Веселин Вучков: Не сме Сомалия, за да създаваме служба за охрана с национален обхват

Pan.bg 24 яну 2020 | 05:51 views (239) commentaries(0)
img
КРОСС/ Не сме някаква терористична държава, не сме Сомалия, за да се създава главна дирекция с национален обхват, която да обединява жандармерията и СОБТ и да е извадена от системата на областните дирекции на МВР, смята проф. Веселин Вучков. По тези законови промени няма обществено дискусия и са необясними, казва юриста, според когото една от възможните причини за тази реформа в структурата на МВР е да се създаде едно ново НСО, едно ново охранително звено за политиците, което за разлика от другото да е капсулирано във вътрешното министерство и да има по-малко възможности за контрол. Вучков смята за неприемлива и идеята на ДПС срещу заплащане НСО да предлага охрана. В своето първо интервю от подаването му на оставка като вътрешен министър в кабинета „Борисов 2" през 2015 г.

Веселин Вучков разкри пред Антон Хекимян в „Тази сутрин" причините да се оттегли от властта тогава. Когато се явиш пред обществото с някаква предизборна програма, включително да проведеш реформи в едно от най-тежките министерства, каквото е вътрешното. Събитията те поставят на най-важният пост в това министерство. Започваш реформи, в този момент разбираш съвсем неочаквано, че трябва да работиш с хората, с които си се противопоставял като опозиция 14 месеца. За мен е абсолютно неприемливо от всяка гледна точка и съвсем осъзнато подадох оставка, каза Вучков. Проблемните личности, накарали го да се оттегли, са били главният секретар на МВР и Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които по-късно са били освободени от премиера Борисов.

Веселин Вучков не поиска да даде оценка на неговите наследници на поста вътрешен министър, но каза, че иска да им напомни за ефимерността на този пост, който зависи от това да си на гребена на общественото доверие, а смисълът да го заемаш е да се проведат нужните реформи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker