Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/FID.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Комодор Фиданов ще бъде съветник по военната сигурност на президента Плевнелиев

Pan.bg 28 мар 2012 | 09:52 views (2293) commentaries(4)
image" alt="img" /> Президентът попълва екипа си от секретари и съветници по отбрана и сигурност

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Днес правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи за свой съветник по военната сигурност като върховен главнокомандващ Въоръжените сили комодор Георги Фиданов. За обсъждането на тази кандидатура съобщихме още преди повече от месец. До 22 януари тези задължения изпълняваше контраадмирал Николай Николов. Преди него съветници на върховния главнокомандващ по военната сигурност са били генералите от резерва Цветан Тотомиров и Михо Михов.

В момента комодор Фиданов е директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната. Според експерти подобно кадрово решение не е изненада. Комодорът бе в основата на разработването на редица документи, свързани с по-нататъшното развитие на армията, като в началото бе Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Той е ръководител и на колектива за разработването на Доктрината на Въоръжените сили. Комодор Фиданов стана популярен за широката общественост като старши национален представител и старши на борда на фрегата „Дръзки” от военноморския контингент на ЮНИФИЛ – Ливан през 2006 г. Преди да дойде в София беше заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по подготовката.

Комодор Фиданов е роден на 23 юни 1960 г. в гр. Търговище. През 1978-1983 г. учи във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, а през 2003-2004 г. - Военноморски колеж на САЩ в Ню Порт, Род Айлънд.

За свой секретар по отбрана и сигурност президентът назначи вчера Васил Маринов, който е с дългогодишен стаж в Национална служба сигурност. Бил е Първи секретар в Делегацията на Република България към НАТО. По-късно в Държавната агенция за национална сигурност е заемал поста директор на Дирекция „Противодействие на корупцията”, а после е ръководител на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност”. Преди да се присъедини към екипа на президента Плевнелиев Васил Маринов е отговарял за информационния обмен и взаимодействието с партньорски служби на държави от НАТО и ЕС в Посолството на България в Кралство Белгия.

На 6 февруари генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов бе назначен за съветник на президента по националната сигурност. Генералът е бил на служба във военното разузнаване, заместник-началник на Разузнавателното управление на ГЩ на Българската армия и заместник-директор на Служба “Военна информация” към Министерството на отбраната. В последните години активно
се занимава с обществена дейност: председател на КООСО, заместник-председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната, председател на Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион, председател на Конфедерацията на обществени организации за защита на пенсионерите в България и др.

Така президентът попълва екипа си от секретари и съветници в областта на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Остава да видим какъв ще бъде съставът на обявения от Росен Плевнелиев Съвет по външна политика, отбрана и сигурност.

На снимката: Комодор Георги Фиданов, който днес ще бъде предложен от правителството на президента за назначаване на длъжността „съветник на върховния главнокомандващ Въоръжените сили по военната сигурност”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  михалий откровененко 28 мар 2012, 16:14
   
  0
   
  0

  защо не е споменато че комодора е учил академия и в Русия? да не би да се срамува от този факт или просто не е политически коректно да се казва че съветник на президента е учил в Ленинград по времето на пучовете?

 2. #2
  RED 29 мар 2012, 14:50
   
  0
   
  0

  Комадора е много точен мъж и мисля, че никога не се е срамувал от престоя си в Ленинград (Санкт Петербург). От разговор с колеги, които са завършили колежа в Ню Порт съм разбрал, че там по-скоро са били на екскурзия, а истинското зубкане е било в Ленинград.

 3. #3
  85 grad F 08 апр 2012, 12:01
   
  0
   
  0

  в ленинград е учил защита на съветския съюз срещу външни врагове като България. какво търси в президентството като шпионин на РФ

 4. #4
  Диана 10 апр 2012, 20:42
   
  0
   
  0


  Най-после,и наистина заслужилите да бъдат оценени по достойнство!
  Попътен вятър ,и нека успехите го съпътстват в намирането на правилните и справедливи решения!
  Некорумпиран и не направил кариера по наследство,а сусърден труд и ясни цели!

  Дерзай,Комодоре!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка