Какво пропусна президентът Плевнелиев в речта си по случай 3-и март?

Pan.bg 03 мар 2012 | 21:24 views (9451) commentaries(33)
img Днес цяла България празнува своят национален празник - 3 март!
В речта си обаче президентът Росен Плевнелиев, която той произнесе на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание” по случай Националния празник 3 март, той пропусна нещо основно и историческо! Дали го направи преднамерено или не? Дали това няма да стане причина и за скандал, предстои да видим. Вече десетки наши читатели ни писаха на имела за този основен исторически пропуск. Очакваме от нашите будни читатели коментари по случая и нека те да кажат какво пропусна президента Плевнелиев в речта си.

Слово на президента Росен Плевнелиев на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание” по случай Националния празник 3 март
president.bg


Скъпи сънародници,

Освобождението е осъществената мечта на нашето Възраждане.

„Първата искра в народната свяст”, както казва дядо Вазов, хвърли преди два века и половина великият светогорец Паисий Хилендарски. Знаменитата „История славянобългарска” възстанови прекъснатата от петвековното робство нишка на българската историческа памет. Паисий пробуди своите сънародници за нов живот. Той пророчески начерта главните пътища, по които българинът да достигне до възстановяването на своята държавност.

Първият път мина през създаването и укрепването на новото българско образование. Път, в който вградиха своите апостолски усилия всички онези знайни и незнайни народни даскали и просветители. Сред тях бяха Софроний Врачански, Петър Берон, Неофит Рилски, Димитър Миладинов, Григор Пърличев. Те научиха своя народ не само как се пише АБВ. Те научиха българите как се пише „СВОБОДА” и как се умира за нея.

Вторият път мина през всенародната борба за църковна и духовна свобода. Тази първа самостоятелна победа даде на българския народ самочувствие и кураж, че е годен и сам да се бори за правата и бъдещето си. В решителната битка за българската духовност вградиха своята енергия, дързост и живот многобройни родолюбиви българи от всички краища на многострадалното отечество. Сред тях са Неофит Б?звели, Иларион Макариополски, Петко Славейков…

Третият път към българската държавност мина през подвига и саможертвата на революционерите. Раковски и Каравелов, Ботев и Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прославените народни войводи Панайот Хитов и Филип Тотю, апостолите, героите и мъчениците на Априлската епопея. И не на последно място, през титаничната саможертва на българските опълченци. Тя беше съдбовна за хода на цялата Освободителна война. Опълченците дадоха на света урок как един народ се бори
и умира за свободата си.

Четвъртият, също така решителен и значим, е пътят, по който млада България успя да се изгради като модерна държава. Тя не само извоюва най-демократичната конституция в цяла Европа – Търновската, но и успя да запази своя държавен суверенитет. Усилията на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, дядо Славейков и дядо Вазов, на старите и на новите поколения родолюбци доведоха млада България до нейното Съединение, а по-късно и до нейната пълна Независимост.

Извървеният от народа път до възстановяването на българската държавност се измерва не само с жертвите, но и с надеждите, които са ги съпровождали.

Днес ние не само почитаме жертвите. Днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите. За намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България. Пътища, които да ни изведат до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани.

Образование, духовност, последователна работа, ясна визия. Ето това ни е нужно, за да осигурим бъдещето на силната и вечна Майка България!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 33

 1. #1
  Дедо ви 03 мар 2012, 21:33
   
  11
   
  0

  Как какво пропусна. И на площада го коментирахме. Дума, ама дума няма за руснаците, които ни освободиха. Абсолютно нарочно. Ще има скандал.

 2. #2
  Един Българин 03 мар 2012, 21:55
   
  9
   
  0

  Нямам никакви симпатии към Първанов, но човекът бе историк и поне от тази гледна точка на такива събития народът го слушаше с отворена уста. Защото говореше истината и не пропускаше никой. А тоя не стига, че пропусна подвигът на руската армия и хилядите техни жертви ами даже и честит празник не ни пожела. Ало, Плевнелиев - това е България, това сме ние! Обикновените хора...

 3. #3
  123.. 03 мар 2012, 22:00
   
  4
   
  0

  Управляващите много се зарадваха като чуха гордо да се произнася "Венец от посолстово на САЩ"

 4. #4
  до един българин.. 03 мар 2012, 22:26
   
  3
   
  1

  първанов никога не каза турско робство, даже обяви, че сме имали "хилядолетно културно съжителство" с турците. Не съм от тези, които са го слушали с ..отворена уста, определено! Сегашният президент, също не споменава от кой сме освободени, това на никой ли не направи впечатление???!?

 5. #5
  ivann 03 мар 2012, 22:29
   
  3
   
  0

  Eй, това пропусна, но времената се менят, ще му се наложи да го научи наизуст след време:

  Здраствуйте, братушки!

  – Мамо, мамо, я ги виж!

  – Що е? – Идат, погледни ги.

  С пушки, с саби... – Що стоиш?

  Скоро, чедо, поздрави ги!

  Тях ги бог прати насам,

  да помагат, чедо, нам. –

  И детето дава крушки

  на солдатите без страх

  и крещи на тях:

  здравствуйте, братушки!  Генералът кат орел

  ескадроните повежда,

  а орачът се запрел

  и омаян ги изглежда:

  чини му се, че е сън...

  Изведнъж с туптенье, с звън

  приближават кат вихрушки.

  Той си шапката свали

  и ги поздрави:

  здравствуйте, братушки!  Шипка! Шипка! Гръм се чуй.

  Гурко мина планините!

  Радост, чудо беше туй!

  И на Тракия момите

  срещат храбрите борци

  и покриват със венци

  техни глави, коне, пушки...

  И кат стискат им ръце,

  викат от сърце:

  здравствуйте, братушки!  Как са горди тез момци!

  Един казак варди, гони

  хиляди злодей, крадци –

  цели турски легиони.

  И народа с лик засмен,

  като гледа вече в плен

  тия полкове хайдушки,

  на казаците добри

  тъй благодари:

  здравствуйте, братушки!

 6. #6
  Втори българин 03 мар 2012, 22:38
   
  4
   
  0

  Понеже обичам да боравя с доказателства - ето:
  2 речи за 3 март, 2 пъти употребена думата робство от Георги Първанов. Обичан или мразен - Първанов си тежеше на мястото, а не като този мухлю.

  http://www.president.bg/news.php?id=646

  http://dnes.dir.bg/news.php?id=4081194

 7. #7
  трети българин 03 мар 2012, 23:19
   
  3
   
  0

  Словото на Плевнелиев за Деня на Будителя ли е писано?

 8. #8
  димо димов 04 мар 2012, 09:44
   
  2
   
  0


  ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПЛЕВНЕБИЕВ "ПРОПУСНА" ДА СПОМЕНЕ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА И ХИЛЯДИТЕ РУСКИ ЖЕРТВИ ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, КОЕТО Е ЦИНИЗЪМ И ПОЗОР. ПОДОБНО НЕЩО НИКОЙ НЕ СИ Е ПОЗВОЛАВАЛ ДА ПРАВИ.
  ОТ ДРУГА СТРАНА - ИЗВИКВАНЕТО НА ИМЕНАТА НА ЗАСЛУЖИЛИ БЪЛГАРИ БЕ ПЪЛНА КАКАФОНИЯ
  АМИ КОМЕНТАРИИТЕ НА Г. БЛАГОЕВ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЯТАЛИ, ЧЕ ТОЙ Е ОСВОБОДИТЕЛ, НО ВЪЗПРИЕЛИ ТОВА ОТ РУСНАЦИТЕ, ТЪЙ КАТО ТОЙ ОТМЕНА КРЕПОСТНОТО ПРАВО...

 9. #9
  димо димов 04 мар 2012, 10:14
   
  0
   
  0

  СТАВА ДУМА ЗА ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР ІІ - ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ, КОЙТО ОТМЕНЯ КРЕПОСТНОТО ПРАВО В РУСИЯ

 10. #10
  Яна 04 мар 2012, 10:26
   
  3
   
  0

  По нелепа реч не съм слушала. Не бяха споменати съществени думи, като 3 март, Руско-турска освободителна война, Санстефански мирен договор, загиналите стотици руски воини и такива от други националности, епичните боеве при вр. Шипка, световна общественост, Априлско въстание, турско или османско робство и др. По едно време си меслех, че президентът пропуска някое от листчетата, от които четеше. Тази реч можеше да бъде отнесена към друга дата от българския исторически календар - 24 май, Деня на народните будители, Деня на независимостта. На 3 март обаче - не. Особено със споменаването на втръсналите ни вече пътища (можеше да каже жалони)и визия.

 11. #11
  Четвърти българин 04 мар 2012, 11:02
   
  2
   
  0

  Прочел е това което са му пробутали PR-те, вижте че той не може да каже две приказки на кръст без да погледне дали ББ не го одобрява от зад....

 12. #12
  Цветан Василев 04 мар 2012, 11:55
   
  1
   
  0

  РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НАЙ-ВАЖНОТО Е ИЗПУСНАЛ УМИШЛЕНО ТАЗИ борисова МИЖИТУРКА, ЗАЩОТО ПОЖАРНИКАРА ЩЕ ГО СМАЧКА, АКО НЕ ИЗПЪЛНИ ЗАРЪКАТА НА американския посланик ....... ????? И ТОЗИ ЖДРОЛЯВ (няма такава дума в родния ми език)МАКЕДОНЕЦ ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !!!!! ЖАЛКО БРАТУШКИ ????

 13. #13
  дядо Иван 04 мар 2012, 12:08
   
  5
   
  0

  Срам, голям срам, срамувам се като българин, че не само президента ни, но и вецепремиера Цветанов и витце президентката /оная кокумявка/ не споменаха и една дума на Шипка за това, че руснаците са ни освободили.Толкова злоба се таи в тези хора, /това не са хора/, такава черна неблагодарност издигната в ранг на държавна политика - само слугинаж и подлезурство у тях.Тези негодници не са част от нас българите, това не е истина, ние обикновените хора сме благодарни на Вас БРАТУШКИ! Вечна слава на падналите и поклон пред паметта Ви!

 14. #14
  Присъствие 04 мар 2012, 16:32
   
  3
   
  0

  Ами аз съм на 10 години и разбрах,че преди 134 години е имало освобождение от някякво робство,ама не стана ясно чие е било това робство,кой ни е бил поробил?Не ми стана ясно как е станало това освобождение - май е имало някяква война,ама кой с кого се е бил,кой кого е победил,кой се е бил за българите и кой срещу тях....?То и от учебника по история нищо не разбрах,защото там пък въобще не пише за робство,а за някякво присъствие.То Иванчо от нашия клас е прав,дето вика че историята сме я изкарарали само да имаме присъствие в клас.

 15. #15
  Георги Прокопов 04 мар 2012, 17:22
   
  2
   
  0

  Най-големият позор е присъствието на Главния мюфтия на мюсюлманите в България до Православния
  клир - представителите на БПЦ,както и поднесения венец от противоконституционната партия ДПС.Това се
  повтаря години,както не споменаването за робство,а
  "присъствие" и "владичество". Това е кощунство, престъпление спрямо загиналите,героите и към
  целия български народ.Но нали не трябва да обидим
  читаците.Да не говорим,че не става ясно от кой сме се освободили!?

 16. #16
  Климентина 04 мар 2012, 19:31
   
  4
   
  0


  СРАМУВАМ СЕ,ЧЕ СМЕ СЪГРАЖДАНИ С ПРЕЗИДЕНТА. "ПРОПУСКЪТ" В РЕЧТА МУ БЕШЕ ИЗРАЗ НА НЕЧУВАНА АРОГАНТНОСТ,СРАМНА СЕРВИЛНОСТ И ... ГЛУПОСТ. ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ИЗДЪНКИ... НЕ НИ ЧАКА ДОБРО, АКО НЕ СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ. /ИСКАМ ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ НЕ СЪМ БИЛА ЧЛЕН НА БКП,НЕЩО ПОВЕЧЕ - ПРИЗЛИЗАМ ОТ СЕМЕЙСТВО НА РЕПРЕСИРАНИ РОДИТЕЛИ, НЕ СЪМ ЧЛЕН НА БСП И НА КОЯТО И ДА Е БИЛО ДРУГА ПАРТИЯ, ПО ПРИНЦИП СЪМ ОТВРАТЕНА ОТ ЦЕЛИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В СТРАНАТА, НО ТЪРПЕНИЕТО СИ ИМА ГРАНИЦИ... /

 17. #17
  Ненчо Еремиев 04 мар 2012, 20:59
   
  3
   
  0

  Тази година нашият национален празник ще бъде ЧЕТВЪРТИ ЮЛИ.
  ОТВРАТ.

 18. #18
  NGO 04 мар 2012, 21:06
   
  2
   
  0

  какво очаквате от един строителен предприемач , който е супер горд от това че е правил хороскопи и че в предния си живот е бил "пастирка"? аз лично НЕ очаквам абсолютно нищо, тъй-като въпросния г-н е кръгла нула.ама нули са и ония тъпандури воглаве с няколко хиляди военни чукундури,които гласуваха и продължават да гласуват за ГЕРБ, за едната тринайсета заплата.

 19. #19
  егер 04 мар 2012, 21:53
   
  1
   
  0

  Моля екипа на ПАН.БГ, ако споделя виждането на всички тези свой читатели, да формулира едно писмо на възмущението до канцеларията на президента. Разбира се, може всеки от нас да го спише, но идеята е вие, като гравитационен център на общите ни чувства да станете и изразител на последните.
  Мисля, че това е началото на една подмяна, една фалшификация на исторически факти, чиито признаване и познаване е въпрос на чест за всеки българин, бил той русофил или русофоб. Аз не желая да се фалшифицира смисъла на българските , руските, румънските, ако щете и турските жертви с цел да сме политически коректни към една култура, чиято енергия се смуче от подобни манипулации. Мнението за Плевнелиев ще го премълча, по начин както ще бъде премълчан, сигурен съм, и от учебниците в бъдеще.
  Поздрави

 20. #20
  Иво 04 мар 2012, 22:38
   
  1
   
  0

  Ами защо ревете сега, нали си го избрахте...

 21. #21
  Дан 04 мар 2012, 23:41
   
  1
   
  0

  "Господин" Плевнелиев, да си президент не означава да си хилиш като зелка на съгражданите си, и да си мислиш колко си симпатичен.. Защото ти не си никак, ама никак симпатичен, а от това твое изказване, ако изобщо си се замислил върху него си личи колко си ТЪП.. Какво унижение за нас - БЪЛГАРИТЕ!!! Но, така е, на ключови постове слагаме абсолютни национални инвалиди, някакви изпърдяни предприемачи, който мисловно изобщо не могат да проумеят къде актуално се намират. ПОЖАРНИКАРЮ, ТИ СИ ВИНОВЕН ЗА ТАЗИ МЕРЗОСТ.

 22. #22
  Христо Лакудата 05 мар 2012, 10:31
   
  3
   
  0

  За Свободата на българите и за да си имаме днес държава руснаците дават 66 000 убити и над 140 000 ранени войници и офицери. Огромни загуби, съотнесено към личния състав дават румънците и Финския полк. Това трябва винаги да се казва, за да се помни, г-н президент!

 23. #23
  краси 05 мар 2012, 21:44
   
  1
   
  0

  тази реч, показва безнравственоста на тези които ни управляват. най-вероятна причина е факта г-н Президента е с Македонско самосазнание и тъй като македонците не са освободени от Руските, Финланските,Румънските войни и Българското опълчение е сметнал за излишно да споменава този факт. Друг основен момент е ,че България която е част от Великомакедоската държава освободила се по-късно от "Братския" османски завоевател, Г-н Плевненлиев е представител с голямо П.

 24. #24
  малина стефанова 05 мар 2012, 22:31
   
  1
   
  0

  Ами ще си го избереме като политическите партии вечно ни предлагат едни безмозъчни отрепки и този се яви като едноокия сред сто слепи. юпък сега се оказва , че и той сляп

 25. #25
  Ivanka 06 мар 2012, 17:05
   
  1
   
  4

  Браво г-н Президент. Възхитена съм от вас. Сега очаквам да смените и датата на националния ни празник.
  Писна ми от рубладжии и невежи.

 26. #26
  от 20 кандидати избрахте. 06 мар 2012, 20:43
   
  0
   
  0

  Ждролявия не е македонец, а помак, а вицето му е циганка. дпс ликува, начело на държавата не са българи.

 27. #27
  фатмака 08 мар 2012, 22:51
   
  1
   
  0

  Да си смените пиара Г-н "президент",не познава историята.Явно е объркал речта за 24-ти май с тази за 3-ти март.Или не е,ако е последното явно има нещо сбъркано в България.

 28. #28
  lsbg 11 окт 2012, 21:14
   
  0
   
  6

  Не съм вярвал, че някога ще ми се наложи да защитя президента. Но мисля, че това е нашия път. Военната интервенция на Русия е само заключителната част от борбата ни за освобождение, която на практика не е спирала почти пет века. Факт е че Руската военна сила накрая изиграва решаваща роля, но десетилетия наред сякаш народът ни оставаше някъде по-назад от "големия брат", затова сега има преливане, малко повече отколкото трябва може би, в другата крайност.
  Да не забравяме все пак, че в редовет Руската армия се наброяват и доста българи, през Опълчениенските редици са минали над 12500 души, в турския тил действат огромен брой чети, но може би най-опасна е била работата на българите, които са извършвали шпионка дейност в полза на Русия и като такива не биха могли да чакат милост при уличаване. А къде са нашите опълченци, когато руската армия е пред Цариград? Символичен жест от страна на всяка армия, освобождаваща територията на приятелска страна е да пусне в завладените ключови градове първи да влязат освобождаваните. Можем да приемем това за нещо дребно, но началото на изграждането на новата държава започва именно от един такъв акт.
  Интересно, откъде са се взели половин България "русофоби" след освобождението? Съвременниците явно са имали своите мотиви и мисля, че днес малко прекаляваме с благодарноста към дядо Иван.

 29. #29
  lsbg 11 окт 2012, 21:35
   
  0
   
  1

  ехе, олял съм се. моля, изтрийте повторенията и извинете.

 30. #30
  бабаИлийца 03 мар 2013, 22:26
   
  1
   
  0

  Явно нямаме Президент,а Главен супервайзер на държавата.Жалко че кукловодът пак се скри в болница.
  А и къде са независимите медии - на никого ли в ефир не му стиска да каже няколко исторически факта? И защо само показваха връх Шипка - защото паметниците не говорят ли?

 31. #31
  Иван Ник 04 мар 2015, 20:51
   
  0
   
  0

  Телевизията на Атака показаха каквото трябва. Но вие, народе, гледате прозападните телевизии...

  А Росен Тъпото е абсолютно невменяем.

 32. #32
  ТТ 04 мар 2015, 22:46
   
  0
   
  0

  ами тя речта сигурно в америка са я писали,американски пиар агенти .. хаха .. е то бива да угодничим на сащ ама чак да си променим историята само защото в нея присъства русия,все пак сме славяни

 33. #33
  ЧИСТАЧА..... 04 мар 2016, 14:25
   
  0
   
  0

  ДОБРЕ ДЕ..ТАКА Е....АМА,МОЛЯ...КАЖЕТЕ..КОЙ ЛИ ГИ ИЗБИРА ТЕЗИ....?!?!?!?!?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка