Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/805/Image_7611805_126.jpg): failed to open stream: operation failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Pan.bg 19 авг 2019 | 08:19 views (386) commentaries(0)
img Кристина Кръстева


24chasa.bg
Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори

И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат

Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София

Резултатите от изборите няма как да не се отразят на вътрешните отношения при социалистите

До местните избори, дори да има престрелки и други неща, няма риск правителството да бъде разклатено

През ноември ще има риск за стабилността на управляващото мнозинство

Мината за властта цъка при разединените патриоти

Съмнително е, че Слави ще е популярен като политик. За 30 г. проблясваха много такива

С професора по политология, преподавател в НБУ, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Тодоров, в София наближава почти сигурен сблъсък Фандъкова - Манолова. Различни социологически проучвания, едни от които дават превес на едната, други - на другата, показват, че процентите им са много близки. Как ви изглежда съотношението на силите към днешна дата? Много хора упрекват Манолова, че е некомпетентна, че само вдига шум. Но да не се окаже тя кметът на 28 октомври сутринта?

- Ще отговоря на въпроса в по-широк план. ГЕРБ е на власт в София от 2005 г., а в национален план - от 2009-а. Краткото прекъсване с правителството на Орешарски е наистина интермедия, по време на която нищо не се е променило по същество. Значи имаме вече една доста устойчива ситуация на управление на ГЕРБ в България и в София. И аз бих тръгнал оттам.

Ако трябва да сравняваме Мая Манолова и Йорданка Фандъкова като личности, това е нещо, което няма политическо измерение. Говорим за две жени, които имат своя опит и своето излъчване. Как да избереш едната или другата по тези характеристики? Това не е политически избор. На едни едната им е по-симпатична от другата, но не това решава въпроса за София. Въпросът не е как изглежда кметът, а как се управлява градът. А как се управлява градът, зависи от много други неща - от отношенията кмет - съвет, от това как се разпределя бюджетът, за какво, кои са приоритетите и т.н. Тук навлизаме в друго, съвсем политическо измерение на нещата. Става въпрос не просто, че някой иска да измести досегашната кметица просто
ето така, защото не я харесва. Не, не е така. Въпросът е системата на управление на града. Тъкмо за това става дума - докога в крайна сметка ще продължи този начин на функциониране на това управление? Това не е, че някой харесва или не как е направена тази или онази улица или площад. Зад това обаче стоят начинът, по който се разпределят средствата, фирмите, които печелят поръчките и ги изпълняват, начинът, по който фирмите работят с общината или с правителството.

За модел става дума,

а не за личностни

характеристики.

- Тоест хората, които искат промяна в София, биха заложили на Манолова или на друга алтернатива, понеже още не са ясни всички кандидати?

- Така ми се струва. За първи път се появява една възможна алтернатива в София, която изглежда, че може първо да стигне до балотаж, защото Йорданка Фандъкова печелеше изборите от първия тур, както и Бойко Борисов. Така че дори стигането до балотаж вече е една много важна стъпка. Там как ще се разпределят гласовете, е трудно да се прогнозира толкова рано.

Просто в момента имаме една много популярна личност. Мая Манолова като омбудсман постигна една завидна популярност. Критикуват я, че само говорела. Но нека бъдем точни и коректни. Омбудсманът не е изпълнителна власт, той няма разпоредителна власт. Неговата работа е наистина да бъде говорител на гражданството. Трябва да говори. Не спирала да говори. Ами защото говори от името на гражданите. Защото изважда проблеми, които може да бъдат решени, след като сезира един или друг изпълнителен орган. Иначе е ясно, че Йорданка Фандъкова е натрупала значителен опит като кмет на София. Но пак казвам, въпросът е в модела. А и тя също не е имала кой знае какъв опит, когато е поела този пост. Беше министър на образованието.

- Преди това директор на училище и 4 години зам.-кмет на София.

- Добре. Всеки се учи, но в един момент може да се научи, може и да не се научи. Как ще завършат изборите, не знам. Но повтарям - за първи път имаме ситуация, в която изглежда възможно да има промяна. И това може би ще накара немалко софиянци да изберат промяната. Не е сигурно обаче. Има инерция. Мнозина си казват: “Ами ние знаем как работи общината, защо да променяме?”

Възможно е да действа

тази инерция,

но по-важното е наистина какъв ще бъде следващият модел и дали някой кандидат като например Мая Манолова, може да не е само тя, ще предложи един по-различен модел. И то такъв, който е убедителен.

- При хипотеза, че Мая Манолова спечели изборите, ще се брои ли това за победа и на БСП? Или тя е изцяло профил гражданско общество, изчистена от всякакви останали партийни нюанси по себе си? Ще се брои ли това като втори пробив за БСП след прецедента с президента?

- Президентската кандидатура беше наистина кандидатура, предложена и подкрепена от БСП, само че за него гласуваха много по-широк кръг избиратели, което веднага пролича на следващите парламентарни избори през 2017 г. Тогава БСП не успя да стане първа партия.

За Мая Манолова има риск, ако тя бъде представена като кандидатура само на БСП. Това няма да играе в нейна полза, защото ще ограничи още на първия тур потенциалните ѝ избиратели само до тези на БСП. Но ако тя иска наистина да прави пробив, трябва да излезе от този кръг. Тоест да привлече и други. А да привлече и други, няма да е възможно, ако тя е просто партийна кандидатура. Разбира се, тя има своята партийна история, това е ясно. Всички я познават.

- Трябва ли тогава да приема въобще партийна подкрепа, след като излезе с инициативен комитет?

- Как си представяме кандидат да каже: “Аз не приемам никаква подкрепа от страна на партиите”?

Истинското предизвикателство, ако тя се кандидатира, е точно това - да намери подкрепа отвъд. Да не е само партийната подкрепа на БСП, която е много вероятно да получи предвид отношението на градската партийна организация към нея - поне според това, което се чува в публичното пространство. Но това няма да е достатъчно, което е съвършено ясно, и тя ще трябва да работи за разширяване на подкрепата.

За да обобщим ситуацията в София - има потенциал за широко гражданско и политическо обединение, което иска да постави край на хегемонията на ГЕРБ. Тук може да се пробват различни варианти, но по същество това е въпросът. Има вариант също хората да решат, че нужда от промяна няма.

- Не е тайна, че чувствата Манолова - Нинова съвсем не са топли. Би ли преглътнала наистина лидерката на БСП такава подкрепа?

- Отношенията Нинова -

Манолова са сложни

несъмнено. Но скорошното решение на ръководството на БСП беше, че дава картбланш на общинските организации на партията да съставят коалиции по свое усмотрение, тоест няма централна директива. Което е нож с две остриета - да може да се коалират с когото искат, без ГЕРБ. Това обаче специално за София развързва ръцете на градската организация да подкрепи една или друга кандидатура, което ще улесни евентуалната подкрепа на столичните социалисти за евентуална кандидатура на Манолова, независимо от отношенията ѝ с председателя на БСП. Пред перспективата да се обърнат нещата в София, мисля, че личните отношения ще бъдат оставени на заден план. Иначе резултатите от изборите няма как да не се отразят и на вътрешните отношения в БСП.

- Проблем ли ще е, че ако Манолова спечели, ще е без група в Столичния общински съвет? И дали би могла да разчита на подкрепата на правителството? Кмет без общинския съвет и без кабинета на своя страна е обречен.

- Така е. Манолова е изправена пред значително предизвикателство. Първо, със състава на съвета, понеже изглежда, че тя няма намерение да прави листа. Ще трябва да съумее да работи с шарен съвет. Вероятно опитът ѝ като омбудсман ще ѝ помогне в това отношение.

- Ще се отразят ли трусовете в малката управляваща коалиция на голямата?

- Несъмнено. Ако има мина, която е заложена на управлението на ГЕРБ, то тя е именно при патриотите - ако се разпаднат като коалиция, как ще се формира голямата, ще е достатъчна ли и как ще се договори. Това със сигурност ще се отрази и в местните избори - ако патриотите нямат единни кандидатура на много места, рискуват да отпаднат, да имат много малко съветници и много малка тежест в местната власт.

Есента ще започне с предизборна кампания. Това ще ожесточи говоренето и по никакъв начин няма да съдейства за омекотяване на отношенията в коалицията. Това ще бъде голямо изпитание за правителството. Как ще излязат управляващите от тези избори, дали със същия или с по-голям брой кметове? От това ще зависят до голяма степен отношенията, от една страна, между трите партии в “Обединени патриоти”, които вече се оказаха разединени, и ГЕРБ. Мисля, че до самите избори, дори да има престрелки и други неща, правителството няма риск да бъде разклатено. Прогнозирам, че веднага след това ще се търсят взаимно сметките. През ноември ще има риск за стабилността на управляващото мнозинство.

Разбира се, винаги е възможно Бойко Борисов да приеме формулата правителство на малцинството, но то не е много сигурно - един неочакван вот на недоверие при отсъствието на някой и друг депутат може да доведе до падане на кабинета.

- БСП ще влезе ли в кондиция, за да е алтернатива на управлението? Защото до момента левицата само си лепи етикета, че представлява такава, но малцина я възприемат като такава.

- Това е един много сериозен въпрос. Търсенето на разширяване на избирателите на социалистите към нишата на националистите е не само непродуктивно, тоест няма да доведе до очаквания резултат, но е и погрешно. Защото в очите на гражданите това води социалистическата партия до промяна на нейната идейна същност, на нейната история. Социалистите нямат терен на терена на националистите, и то исторически. Последните избори го показаха - това не им носи нищо.

- Какво е бъдещето на определящата се като автентична десница?

- Борбата кой е автентично десен, вече е комична. Разбира се, комично ще е и някой да претендира, че е автентично ляв или автентично центрист. Нека излязат извън тази ниша. От “Демократична България” сериозно да си помислят накъде искат да растат, какви избиратели да привлекат и по какъв начин, и най-вече наистина да излязат от тази магия “борба за автентична десница”. А и като кажат: “Ние сме десни”, да обяснят какво точно означава това. След 30 години преход това вече не е старото СДС, а и не може да бъде. Защото

старото СДС не

беше десница

Старото СДС беше коалицията срещу тогавашната БКП. Там имаше и леви, и десни, и центристи, и ултранационалисти, и зелени, и либерали. Всичко имаше в СДС.

- Потенциалната нова звезда в политиката Слави Трифонов?

- Много е популярен като шоумен - и има защо. Съмнително е, че ще бъде също толкова популярен като лидер на политическа партия и политик. За тези 30 години имаше много такива, които блеснаха и залязоха, като започнем от Жорж Ганчев, минем през Яне Янев и стигнем до Николай Бареков. Мисля, че много хора претръпнаха от такива бързи алтернативи. А и кое е завладяващото в това, което предлага проектът около Слави Трифонов? Аз го изчетох. Кое е ентусиазиращото там? Там има предложения, които са просто опит да се наложи по някакъв начин една гледна точка, дори против желанието на мнозина други. Много бързо може да влезем в британския сценарий - едно разделено общество, което не знае накъде върви.

CV

Роден на 10 декември 1957 г. в София

Завършил е френската гимназия в столицата и международни отношения във Висшия икономически институт, днес УНСС

От дълги години преподава политология в НБУ - първо като главен асистент, от 2002 г. като редовен доцент, от 2012 г. - като професор. От 2009 г. е и доктор на политическите науки. Бил е гост-професор в Бургундския и Свободния университет в Брюксел и лектор в Болонския университет

В периода 2007-2012 г. бе съветник на президента на републиката Георги Първанов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker