Откриха 25 контейнера с италански боклук във Варна

Pan.bg 17 яну 2020 | 19:49 views (256) commentaries(0)
img ПловдивПрес

Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство по повод открити на пристанище Варна-запад 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия. Товарът е пристигнал с кораб на 9 октомври миналата година.

Определен му е бил режим временно складиране до 90 дни. Този текст в закона ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница, съобщиха от прокуратурата.

Изпращач на контейнерите, които съдържат отпадъци, е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино, Италия. Стоката е натоварена на пристанище Салерно.

Получател на товара е българската фирма „Блацион“ ООД от София.

Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов, който е съдружник с двама италиански граждани, а така също за съдружник е вписана и фирма „Юпитер Секюрити“. Към момента те не са разпитани.

Фирмата получател е посочила като предмет на дейност – събиране и търговия с битови отпадъци. Към момента предстои да се установи и дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. След изтичане на срока за временно съхранение до 90 дни е следвало да получат направление от получателя къде да бъдат доставени. По документи стоката в тях е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

При отварянето на два от италианските контейнери вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ се оказва, че съдържат освен декларираното – и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вид, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Действията по разследването продължават.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker