Американската ”Уестинг Хаус” ще ремонтира блок 5 и 6 на АЕЦ ”Козлодуй”

Pan.bg 17 яну 2020 | 18:37 views (330) commentaries(1)
img
frognews.bg


Американската компания ”Уестинг Хоус” ще ремонтира 5 и 6 блок на АЕЦ ”Козлодуй”, стана ясно от съобщение на електроцентралата. Договорът за удължаване живота на двата блока е подписан в четвъртък и е със срок за изпълнение 36 месеца и като подизпълнители са включени и български фирми.

"АЕЦ “Козлодуй” подписа договор с “Уестингхаус Енерджи Систъмс ООД – клон България” КЧТ за мигриране на компютърна информационно-управляваща система Ovation на 5 и 6 блок към най-ново поколение платформа Ovation. В обема на договора е предвидено в система Ovation да бъдат интегрирани системата за визуална индикация на параметрите за безопасност и симптомно ориентираните аварийни инструкции, както и да бъде извършена частична модернизация на Пълномащабния симулатор за блокове ВВЕР-1000", уточняват от АЕЦ "Козлодуй".

Това пък ще осигури безопасната и ефективна експлоатация на компютърната информационно-управляваща система в следващите години, както и достатъчно резервен капацитет за нейното бъдещо разширение при необходимост. Новата управляваща система отговаря на най-високите съвременни достижения в сферата за защита на системи за контрол и управление в АЕЦ от кибер атаки и превишава приложимите към момента стандарти в тази област. Автоматичната система, която се използва за управление на технологичните процеси в атомната централа, е от ново поколение, с което се гарантира надеждната работа на 5 и 6 блок по време на дългосрочната експлоатация на ядрените мощности в следващите 30 години.

Съобщение за подписания договор имаше и на сайта на "Уестинг Хоус". Оттам посочват, че дигитализацията и есплоатацията на инвестиционния ядрен флот е ключава за клиента.

"Имаме удоволствието да подкрепим Козлодуй 5 и 6 в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически и чиста енергия на България за десителетия напред", се казва още в съобщението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 17 яну 2020, 19:05
   
  6
   
  5

  ”Уестинг Хоус” ще ремонтира 5 и 6 блок на АЕЦ ”Козлодуй”???

  Абе тези са толкова тъпи, как така те ще ремонтират и то атомна централа?
  Няма да се учудя, ако това не гръмне след "техният ремонт"!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker