Нов граничен пункт между Рудозем и Ксанти ще помогне за развитие на бизнеса

Pan.bg 27 фев 2020 | 06:23 views (210) commentaries(0)
img
.banker.bg


Ключов проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. е строителството на нов граничен пункт между България и Гърция при градовете Рудозем и Ксанти, чрез който ще се даде допълнителна възможност за развитие на двустранните отношения, бизнеса и туризма. Това отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с Адонис-Спиридон Георгиадис – министър на развитието и инвестициите на Гърция. Очаква се с него да се подобри социално-икономическото състояние на Южен централен район в България.

Министър Георгиадис също посочи, че граничният пункт е много важен за развитието на района и че той ще допринесе за развитие на туризма. Той отбеляза, че Гърция се посещава от 1.5 млн. туристи от България годишно. В момента има пет гранични пункта между двете страни.

Двамата министри са обсъдили и бъдещата програма за трансгранично сътрудничество Гърция - България 2021-2027 година. Според министър Аврамова тя трябва да се фокусира върху потенциала и нуждите на граничните региони. „Ние предлагаме до 30% от бюджета на бъдещата програма да бъде ориентиран към стратегически проекти като се вземат предвид трансграничната свързаност и транспортни връзки между страните и се наблегне върху развитието на железопътния транспорт. Предстои да се направи анализ и да се изготвят конкретни предложения за стратегически проекти“, посочи тя. Другото предложение е да се създаде Фонд за малки проекти като инструмент за насърчаване на икономическия растеж на малките и средни предприятия в пограничния район. Министър Георгиадис е отбелязал, че Гърция ще подкрепи това предложение, тъй като според него подпомагането на малкия и среден бизнес е много важно за граничните райони.

Двамата министри са коментирали и бъдещата европейска програма за транснационално сътрудничество Interreg Euro-Mediterranean area 2021-2027 (EURO MED), която ще замени Програмата за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ 2014-2020 и програма „Югозападна Европа“ 2014 - 2020. За България е важно да получи подкрепата на Гърция новата програма да обхваща цялата територия на страната, както и включването на малките и средни предприятия като директни бенефициенти чрез прилагане на новия инструмент Фонд за малки проекти. И не на последно място би следвало да се осигури бюджет, отговарящ на очаквания висок интерес към бъдещата програма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker