Радев: Войната с коронавируса не се печели с глоби и насаждане на страх

Pan.bg 31 мар 2020 | 18:38 views (362) commentaries(1)
img
news.bg
Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград.

Според него е основателно притеснението относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. По негови думи това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи. В резултат на тези мерки можело смъртността да се повиши далеч повече от тази от коронавируса.

Едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници , така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват, обясни президентът и допълни, че предложението ще бъде отправено към министъра на здравеопазването.
Радев заяви, че трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

За целта по думите му е необходима всеобхватна, навременна и достоверна информация, за да може да изградим картина на случващото се в страната и ефективно да се набележат стратегии. Той обаче подчертава, че към момента такава информация няма - тя налага всеобхватно тестване на населението, каквото според него не можело да се получи само на базата на 4000 теста.

По тази причина Радев призова да се излезе по-бързо от сферата на догадките и масовите ограничения и да се разшири обхватът на тестовете, да се картотекират групите във всички региони, така че да може да се действа.
Само така ще излезем от блокаж на държавата, а представете си, ако той продължава дълго, ние така ли ще останем? Ние трябва да преодолеем икономическата и социална катастрофа", категоричен бе държавният глава.

Той подчерта, че дълго време е стоял зад всеобхватни и най-вече социални икономически мерки за бизнеса. Според него на засегнатите вместо реална помощ се предлага заем, който впоследствие допълнително ни задължава.

"Над десет години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. "излишък" без правила.
Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем", заяви президентът.

По негови думи този път трябва този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите отново "да потънат".
Радев обясни, че той самият си е направил един тест и той е отрицателен. Не можело обаче да се позволи такъв лукс да се тества всеки държавник, при положение че няма тестове за хората.

Относно частичното вето върху извънредния закон Радев поясни , че от негова страна няма конфронтация. "Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смили и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение", подчерта той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 01 апр 2020, 07:11
   
  5
   
  1

  -СТИГА ГЛОБИ И НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ!

  КАЗА пр€зид€нтч€то ни -ФАТМАК!!!

  Д€$И, ОСТАНИ СИ В КЪЩИ,
  рум€н ДА НЕ ТИ СЕ МРЪЩИ!

  ЩОМ ПАДНЕ МРАК И льотчикът ЗАСПИ,
  КУРона ВУРСТЪТ МИ ЩЕ ТЕ ОЩАСТЛИВИ!!
  НАЛИ СЪМ ПЪРВИЙ "БАДЖАНАК" ,
  НА ДЪРЖАВНИЯТ НИ ГЛАВАНАК!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker