Ще увеличават пределната възраст за заемане на служба в ДАНС

Pan.bg 12 ное 2019 | 12:27 views (594) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

От 60 на 63 години, така както е по Закона за държавна агенция „Разузнаване“. Сержантите от НСО ще служат вместо до 53, до 55 години.

Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване бе обсъден и в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Защо? Заради два текста в преходните и заключителни разпоредби.

Първата промяна
е свързана с т. нар. „пренос на осигурителни права“, придобити в друга държава-членка на ЕС от лица, които по действащото законодателство не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален фонд и касаят служители от службите за сигурност. Във връзка с това се предлага промяна на Кодекса за социално осигуряване.
Втората промяна се отнася до пределната възраст за служба на сержантите от НСО, която от 53 години се увеличава на 55. Поради това се предлага промяна на Закона за националната служба за охрана.

Интересно е, че при обсъждането е разгледан въпросът за пределната възраст за заемане на служба в службите за сигурност. Изложени били аргументирано мотиви от Димитър Георгиев - председател на ДАНС, за необходимостта от увеличаване на пределната възраст за заемане на служба в ДАНС от 60 на 63 години, така както е по Закона за държавна агенция „Разузнаване“. Народните представители са подкрепили това становище, става ясно от доклада на комисията.

В заседанието са участвали Лазар Лазаров – заместник-министър в Министерство на труда и социалната политика, Пламен Русев – началник на отдел „Държавни разходи“ към Министерство на финансите, Димитър Георгиев – председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), бригаден генерал Красимир Станчев – началник на „Национална служба за охрана“ (НСО), Атанас Атанасов – председател на Държавна агенция „Разузнаване“, Борис Димитров – председател на Държавна комисия по сигурността на информацията, Бисер Борисов – заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ и полковник Велко Атанасов – изпълняващ длъжността директор на Служба „Военна информация“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка