EК: България постигна напредък, но няма решение за прекратяване на механизма

Pan.bg 23 окт 2019 | 14:25 views (329) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор ВТК

България е изпълнила ангажиментите, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Това се казва в последния мониторингов доклад на Еврокомисията, който следи за напредъка в борбата срещу корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите. Комисията публикува докладите за България и Румъния. В документа обаче няма решение за прекратяване на наблюдението.

За България може да бъде отменен Европейският механизъм за сътрудничество и проверка, се разбира от двата доклада. Това може да стане, ако зелена светлина дадат евролидерите и Европарламентът.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по механизма е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да наблюдава трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще действа след приключване на наблюдението

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер припомни как още в началото на мандата си е заявил, че иска мониторингът да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

Комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да се въведат процедури за отговорността на главния прокурор и защита на независимостта на съдебната система в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията също така отбелязва ангажимента на българските власти да приемат законодателство, което гарантира автоматичното отстраняване на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и задължителното оповестяване на членство в професионални асоциации.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка