БСП обсъжда изборните резултати

Pan.bg 17 ное 2019 | 10:23 views (254) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Националният съвет на БСП ще се събере днес на "Позитано" 20, за да обсъди резултатите на партията на местните избори. Според тясното ръководство - Изпълнителното бюро, и голяма част от социалистите БСП се завръща в местната власт, тъй като печели изборите в четири областни града, както и разширява представителството си в общинските съвети. Опозицията на Корнелия Нинова в партията обаче смята, че резултатите не се различават коренно от тези през 2015 г., когато БСП на практика "изчезна от картата". Заради което 50 от 183 социалисти в съвета искат оставката на лидера и Изпълнителното бюро.

Според отчета на предизборния щаб след балотажа БСП има 61 кметове на общини, сред които и на четири областни града - Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой общински съветници. Според анализ през 2015 г., цитиран в конгресен документ от юни т.г., издигнатите и подкрепени от БСП кметове на общини са 56, а общинските съветници - 910.

Според алтернативен анализ на вътрешната опозиция сега БСП има 58 кметове на общини и 1006 съветници, а преди четири години е имала 60 кметове на общини и 930 общински съветници. Вътрешната опозиция смята, че Нинова е осъществила подмяна на БСП, че е прокарала линии на разделение и противопоставяне, които не правят партията алтернатива на статуквото, а и дават второстепенна роля (още за анализа четете тук).

Има (ли) ръст

Според предизборния щаб на БСП партията увеличава представителството си в местната власт, докато вътрешната опозиция отчита, че вместо да разширява географията си, БСП се свива.

Данните показват, че след тези избори общинските съветници на БСП макар и с по-малко от 100, все пак са повече. За листите с кандидати на левицата са гласували 43 376 души повече от тези през 2015 г., но 41 380 от гласовете са в София и Русе, твърди анализът на опозицията. В него се посочва още, че от 265 общински съвети в страната, БСП няма представители в 25, в други 23 - има по един, а в 57 - по двама.

След изборите т.г. в седем области - Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра и Кърджали, социалистите нямат нито един кмет на община, а в други седем - Бургас, Габрово, Пазарджик, Търговище, Русе, Разград и Смолян - само
по един.

Социалисти очакват и интересен дебат за резултатите на подкрепения от БСП кандидат за кмет на София Мая Манолова, която изгуби балотажа от Йорданка Фандъкова с 20 366 гласа. Според анализ на "Позитано" 20, цитиран от Нинова, на първия тур социалистите в столицата са мобилизирали само 70% от гласовете си в подкрепа на Манолова. Каква е била мобилизацията на втория тур не е коментирано.

Застрашена ли е Нинова

Лидерският пост на Корнелия Нинова не изглежда застрашен, макар че оставката й да е искана от петдесет социалисти, сред които според списъка в документа бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, представители на вътрешната опозиция като Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. По-късно на следващия ден след огласяването на подписката, от централата на БСП съобщиха, че част от цитираните в нея социалисти, са отрекли да са я подписвали или да са давали съгласие да бъдат споменавани в нея. От "Позитано" 20 обаче не съобщиха нито кой се е отрекъл от това да е подкрепял исканията за оставки, нито колко са хората, заявили, че имената им неправомерно са били включени.

Националният съвет не може да решава за оставка на лидера, но понякога при изборни загуби той е искал вот на доверие. Близки до Нинова се съмняват, че ще се стигне до такъв ход днес.

След загубата на евроизборите Нинова първо обяви оставка, но после се отказа от нея и направи заявка за нов мандат. Сегашният й изтича през пролетта на следващата година, когато за първи път трябва да се проведе пряк избор на председател на БСП.

Правила за провеждането му няма, което също е повод за критики от страна на вътрешната опозиция. Според нейни представители днес ръководство на партията може да предложи на Националния съвет план-график за провеждане на вътрешните избори в БСП, които предхождат вота за лидера. Предстоят избори за местни лидери и делегати от страната в конгреса на партията, които по принцип започват от края на януари, но сега могат да бъдат изтеглени от декември.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка