Длъжниците в черен списък: 5 г. без кредит!

Pan.bg 20 авг 2019 | 13:22 views (193) commentaries(0)
img Хората с кредити за ремонти, автомобили...

Източник:"Dnes.bg'';Петя Славова

Мерките срещу нередовните длъжници се затягат. При теглене на заем след 30 юни тази година и просрочване или неплащане на вноските по него, автоматично ще се получава най-висок рисков профил. Влизането в "черния списък" означава, че ако някой поиска да изтегли нов заем, ще бъде одобрен много по-трудно и няма да може да получи преференциални лихви.

За необслужвани кредити вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането.

Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.

"Много тежка беше предишната финансова криза и много хора изпаднаха в невъзможност да обслужват кредитите си. БНБ води централен регистър от много години и има правила за рипортване за всеки некоректен длъжник.", каза в "България сутрин" кредитният консултант Тихомир Тошев.
По думите му на всеки 15 дни финансовата институция, от която е човек е ползвал кредит, дава репорт как обслужвате кредита си и само за едно провинение влизате в черен списък.

Специалистът поясни, че ако човек е постоянно със забавяне или не плаща системно (след напомняне), в следващите 5 години няма шанс да получите кредит. При едно провинение, което не е толкова тежко, новата банка вероятно ще му отпусне кредит. Всичко се решава в рисковите звена на финансовите институции.
Ако човек е влязъл в този черен списък, но провинението не е толкова тежко, има шанс да се излезе от сложната ситуация. "Ако сте в редовност със следваща вноска, най-вероятно новото искане за кредит ще бъде отпуснат при добрите лихвени условия.", уточни Тошев.

"Препоръчвам да не допускате повече от 1-2 забавяния на вноска", каза още кредитният консултант пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът в студиото посочи, че има ръст при всички сегменти на кредитирането у нас - за ремонти, за автомобили, но почти няма случай на теглене на пари за почивка. По думите му, те се теглят от бързи кредити. За ремонти теглим между 12 - 15 хил. лв.

"До голяма степен хората сега са много разумни. В последните 3 години лошите кредити са под 2%", обясни още Тошев и уточни, че това е нормалното за пазара.

"Има българи, които залитат в посока жилищно
кредитиране, но е малък процент.", каза още той.

И допълни, че част от банките са намалили още лихвите по кредитите, но се очаква те да се задържат на тези нива. В топ 3 сме на най-ниските лихви при потребителските кредити.
По думите му, част от банките са намалили още повече ипотечните кредити и от началото на годината те стигат до 2.7% -3%. Според Тошев, едва ли те ще се намалят още.

По публикацията работи: Петя Славова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker