Приютите подслоняват бездомни в условия на извънредно положение

Pan.bg 28 мар 2020 | 08:59 views (131) commentaries(0)
img
bgnesagency
Кризисният център в столичния квартал „Захарна фабрика“ работи в условията на извънредно положение и продължава да приютява бездомници.
Екипът на БГНЕС получи сигнал от хора, посещаващи кризисния център, че получават храна само веднъж на ден, през уикендите въобще не получават, а в един от блоковете е въведена карантина. От Столична община заявиха, че информацията не е коректна, а подслонените се хранят редовно.
Директорът на дирекция „Социални дейности“ Минка Йовчева уточни, че центърът може да приюти 170 души и работи от 1 декември до 31 март, но заради извънредното положение той ще продължи да работи до 12 април.
„За всички настанени в центъра и филиала към него лица, които в настоящия момент са общо 86 души е осигурена закуска, топъл обяд, а за вечеря – сандвичи. В периода на функциониране на социалната услуга настанените получават не само ежедневно храна, но и медицинско обслужване, при необходимост и подкрепа от социален работник. За събота и неделя е осигурен същия режим на хранене“, увери Йовчева.
Тя добави, че бездомните получават подкрепа и от неправителствени организации, които предоставят дрехи и пакетирана храна.
Директорът разкри, че бюджетът на кризисния център е в размер на 250 000 лв., като в тази сума се включват и средства за закупуване на храна на потребителите – консерви, хляб, колбаси и др..
По отношение на оплакването, че веднъж напуснали бл. 51А, който в момента е в карантина, човек не може да се върне, Йовчева каза, че в момента е така, но са предоставили възможност хората да бъдат настанени в бл. 48А.
„В момента в центъра има свободни 84 места и приемът на бездомни лица продължава“, увери още Йовчева. Тя подчерта, че във временния дом за десетки бездомни хора се извършва и непрекъснато дезинфекция и се следи за поддържането на хигиената в помещенията. /БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker