Преди 104 години руски кораби и самолети бомбардират Варна, избиват мирни граждани

Pan.bg 14 окт 2019 | 10:05 views (566) commentaries(3)
img
faktor.bg


14 октомври 1915 година остава една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети вероломно нападат Варна, бомбардират морската столица. Тези драматични събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 104 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“. От неочакваните бомбардировки жителите на Варна изпадат в стрес. Ужасени бягат по улиците, спасяват се по мазета и подземия. Грохотът от срутващи се къщи се смесва с викове и стенания на ранените.

Всъщност атаката има предистория – от две седмици

България и Русия са във война

На 1 октомври 1915 г. е обявено влизането на страната ни в Първата световна война на страната на Тройния съюз. „Братушките“ са гневни на Царство България заради опитите да води самостоятелна политика. Анти българската пропаганда е обхванала мощно руските медии, а омразата към всичко българско се насажда в руското общество. За да даде урок на непокорната млада държава, а и за да отговори на обществените настроения, руският флот получава заповед да бомбардира Варна, за да се даде урок на българите.

Във фаталния ден крайбрежната телефонно-телеграфна служба известява щаба на бреговата охрана, че на хоризонта се забелязват силуетите на морски съдове, които приближават Варненския залив. Става ясно, че руски военни кораби. Според изследвания на историци ген. Симеон Янков предприема спешни мерки за защита на ключовите обекти – пристанището, жп гарата, флотските помещения и др. В 7,30 часа един след друг към брега се насочват и два руски хидроплана. Те правят пълна обиколка на града, разузнават обстановката и пускат хаотично няколко бомби.

Час по-късно руската ескадра се разгръща в боен ред. Тя е съставена от 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда, и се командва от вицеадмирал Новицки.

Първите снаряди

падат в пристанището и извън града, в района на Галата и Евксиноград. Вниманието на армадата е съсредоточено изключително към централната градска част и гъсто населените жилищни квартали, тоест целта е била да се избива и поразява мирното население, за да бъде сплашено. Засегнати са и казармите на 8-и приморски полк. Руското нападение е просто демонстрация на сила.

Бреговата артилерия отговаря също с огън, но неприятелските кораби са на повече от 8
морски мили навътре в морето, и остават извън обсега на българската артилерия.

Обстрелването на града продължава един час и седем минути, а след това противникът се оттегля. Причината за неочаквания обрат е на две немски подводници U – 7 и U – 8.

Научавайки по телеграфа за бомбардировката, те се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби, изстрелвайки няколко торпеда. Торпилиран е гордостта на руския флот - броненосецът “Три Светители”. Той се накланя на една страна и по-късно потъва край нос Калиакра. На друг миноносец избухва пожар, но плавателният съд е спасен. Към руската армада се насочват и два крайцера, от турската флота, но остават далеч от зоната на конфликта.

Същата вечер немските подводници пристигат в пристанището на Варна и са посрещнати като

освободители,

с радостни възгласи и бурни ръкопляскания.

Последствията от нападението са тежки. Загиват девет души – петима мъже, едно момче и три жени. Ранените са 24, като сред тях са двама офицери и четирима войници, които изпълняват служебните си задължения. Значителни са материалните загуби за града, те се оценяват на 2 милиона лева. Най-голямото поражение обаче остава в съзнанието на българите, които недвусмислено разбират, че Русия е техен враг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 14 окт 2019, 10:35
   
  12
   
  10

  Отговорът, защо сме изпитали "руската любов" се крие тука:

  "На 1 октомври 1915 г. е обявено влизането на страната ни в Първата световна война на страната на Тройния съюз."

  Е, как да не ни бомбардират, като сме се обявили сами за техни врагове? И то при условие, че преди много къс исторически период са ни помогнали да се отървем от турците?

  Нас и САЩ и Англия са ни бомбардирали и се запитайте пак, защо?
  Защото сме "малки", но се "бутаме" да играем в игрите на "големите" и винаги на погрешната страна сме!
  Вече всички ни мразят или презират, понеже от страни погледнато, сме много глупави в международната политика!
  Ето и САЩ ни "изклатиха" "най-нормално" наскоро!

  Платихме по 150 милиона долара за скапани, стари самолети, технология от преди 40 години, при условие, че най-новият им самолет Ф-35 струвал под 100 милиона долара? На тази цена бихме могли да вземем напр. 4 МИГа-35 или един МИГ-35 плюс още един СУ-35... НО, не ние сме "съюзници"!

  Дай на САЩ безплатни военни бази на територията си, за да не те пропуснат руснаците с ракетите си при следващата война и си плати също за глупостта още и супер солена цена за някакви си самолети, които в една днешна война с Русия са паднали още първите минути на войната....

  САЩ и Запада ни презират, Но вече и за Русия сме обикновенни предатели и тъпанари!
  Ако сме "съюзници" на ФАЩ, защо те получават военни бази безвъзмездно тука, но си искат огромни пари за нефелните самолети?
  И то предварително плащане, при доставка след доста години? Условия, като за аборигени от Африка или Амазонка!

  В САЩ наистина са се смяли от сърце, колко сме толкова глупави, когато сме се съгласили на такива неизгодни за нас условия...
  А имахме възможност даже безплатно да вземем и Ф-35!!! Като действаме като тях- с рекет!

  Плашиме ги, че ги гоним от базите тука и че ще пуснем Русия да постави ракети на наша територия, вместо техни бази... Тогава на тях цялата им стратегия за Европа се проваля и веднага ще ни подарят Ф-35, като техен подарък от "благодасрност" за безплатните бази тука!!!

  А сега какво? За всички ние сме пълни идиоти! Плащаме огромна сума за нещо, което няма военна стойност. Доста сигурна мушена сме вече и за руските ракети!
  И за какво е всичкото това? Ако бяхме неутрални, в никакви "съюзи" щяхме да сме доста по-добре днес! НО, ние не можем да стоим като Швейцария! "Умни" сме много!
  И пак олелеее, Русия ни бомбардирала, убила цивилни около американските бази на наша територия... А не ви ли хрумва, че САЩ само ни използват, понеже виждат, че сме ТЪПИ? Удобни за жертва за техните "велики цели"?

  Пийте си ракията до следващата национална катастрофа!

 2. #2
  Цивилен отстрани 14 окт 2019, 15:12
   
  4
   
  4

  Торпилиран е гордостта на руския флот - броненосецът “Три Светители”. Той се накланя на една страна и по-късно потъва край нос Калиакра. На друг миноносец избухва пожар, но плавателният съд е спасен. Към руската армада се насочват и два крайцера, от турската флота, но остават далеч от зоната на конфликта.
  Вие вярвате ли на това..... Ако това е гордостта на руския флот, то ЛК Императриците какво ли са.... Руските кораби не са пострадали. Нашата артилерия не е стреляла за да не се издаде местоположението си....
  Проверявайте... Ама това са елементарни неща, но повтаряни много пъти стават истина....

 3. #3
  Цивилен отстрани 14 окт 2019, 15:17
   
  4
   
  3

  А крайцерите на турската флота Гебен и Бреслау само това биха искали.... Да срещнат двете импертрици - всяка с по 12 305мм оръдия. Отделно броненосците поне 2 бр. с по 4 305мм. Гебен е с 10 280мм а Бреслау с 8 150мм. Нали през цялата война тези 2 кораба бягат от руския флот. Руснаците са си свършили работата, видяли са подводниците и не са искали да рискуват големите кораби....

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка