Пак надвисна опасност над обезщетенията на военните при уволнение

Pan.bg 31 окт 2011 | 08:24 views (1989) commentaries(3)
img Пак надвисна опасност над обезщетенията на военните при уволнение

На ход е министърът на отбраната Аню Ангелов. Днес правителството решава този въпрос

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Нова опасност от орязване правата на военнослужещите се задава през следващата година. Работодателските организации в лицето на Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) искат при уволнение военните и полицаите да вземат максимално 15 заплати. В сега действащия Закон за отбраната и Въоръжените сили е записано „При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.”

Предложението

е част от становищата на двете организации по проекта на бюджет за 2012 г. Очаква се днес в правителството да има обсъждане на тези въпроси при приемането на бюджета. Опасността не е само в намаляването на броя на заплатите. На сайта на БСК четем: „Работодателските организации се обединиха около необходимостта от намаляване на обезщетенията при пенсиониране на работещите в системата на МВР, МО и МП, както и за увеличаване на изискуемия за пенсиониране трудов стаж на тази категория служители. БСК предлага да се пристъпи към тези промени още от 2004 г., но до момента предложението не срещаше необходимото внимание и одобрение. Тази вечер (Б.р. – 28 октомври 2011 г.) бе обсъден вариант за всяка прослужена в системата на МВР, МО и МП година да се полага обезщетение в размер на 75% от заплатата (вместо настоящите 100%), като максималният брой заплати да се намали от 20 на 15.”

Дали правителството ще приеме предложението на БСК и КРИБ предстои да видим днес.

На този етап е известно само, че е сигурно намаляването на бюджета на МО за следващата година не само в абсолютен размер, но и като процент от БВП. Ясно е също, че трябва да се дадат много пари за обезщетения на предвидените за съкращения във Въоръжените сили през следващите 2-3 години. Според Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. включително за обезщетения трябва да се дадат 115, 258 745 млн.лв. Голямата част от тях, съответно 49, 489 985 милиона и 43, 467 685 милиона са за 2012 и 2013 г.

Ако държавата не намери средствата, може да опре
до такова орязване на социалните права на военнослужещите. Така както премиерът Бойко Борисов даде пример на пресконференцията след изборите в неделя вечерта с 82-та милиона лева, които дължим във връзка със закупуването на вертолетите от Франция. По думите му, ако не се намерят пари, ще пострадат заплатите в армията.

От тук нататък на ход е министърът на отбраната Аню Ангелов. Той е човекът, който в правителството и в парламента трябва да защитава правата на военнослужещите. Практиката показва, че синдикалните и работодателските организации защитават всичко друго, но не и хората в отбраната. Нещо повече, те правят всичко възможно да отнемат по нещо от социалния статус на военнослужещите. Така се случва и сега. Българското законодателство е така устроено, че хората с пагони няма да кого да разчитат освен на министъра си. Ако все пак намеренията на БСК и КРИБ станат факт, това правителство и това ръководство на МО, ще бъдат първите в последните 20 години, които няма да устоят на натиска. Защото такъв натиск под формата на реални предложения или на слухове не е непознат във времето след промените у нас през 1989 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  aqzas 31 окт 2011, 13:36
   
  0
   
  0

  BRAVO NA GERB,NE VI E SRAM I ONEZ HRANENICI OT SINDIKATI I DRUGI PALIA4OVCI-NESTASTNICI

 2. #2
  szg_sv 31 окт 2011, 13:56
   
  0
   
  0

  Така е като военнослужещите не се обедиха през 2009 година да гласуват за тройната коалиция и щяха да запазаят социалните придобивки в току що излезлия закон за отбраната и ВС, ама нали са тарикати и чакат все някой да им прати милост нека сега да го духат!!!!!

 3. #3
  Eagle 01 ное 2011, 23:21
   
  0
   
  0

  Това е предложение от "белите якички" - БСК и КРИБ, които вечер на ракия си разказват колко тежка е била тяхната двугодишна наборна служба навремето и колко лишения, несгоди и трудности са преживели...ами господа политици, представете си какво е 25 години служба под пагон! Знаете ли какво е да си морално отговорен за живота и здравето на стотици хора по време бойни занятия? Знаете ли какво е да си материално отговорен за техника и отбранителни продукти за милиони лева?Знаете ли какво са 183 дни мисия в Афганистан или Ирак и изпитвали ли сте чувството на станеш баща или дядо, а ти да си на хиляди километри от семейството си? Знаете ли какво да си на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата?...бих могъл да продължа още доста с фразата "Знаете ли..?" Ето затова законодателя е преценил, че един ден когато решиш да се оттеглиш от кадрова военна служба е нормално за получиш до 20 брутни възнаграждения в зависимост от прослужените години, в замяна на години лишения и ограничения!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker