Министър Ангелов: Не правим съкращения, защото ни намалят бюджета, това е просто смешно

Pan.bg 27 окт 2011 | 23:35 views (3125) commentaries(0)
img Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Нещо повече” на програма „Хоризонт”, Българско национално радио

26 октомври 2011 г.

Водещ: Владислав Прелезов
Водещ: Г-н министър, здравейте.
Министър Аню Ангелов: Здравейте.

Водещ: Говорих, направих едно въведение за това, че бюджетът за Българската армия няма да достигне за следващата година и се очертава една тежка година, 2012 г., за армията. Очаквахте ли да бъдат намалени с 10 милиона парите за армията и разговаряхте ли с министър Дянков защо се налага толкова пари да бъдат спестени или насочени в други сфери?
А. Ангелов: За мен намаляването на бюджета с 10 милиона не е нещо, което може да затрудни нито Министерството на отбраната, нито Българската армия да се подготвя и да изпълнява задачите си. Това е по-малко от 1 процент от сегашния бюджет 2011 г. И всъщност, аз не зная кой и по какъв начин направи тази връзка, че ще правим съкращения, защото бюджетът ще бъде намален с 10 милиона, това е просто смешно.
Водещ: Доколкото разбирам, до 2014 г. трябва да се съкратят определен брой военнослужещи и. . .
А. Ангелов: Да, 5700 военнослужещи. . .
Водещ: 5700, точно така, но вие днес казахте, че това може да стане още на 1 юли 2012 г. Става дума. . .
А. Ангелов: Не, не, казах, че 20-25% от това, което е планирано, т.е. от 5700. По Плана за развитие на въоръжените сили това трябва да стане през 2012 г. И нищо повече няма да направим от това, което е планирано за тази година. Но нещо добавих - че в резултат на неотпускането на 1.5 процента от БВП, както, и Вие сам правилно подчертахте, е записано в Бялата книга, приета с решение на Народното събрание, това поставя под съмнение дори дали това можем да извършим. И е възможно да отложим някои преструктурирания, които бяхме планирали за 2012 г., за 2013 г. Всъщност, по принцип огромно влияние ще окаже върху нашите планове за развитие на въоръжените сили и съответно върху инвестиционната програма, след
като не са додадени близо 200 милиона от този средногодишен бюджет от 1.5 от БВП.
Водещ: Нямат късмет да се закупят нови изтребители, не само Вие искате да смените сегашните самолети в българските ВВС. Кога ще може наистина да се стартира тази сложна
процедура, има много оферти. Наистина техниката при военните върви много бързо, а ние като че ли остаряваме с МиГ-21 и МиГ-29.

А. Ангелов: Да.
Водещ: Няма да е скоро.
А. Ангелов: Значи, оферти по принцип няма. Ние не сме стартирали процедура, за да има оферти. Има информация, която ни е представена от фирми и от държави с оглед на това, което им поискахме като информация и ориентировъчни цени. Това сега се анализира. Въпросът е следният, аз може и да стартирам, както по принцип говоря, и през 2012 г., ако ние имахме тези 1.5 от БВП, да стартирам процедурата през 2012 г., тъй като ще имам определен капитал, с който мога да посрещна съответната схема на плащания, т.нар. аванс, който трябва да се плати, преди да започне самата доставка, която се планира от 2014 г. Всичко това обаче сега не ми дава право да го направя през 2012. Ние ще работим по авиационния проект, но вероятно в началото на 2012 година ще го предоставя чрез Министерски съвет на Народното събрание за утвърждаване и вероятно процедурата ще отиде 2013 г.
Но ако и 2013 г. ние получим пак 1.2 от Брутния вътрешен продукт, а не 1.5, въпросът става сложен от гледна точка на срока. Няма въпрос дали трябва да имаме нов тип изтребител, става въпрос кога можем да си го позволим.
Водещ: Днес Вие намекнахте, че ще има създаване на нова структура в редица поделения от Българската армия. Каква е тази структура при тази редукция от 1400 души?
А. Ангелов: Значи, аз не знам кой прави тия сметки, казах 20-25 процента от 5700. Веднага някой изчислява колко на сто е самата бройка.
Водещ: Да, интересно.
А. Ангелов: Тук става въпрос за следното: в Плана за развитие на Въоръжените сили, който е приет от Министерския съвет, подробно е
описано кое поделение кога се преструктурира и в какъв състав се преструктурира, и колко ще трябва да се освободят от сегашния състав. Всичко това го има в секретната част на Плана за развитие на Въоръжените сили. Следователно аз не мога да ви кажа конкретните поделения и по какъв начин те ще се преструктурират, но за военнослужещите от всички поделения от Българската армия това е сведено до последния човек.
Следователно тези, които трябва да знаят, знаят какво ги очаква и през 2012, и през 2013, и през 2014. Говорейки днеска пред журналистите след заседанието на Министерския съвет, аз казах, че с оглед на недаването на 1.5 от Брутния вътрешен продукт, на каквато база са разчетени всички наши разчети - и Планът за развитие на Въоръжените сили, и в Инвестиционната програма, ние трябва. . .
Водещ: Се променят сроковете.
А. Ангелов:. . . ние трябва да преосмислим не само срокове, но трябва да преосмислим. . . защото годината тече. Това е първата година от 10-годишния период до 2020. Следователно, ако ние нямаме през тази първа година, аз не мога да си представя през втората и третата тези 200 милиона да се наваксат.
Всичко това, значи, ми дава основание да възложа на хората, които работят по тези инвестиционни проекти, да се съобразят всъщност с това решение, т.е. неизпълнението на практика на Бялата книга, да преосмислим и съдържанието, и сроковете. Най-вече сроковете, но и някои съдържателни елементи от нашата инвестиционна програма.
Водещ: Сложна наистина е задачата Ви през следващите две години всичко това да се организира едва ли не отново. Един важен въпрос за участието на българските контингенти зад граница.
Временно управляващият съвет в Либия помоли НАТО да остане още в страната. Смятате ли да изпратим контингент и в Либия? Това е като нова точка за регулиране на мирния процес. До сега се знае, че имаме в Афганистан, имахме и в Ирак, но Либия? Имате ли покана?

А. Ангелов: Не. Не, разбира се, става въпрос са продължаване на сега действащата операция "Обединен защитник", т.е. тя да не се прекратява, както беше предварително решено. Имаше едно предварително решение на Северноатлантическия съвет да се прекрати на 31 октомври. Молбата на временния съвет е да продължи тази операция поне още с един месец,
доколкото аз съм запознат. И затова днес не беше взето окончателно решение от 31 октомври да се прекрати тази операция. Ние участваме с петима офицери в щаба на операцията и ще продължим да участваме, докато тази операция не бъде прекратена, след което ще изтеглим нашите офицери от щаба. Не е ставало въпрос за ново генериране на сили, още по-малко пък за разполагане на някакви сили на територията на Либия.
Водещ: Какво правим в Афганистан? До края на годината трябваше да се вземе решение дали оставаме. . .
А. Ангелов: Точно така, да.
Водещ: Какво ще стане догодина?
А. Ангелов: Днес утвърдиха военната оценка, направена от военната експертиза и представена ми от началника на отбраната по отношение на бъдещото участие на нашите сили в Афганистан. Имаме съгласувани, почти, текстове с Министерството на външните работи по отношение на стратегията и в края на месец ноември и началото на декември ще я представя на Министерския съвет за утвърждаване. Така че, ние работим по този въпрос - така, както съм казал, така и ще бъде.
Водещ: В същото време, г-н министър, Вие казахте, че ще раздадете бонуси на военнослужещите и на екипа на Министерството на отбраната. Става дума спестени пари или пък пари, които заслужават да бъдат дадени на професионалистите във войската - ще го направите ли въпреки. . .
А. Ангелов: Да, да, това не е 13-та заплата. Това е допълнително материално стимулиране съгласно съответно постановление на Министерския съвет и то ще бъде дадено диференцирано на хора, които преценят самите командири, че трябва да получат такова допълнително материално стимулиране.
Водещ: Уведомили сте министър Дянков, че ще има такива бонуси.
А. Ангелов: Уведомил съм министър-председателя, имам неговото разрешение, така че считам, че това ще бъде направено. Днес обсъдихме методиката, по която да се разпредели икономията от фонд "Работна заплата". Трябва да подчертая, че не цялата икономия от фонда "Работна заплата" ще отиде за материално стимулиране, част от нея ще се прехвърли за текуща издръжка, тъй като имаме някои задължения, които трябва да изплатим до края на годината и трябва да намерим средства за това. Така
че част от нашите икономии във фонд "Работна заплата" ще бъдат пренасочени към допълнителното материално стимулиране, част от тях към текуща издръжка.
Водещ: Благодаря ви за това интервю. Една радостна новина за военнослужещите. . .
А. Ангелов: Благодаря и аз.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker