Тома Биков: Нещо става в президентството. Тръгнаха си Елена Йончева, Иво Христов, шефът на НСО...

Pan.bg 25 авг 2019 | 00:06 views (433) commentaries(3)
img
.pik.bg


Депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира пордената провокация на държавния глава Румен Радев. Припомняме, че от връх Шипка, където трябваше да говори за героите на България и подвига им, президентът обвини министър-председателя в създаване на интриги. Пред ПИК Биков отправи тежки критики към държавния глава и го призова да бъде по-сдържан и когато казва нещо, думите му да тежат.- Г-н Биков, как ще коментирате изказването на президента Румен Радев от връх Шипка, че управлението на Бойко Борисов закотви на дъното и че министър-председателят прави интриги?

- Доколкото видях, той коментира изказване на премиера, че назначения от президента директор на НСО е подал оставка на първата година след назначаването си. Нямам конкретни данни защо и как е подал оставка шефа на НСО, но според мен беше редно да бъде обяснено това, защото не е нормално да си тръгнеш на първата година, когато си назначен за един определен срок от време.

Трябва да кажем много ясно, че президентът носи цялата отговорност за НСО. Дали началникът на НСО си тръгна заради цялата поредица от скандали в службата? Този директор, който си тръгна, беше негов съветник и дългогодишен приятел. Нормално е да се създаде усещане, че става нещо в президентството, след като за две години и половина президентът смени един началник на своя пресцентър, без да обясни какво се случва. Това беше Елена Йончева, която един месец след като беше назначена за шеф на пресцентъра, предпочете да стане депутат от БСП. Защо беше назначена, като си тръгна след 1 месец?

Началникът на кабинета Иво Христов предпочетете да стане евродепутат вместо да остане началник на кабинета на президента. Това е най-важната фигура в едно президентство, или поне така трябва да бъде. И тази длъжност е далеч по-важна и по-отговорна от тази на евродепутата.

Сега имаме друг такъв случай с близък до президента човек, който си тръгва. Нормално е в такава ситуация и в отговор на журналистически въпрос, премиерът, а и който и да е било, да си помисли, че нещо се случва в президентството.

- Държавният глава обвини правителството в създаване на скандали, а това звучи като доста тежко обвинение по адрес на кабинета "Борисов"...

Относно тези квалификации - аз не видях нещо конкретно, освен че в правителството имало скандали. Аз скандали не виждам. Ако президентът Радев може да си представи какво е да работиш като министър-председател, когато целият баланс в едно управление се крепи на теб, предполагам, че ще бъде по-предпазлив в изказванията си. Защото аз виждам, че той трудно се справя с баланса в собствената си институция.

Всичко друго, че това правителство е закарало България да дъното на Европа и всички други мантри - те не се верни. Защото България е на дъното на Европа далеч преди това правителство. Всички правителства след злополучните две управления на БСП - на Луканов и на Виденов, всички останали правителства полагат усилия да издърпат България от дъното на Европа.

- На фона на неговия коментар преди няколко дни излезе информация от кредитната агенция "Фич", която повиши кредитния рейтинг на България и обяви икономиката ни за стабилна...

- Икономиката ни е не само стабилна, но има растеж на износа. И то на износ на производство. Неща, които се произвеждат в България и се изнасят не за трети пазари, какъвто беше случая с износа през социализма, а за най-богатия пазар, най-конкурентния, това е европейският пазар. Това е безпрецедентен ръст на производството.

Няма да споменавам и всички инвестиции, които започнаха да идват, и някои, за които се борим. Това е инвестицията за "Фолксваген" - нещо, което не се е случвало през последните години. Доста се говори за такава инвестиция.

Един президент трябва да бъде малко по-сдържан и когато каже, думите му да тежат. С подобни фриволни изказвания президентът рискува никой да не го слуша след време.

- Президентът трябва да бъде обединител на нацията. Нормално ли е тогава тези му думи да идват от едно знаково за България място, каквото е връх Шипка, когато той трябва да говори единствено за националните ни герои и подвига, който са извършили?

- По принцип не е редно, но президентската институция има достатъчно лостове и неформално влияние. Очевидно е, че има две страни - от едната е правителството, от другата президентът. Той има достатъчно лостове да влияе на управлението, нищо, че това се осъществява от неговата партия. Сегашното правителство показа, че е готово на диалог с президента и бяха приети немалко негови предложения и то доста важни. Например да бъде закупен нов изтребител за българската армия. Това беше предложение на президента, въпреки че след това той се отказа, защото се разбра, че той е имал предвид конкретен боен изтребител и конкретна фирма. Но това беше негово предложение и всички, които днес плачат, че България е похарчила 2 млрд. лв. за нови изтребители, трябва да се обърнат към него. Защото той затова се кандидатира за президент - каза, че авиацията ще бъде приземена. След това каза, че правителството се готви да купи стар самолет. Правителството взе решение да купи нов самолет и след това той каза, че е много скъп.

Няма изобщо да споменавам за решенията, които взе неговото правителство на тъмно да бъде избран друг кандидат с по-скъпа оферта.

Когато той дава оценка, да не забравя, че в неговия мандат той също назначи правителство. А това правителство беше оценено като неуспешно и от ГЕРБ, и от неговата партия БСП. Първо да даде оценка на себе си и тогава на всички останали.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  САМО НАПРЕД 25 авг 2019, 09:23
   
  6
   
  1

  ФАТМАКЪТ румИн ПОТВЪРДИ МАКСИМАТА:

  "КАЖИ му летец и НЕ го ОБИЖДАЙ ПОВЕЧЕ"!

  НО НЯМА НА КАКВО ДА СЕ ИЗНЕНАДВАТЕ,ТЕ ГЕЙралите ОТ ВВС-ООД СИ БЯХА ТЪПИ ПАРЧЕТА И СЕ БЯХА САМОЗАБРАВИЛИ-РАЗПИЩОЛИЛИ,
  цани кметЪ-ПИЯНИЦА,МРЪСНИК,и*ач И ВСИЧКИ ГЕЙрали СЛЕД НЕГО плейбои,ефенди симеонов се разведе,ПЕДЕрадев също....,А пигмейчето попOFF -дребна душица,Голям и*ач....(1,50м.) !:))

  И ТОВА БЕШЕ ТАКА,ЗАЩОТО НЯМАШЕ КОЙ ДА ги ПОСТАВИ НА МЯСТО,систематЪ е ГНИЛА,Ч€РВ€НА-ОТ НАШИ "хора"!

  ТЪПО ПАРЧЕ СИ Е ПЕДЕрадев,нато-Ком$омол€ц
  НО С ОГРОМНО ЕГО И В СЪЩОТО ВРЕМЕ
  "мъж" ПОД ЧЕХЪЛ!:))

  P.S.

  румИн прИзидентина- ВЪРХОВНОТО АПЗ НА
  РБ-РЕПУБЛИКА БАНАНОВА ПОЗОРНО МЪЛЧИ ТРЕТА ГОДИНА ЗА КАЗУСА С АПЗтата,
  П*ТКА -человек си другарю ПЕДЕрадев,
  ПРЕДАТЕЛ И ФАЛШИВ ГЕЙрой!!!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 25 авг 2019, 12:19
   
  4
   
  1

  ПО-ЗДРАВ ЗА вторият "мъж" на първата "дама" :

 3. #3
  САМО НАПРЕД 25 авг 2019, 12:33
   
  4
   
  1

  аС сАм ДесЪ-МерцедесЪ,
  БЪРЗО ,БЪРЗО ДАЙ АДРЕСъ!

  ЧЕ румИнчо Е ЕДНО КОНФЕРНСИЕ,
  "БЕЗПАРТИЙНО" ЧЕРВЕНО ДУПЕ!
  И НЕ МОЖЕ ДА МЕ НАЕ*БЕ.....!

  аС ГОТОВА сАм НА В$ИЧКО,
  кАде $И ЧИЧКО ПАРИЧКО!???
Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker