Гешев разпореди проверка за складиран боклук в недействащите мини в България

Pan.bg 16 яну 2020 | 18:43 views (219) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


По повод възложена от него съвместна проверка на 6 януари днес главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" проверката да обхване и зоните на всички мини извън експлоатация на територията на България за съхранение на отпадъци. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата.

При разследване по досъдебно производство е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия, информира още пресцентърът на прокуратурата. В текста не се споменава с решение на кой от тримата зам.-министри - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова, е позволен превозът.

На площадка в Плевен е открито огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва, не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

Главният прокурор е сезирал министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз.

Назначената от Гешев днес проверка трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини, вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, както и дали са били предмет на трансграничен превоз.

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи. При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker