от БВП за бюджета за отбрана”. Направо велико!
Какви политики, цели и принципи, бе другарю министър?! Какви пет лева?! Не се ли усещаш, че вече две и половина години под твое ръководство МО не прави нищо друго, освен да пише политики, стратегии и планове? И какво толкова планираш, като Дянков ти отпусна 200 млн. лв. по-малко, отколкото ти трябват? И удивителното е, че под твоите стратегии и инвестиционна програма стои подписът на същия този Дянков. Да, той тогава я е подписал като селски кмет, но сега не ти дава парите. И ти му се огъна като стара мома пред личен ерген. Даже по-лошо, защищаваш го! Сигурно и Парламентът ти е одобрил т. нар. Инвестициона програма, но него няма да го виним, че не си изпълнява обещанията. Той прави каквото му каже ББ. А когато става въпрос за финанси, ББ прави каквото му каже Дянков. Колко удобно, нали?
Държавата е в криза, ще каже някой. Да, но нали все-пак имаме 1.5% растеж на БВП през тази година? Защо тогава Дянков не ти даде 1.5% повече пари за 2012 г., което са около 12 милиона лв. повече? Можеше поне да ти остави бюджета по номинал непокътнат, какъвто беше през 2011 г. Но Дянков те унижи, като дори ти взе 10 милиона! Ти правилно казваш, че това не е проблем на МО. Ще ги „избиеш” с още съкращения на военнослужещи. Въпроса е, че ти, г-н Аньо, не направи нищо за да се опиташ да си защитиш собствения бюджет. Как тогава ще защитиш България при нужда? И с какво?
Абе г-н министър, как не те беше срам да заявиш, че тъй-като нямаш бюджет, няма как да стартираш търг за изтребители през 2012 г.? Ами нали самият ти само преди няколко месеца обяви, че до края на ноември ще внесеш проект на проекта за закупуване на изтребители за одобрение от Парламента! Нали знаеш, че няколко съюзнически държави от седем години тръпнат и очакват този търг. И като се знаеш какъв ти е финансовия хал и какъв ти е финансовия министър, защо ти трябваше да изпращаш до тези държави писма с искане на информация за изтребителите и за подобряване на офертите им? Дори покани и Израел да се включи в надпреварата. Горките американци, направо сигурно са ошашавени какво става. Но имай предвид, че Локхийд и Боинг са големи концерни, с оборот по-голям от БВП на България, и с тях шега не бива.
И понеже всичко, което се случва около бюджета за отбрана и дългосрочното планиране на модернизацията изглежда много нелогично, дори нелепо, сигурно има обяснение. Аньо като че ли има само един печеливш ход, и изглежда той е планиран. Няма логика ББ на авиошоуто да обяви, че България има нужда от изтребители, а сега да не дава бюджет за тях. Това означава, че политическото решение кога, колко и какви изтребители ще купим, вече е взето. Без никакви пари в кеш може да се купят само стари F-16 от ВВС на САЩ. Първо, те ще ги дадат най-евтино. Второ, ще ги дадат на разсрочено плащане. И трето – така ще се избегне необходимостта от обявяване на търг. Защото Пентагонът никога не участва в търгове. ББ ще подпише междуправителствено споразумение със САЩ, ще обяви че с удоволствие приемаме осемте изтребителя на „политическа цена” и ще се оправдае, че няма как да вземем друг тип, защото барабар Петко с мъжете сме длъжни да ги експлоатираме заедно с комшийте румънци, например. И ще разпореди на Парламента да отпусне целево на МО по 50 млн. лв. за десет години над бюджета, и така дори ще стане герой, защото е купил изтребители, които три правителства преди него не успяха да купят. Направо гениално, ако е така. Но дали е така, ще видим.
Също така с внимание ще следим и дали фалиралата Гърция ще намали военния си бюджет за 2012 г. и дали ще съкрати 1800 военнослужещи, както ще направи Аню....
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  4asten sektor 27 окт 2011, 13:58
   
  0
   
  0

  I tova im e mnogo na tezi! Pari na vqtara..sa parite za armiikata! Kadrovacite ako raboteha v nqkoq 4astna firma s tova ne pravene na ni6to nikoi nqma da gi turpi! Nqma da mogat i za edna cigara pari da si izkarat!

 2. #2
  bourgase 27 окт 2011, 14:10
   
  0
   
  0

  #1 Пуснато от 4asten sektor(нерегистриран) на 27 окт 2011, 13:58 I tova im e mnogo na tezi! Pari na vqtara..sa parite za armiikata! Kadrovacite ako raboteha v nqkoq 4astna firma s tova ne pravene na ni6to nikoi nqma da gi turpi! Nqma da mogat i za edna cigara pari da si izkarat! Абе олигофрен, знаеш ли, че повечето момчета работят на втора работа, за да си исхранват семействата. Я питай един кадровак кашик, как изкарва със 600 лв. заплата, плаща ипотека от 400лв. и има едно дете и жена му не работи. Много ви знаят устите на такива, като незнаете какво е положението.

 3. #3
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 27 окт 2011, 15:34
   
  0
   
  0

  За мен най-важното е да приберем контингентите за които отиват 80 млн лв, капиталовите разходи на армията да скочат от 100 млн. на 300 млн. минимум с коиото да се закупи най-необходимото, плюс купуване на изтребител на лизинг.

 4. #4
  просто четящ 27 окт 2011, 18:23
   
  0
   
  0

  #2 Пуснато от bourgase(нерегистриран) на 27 окт 2011, 14:10 - "Я питай един кадровак кашик, как изкарва със 600 лв. заплата, плаща ипотека от 400лв. и има едно дете и жена му не работи. Много ви знаят устите на такива, като незнаете какво е положението."-Значи по съшия начин както и един прост работник(дето си скъсва за..ка от бачкане)работи за 600 лв. заплата, плаща ипотека от 400лв. и има едно дете и жена му не работи!

 5. #5
  by fly 27 окт 2011, 21:17
   
  0
   
  0

  :wink: Смех

 6. #6
  Tupa rabota 27 окт 2011, 21:19
   
  0
   
  0

  Za kakvo e teglil tazi ipoteka e?? Ne moje edna elementarna smetka da si napravi! 6te ba4ka kvo da pravi kato se pi6e mnogo erbap da se obvurzva s banki i krediti! Istinata e 4e nai-golemite nekadyrnici stanaha kadrovaci! Eii taka im idvat 800 lv na mesec...Ne e spravedlivo edin da se buhti za 500lv po stroeji i razni 4astni firmi koito ti sadirat kojata+ tova trqbva da buhti6 do 65-70 godini za nqkva mijava pensiika. A drugi nai-tupite oligofreni razkarvat uniformite si kapqt durjavnite pari4ki i pensiikata rano izliza...

 7. #7
  СМЕШКО 27 окт 2011, 23:44
   
  0
   
  0

  Ха ха, ми вие като сте толкова отворени, де спахте, че не станахте войници Бе РАБОТЯГИ.

 8. #8
  Umna rabota 27 окт 2011, 23:54
   
  0
   
  0

  Хей, оня с "тъпата работа"-защо не стана един военен бре, като си преоткрил толкова житейски истини за военната професия, а стоиш още по строежите??!!Олигофрен, ще викаш на баща си, че те е създал.А, че армията понесе най-много съкращения като институция на държавата ни и хиляди останаха на улицата през тъй наречения "демократичен преход"-за това мълчим, а???Няма държава без армия, другото е да признаем, че нямаме държава !!! Като си толкова голям строител-отиди в Ирак, където умряха български момчета, за да дойдат такива като теб да строят след тях.Къде си ??!!

 9. #9
  DDT 28 окт 2011, 09:24
   
  0
   
  0

  Прекалено язвителна и крайно непрофесионално скалъпена статия. Не е необходимо чак толкова просташки изрази да се използват. И какъв е този сайт Otbrana.com.? С подобни блъмочи ще си загуби качествените почитетели. Сега по същество - не е никаква трагедия, че са орязали бюджета с 10 млн.. И тези пари са достатъчни, ако се управляват ефективно. Какво като предните правителства са отпускали по 2.3 % за БА от БВП? Повишиха ли се бойните способности на БА? Не! Дори обратно. МО си е една добре смазана машина за източване на държавни пари и колкото му дадеш ще ги прахоса без да му мигне окото за какви ли не глупости. Като цяло това правителство е гола вода, но специално на Дянков му свалям шапка и не само заради това, че орязва бюджета на военните. Колкото по-малко пари за военните толкова по-добре. Нека се научат на мениджмънт и финансова дисциплина. Така ще имат и по-малко за крадене и няма да сключват сделки на умопомрачителни цени само и само някой да гушне комисионата. А резерви има - преждевременно изтегляне или редуциране до минимум на контингентите зад граница, прекратяване на практиката за провеждане на учения-показухи (ШАБЛА), спиране на някои допълнителни и съвсем необосновани плащания към заплатите (напр. на разни измислени авиатори по горните щабове)и др., но в никакъв случай повече съкращения. Разберете, че и данъкоплатците са хора и то не по-малко качествени от военните и те също заслужават що годе сносен живот. И накрая - спете спокойно господа-другари командири! Дядо ви Аню е стара лисица и ще измъкне под различни форми десетократно повече отколкото са орязали. Пък и това все пак е проектобюджет. Нали?

 10. #10
  former 28 окт 2011, 09:45
   
  0
   
  0

  По-тъпо заглавие не съм срещал. На тоя драскач трябва да му е ясно, че вече не Аню, не БА ами само политиците и... ловджиите (те са много повече и са въоръжени с много по-модерно оръжие) могат да защитят (дано не се налага) при нужда страната. Жалко е когато лъвовете станат за смях на чакалите, но сами се докараха до това положение.

 11. #11
  Preslav 28 окт 2011, 12:06
   
  0
   
  0

  DDT - няма нужда да използваш второ потребителско име - former, за да изразиш несъгласието си със статията...

 12. #12
  DDT 28 окт 2011, 15:27
   
  0
   
  0

  Прав си. По навик.

 13. #13
  САС 30 окт 2011, 18:20
   
  0
   
  0

  И според мен пари има достатъчно не отиват по предназначение, а и източването чрез подставени фирми е колосално , вервайте ми....

 14. #14
  шантаво 31 окт 2011, 09:08
   
  0
   
  0

  DDT хайде стига завижда за т.н.авиаторски колко си представяш че са сети се за чуждото яйце Ако си толкова корав пък седни върху бомба и ни пази .Държавата да е мащеха точно за тези хора жалко Добре е да не се изказвате за неща които нито сте преживели нито разбирате

 15. #15
  DDT 31 окт 2011, 11:12
   
  0
   
  0

  Шантаво, не си ме разбрал правилно. Аз не говоря за тия авиатори от бойните части дето всеки ден сядат върху бомба и ни пазят, а за тия дето махат крачолите по жълтите павета и ни пазят седнали върху бюрото. Не е честно спрямо тия, които са седнали върху бомбата. А който иска да служи в столицата трябва да се лиши от някои удоволствия за сметка на други - въпрос на лична преценка и решение.

 16. #16
  шантаво 01 ное 2011, 09:17
   
  0
   
  0

  Авиаторите седящи на бюра са по малко от пръстите на едната ми ръка И в столицата някой трябва да разбира как се кара боен самолет Така че ако им вземем парите ще ни стигнат за един прекрасен уйкенд на някое по екзотично място По тази логика всички морски да си стоят до морето всички танкисти на полето а в големия град само финансисти цвилни експерти и бивши политически офицери днес кадровици

 17. #17
  DDT 02 ное 2011, 12:57
   
  0
   
  0

  Шантаво, няма да ти стигнат и пръстите на краката, ако започнеш да ги пресмяташ. Повярвай ми! "Капка по капка, вир прави!" е казал народа.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка