Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски (ОБЗОР)

Pan.bg 19 фев 2020 | 05:39 views (154) commentaries(0)
img
.focus


София. Днес се навършват 147 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата. През 1873 г. край София е обесен Васил Левски. На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не довежда до съществен резултат. Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена.

Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.

В цялата страна се организираха възпоменателни церемонни, на които бе почетена паметта на Левски. Граждани положиха цветя и се преклониха пред паметта на Апостола. Честванията ще продължат и на 19 февруари.
В интервю за Агенция „Фокус“ проф. Пламен Павлов каза, че Левски е възприеман като свята личност още от своите съвременници. „Нека не поучавам Светия Синод, но има така наречената народна канонизация. Подема се мълвата, че един човек е свята личност. Такава мълва има. Самият факт, че 147 г. след неговата гибел ние говорим за него повече от всякога говори, че това е чудо. Това е другият елемент, който църквата иска. В очите на всички нас българите, у нас, в Македония, в Бесарабия и по света Левски е светец, крайно време е Българската православна църква да го разбере“, подчерта историкът.

Главният уредник в Регионален исторически музей – Ловеч Теодор Тончев допълни, че величието на Левски
се гради върху три реалности. „Това е създаването на комитетската мрежа в България, неговото достойно държание пред турския съд и неговите идеи за бъдещото държавно и политическо устройство на Свободна България. Както Левски казва „Свобода и чиста република“ и „да се изгради държава, в която всички ще бъдат равни, стига да припознаят законите равно с българина“, обясни Тончев.
Председателят на КИЦ – Босилеград Иван Николов подчерта, че се опитваме да повлияем на младите да имат Левски пред себе си като икона, пример и символ на българщината. Той допълни, че при честването на паметта на Левски не може да си позволим да стоим заедно до общинската власт, която играе двойна игра.
Теодора ПАТРОНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker