ПОСЛЕДНО СБОГОМ С ПРОФЕСОР МАНОЛ ТОДОРОВ - ФОЛКЛОРИСТ, ЖИВАТА ИСТОРИЯ НА РАДИО СОФИЯ

Pan.bg 13 ное 2019 | 08:03 views (722) commentaries(0)
img
Захари Миленков, Музей за история на радиото в България "Проф. д-р Веселин Димитров"

Днес си взехме последно сбогом с проф. МАНОЛ ТОДОРОВ. Сбогувахме се с известния български етномузиколог, педагог, общественик и изключителен приятел на Музея! Той бе неоценим наш дарител. На него дължим най-подробния жив разказ за сградата, в която е започнало живота си Радио София. Увлекателно, с най-големи подробности и с много любов проф. Тодоров ни "рисуваше" картината на онова далечно време от средата на 30-те години, показваше ни къде са били студиата и стаите, където са работили Сирак Скитник, Йордан Стубел, Боян Икономов, Есто Везенков... По-късно ни дари над 40 ценни снимки на своята майка – известната тракийска певица Атанаска Тодорова и още толкова от личния си архив на фолклорист. Един от безценните му подаръци бе и първата гъдулка, с която е започнал да свири на 14 години. С инструменталната група „Тракийската тройка“ той съпровожда в началото изпълненията на своята майка, а след това и на още десетки народни певци. Днес всеки посетител може да види тази гъдулка в Музея.
Ще припомня, че проф. Манол Тодоров е основател и дарител и на Националното музикално училище по фолклор в Котел. Там професорът е дарил близо 400 ценни книги от своята лична библиотека. Той притежава и оригинална колекция от голям брой грамофонни плочи, някои от които твърде стари. Проф. М. Тодоров бе дългогодишен преподавател в НМА“Проф. П. Владигеров“ в София, възпитал е няколко поколения фолклористи и студенти по теоретични дисциплини. Автор е на десетки учебни и научни книги, студии и статии. Чест гост бе на различни международни фестивали и конкурси като редовно го канеха за член на жури във Франция и други европейски страни.
Манол Тодоров достойно доживя патриаршеската възраст – 94 години. Почивай в мир и светлина, Професоре!

image

Първия отляво е младият Манол Тодоров, трета в редицата е неговата майка - тракийската певица Атанаска Тодорова от Чирпан.РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПОСЛЕДНО СБОГОМ С ПРОФЕСОР МАНОЛ ТОДОРОВ - ФОЛКЛОРИСТ, ЖИВАТА ИСТОРИЯ НА РАДИО СОФИЯ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка