ГАЛЕРИЯ: СПИСАНИЕ ДЪГА НА 40 ГОДИНИ! ЧЕСТИТО!

Pan.bg 13 ное 2019 | 07:44 views (1799) commentaries(0)
img
Приятели, не знам точната дата, но ако не се лъжа този месец списание "Дъга" навършва 40 години :)

За мен, а предполагам и за всички вас то е една изключително важна част от детството. Научи ни да четем и да обичаме книгите, да сме по-добри хора и да ценим красивото.

....................................
„Дъга – разкази в картинки“ е бивше българско детско комикс списание, издавано от Държавно издателство „Септември“, София.
Първият му брой излиза в края на 1979 година.[1] Въпреки огромното външно влияние, списанието създава свой собствен стил и е класически образ на българската илюстрация за това време. „Дъга“ набира огромна популярност през 1980-те години, когато тиражът му достига 180 000 бр. В списанието са събрани колекции от комикс сериали на много български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев, Румен Петков и Борис Димовски.

Сериалите в списанието са повлияни от българския фолклор, политическата обстановка в България по това време, класически литературни произведения („Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Момиченцето от земята“ на Кир Буличов), световна география, антична история, история на XX век и др.

До началото през 1989 г. на икономическите и политическите промени българският пазар е недостъпен за западни комикси. „Дъга“ е сред малкото списания в България, изцяло посветени на комикси. Заради мудното си издаване, специфичния си стил, засилената конкуренция и общата лоша икономическа обстановка, след промените списанието бързо губи популярност и спира да бъде издавано. Последният, 42-ри брой, излиза през 1992 година. Повечето от сътрудниците му емигрират или намират нова професия като компютърни дизайнери. В последно време списанието прави опити за своето завръщане на пазара с ново поколение от български илюстратори. То е с изцяло обновена структура, рубрики и слоган.

През 2003 и 2004 излизат няколко нови броя на списанието, публикувани от „Мунтеану & Мунтеану“ СД. Номерацията за новите броеве започва наново, като 1 и 2 брой излизат през 2003 г., а 3-8 броеве – през 2004 г. След публикуването на брой 8 през юни 2004 г. изданието е прекратено.

Тиражите на списанието, варират от 130 000 – 180 000 бр. за различните периоди от годините в които е издавано, като изключение правят последните три броя, за тях може да се отбележи, че след прехода от 89 г., излизат в доста
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
по-кратка версия, като страници и тираж за продажба. Обикновено списанията са по 64 страници, а последните три броя 40, 41 и 42 са едва по 48 стр., като в най-малък тираж е излязъл брой 41 от 20 000 бр., следван от 40 брой от 30 000 бр. и 42 които е бил тиражиран в 40 000 бр. и с него е завършила първата поредица на списанието.

Интересни факти около печата на списанието са, че почти всички тиражи на отделните броеве имат някакви различия, като размерите на списанието, наситеността на цветовете/яркостта и хартията на която са го отпечатвали са се различавали, дори и телените скоби с които се захващат страниците не си съвпадат, което се е получило от факта, че списанието се е печатало в повече от една печатница, които са използвали различно калибровани машини за обработката на печата, още повече, че самото калиброване е ставало също на ръка, от което произтичат и тези малки различия в самото изрязване, печат и оцветяване на съдържанието.
Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


ГАЛЕРИЯ: СПИСАНИЕ ДЪГА НА 40 ГОДИНИ! ЧЕСТИТО!

PREVIOUS PHOTO 1/7 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка