Генералните промени в генералитета ще изчакат 22 януари

Pan.bg 31 окт 2011 | 13:48 views (2090) commentaries(1)
img otbrana.com

Министърът на отбраната Аню Ангелов даде да се разбере, че очакваните промени във висшето военно командване ще изчакат 22 януари, когато Росен Плевнелиев ще влезе в сградата на „Дондуков” 2, за да поеме държавното кормило. След като стана ясен новият президент той заяви, че ще има нов началник на служба "Военна информация", но не пожела да се съобщи името му. Само уточни, че ще предложи назначението на Министерския съвет, след като Плевнелиев влезе в президентството. Допълни, че ще бъдат направени и други промени във висшия команден състав.

Няма никаква изненада от думите на министъра на фона на споровете му с президента Георги Първанов, включително и по кадрови въпроси. От друго изявление на Аню Ангелов няколко дни преди втория тур на изборите може да се направи извода, че предстои промяна и в Указа на държавния глава за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Повод за подобна прогноза дават думите на министъра, че длъжността „съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност” не е необходима. В момента тя се заема от контраадмирал Николай Николов и като щат е в Министерството на отбраната. Според Аню Ангелов най-добрият съветник на президента по военните въпроси е началникът на отбраната.

Известно е, че Съветът по отбрана вече се занимава с предстоящите промени във висшето военно командване. Според запознати окончателните решения предстои да се вземат. На този етап се обсъждало основно движението на кадрите след излизането в резерва на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. На 24 ноември морският офицер навършва пределна възраст за военна служба и ще трябва да напусне армията. Логично е, с оглед на изявленията на министъра, мястото му да остане празно, докато Росен Плевнелиев получи конституционните си права на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. За да е сигурно движението на тези кадри, които ще предложи министърът на отбраната. Засега се предполага, че основните промени ще бъдат по линия на ВМС. Евентуално командирът на бойния ни флот ще заеме мястото на вицеадмирал Кавалджиев и ще сдаде длъжността на своя заместник. Подобна идея се аргументирала и с бъдещи решения за определяне на следващия началник на отбраната. Дискусия е била предизвикана за бъдещия командир на единствената по Плана за
развитие на Въоръжените сили Военноморска база, чието командване ще бъде в Бургас. Този въпрос най-вероятно предстои да се решава. Възможно е нещата да вземат и друг обрат, ако бюджетът за отбраната през следващата година отложи заложените за следващата година промени в тактическите формирования, което бе подсказано от министъра в едно от неговите телевизионни интервюта.

Ясно е, че с избирането на Росен Плевнелиев за президент за министъра на отбраната се създадоха прекрасни условия за реализиране на визията му по отношение на висшия команден състав. Аню Ангелов не отрича, че много разчита на диалога си с новия върховен главнокомандващ. Може би за това остави празни няколко генералски длъжности в МО и инспектората. Не бива да се забравя и друго негово намерение – да намали до минимум военните аташета с генералски звания. Така че ни очаква интересна генералска зима. По всичко личи, че нещата няма да се случат през есента.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  питащ 31 окт 2011, 13:56
   
  0
   
  0

  какъв е този нов сайт otbrana.bg

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker