Гарантирано място на пазара и след извънредното положение искат производителите

Pan.bg 09 апр 2020 | 10:10 views (242) commentaries(0)
img
news.bg
Мерките за повече българска стока в магазините трябва да се прилагат и в мирно време, т.е. след приключване на извънредното положение. Абсолютно категорично това са неща, които трябва да бъдат дългосрочни и вечни, а не само в извънредно положение.
Около това мнение се обединиха Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопроизводителите в сутрешния блок на Нова телевизия.
Теодор Дечев припомни, че опитът като мярка да се иска да има повече български стоки по магазините, не е от днес, а мерките не трябва да са обвързани със ситуацията на пандемия. Той призна, че може да се спекулира с тезата за натиск на пазарните механизми, но няма и забрана да не се продават стоки с небългарски стоки. Нужно е обаче да има гаранция за стоките с български произход, настоя Теодор Дечев.
Проблемът, според него, не е нито в Европейския съюз, нито и законодателството, а в практиките за купуване на родното в отделните държави.
В подкрепа на инициативата на Министерството на земеделието се изказа и председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров. Според него и министър Десислава Танева с позицията си е успяла да бръкне в кутията на Пандора. В момента млечният бранш е в изключително тежко състояние и настоява 90% от всички млечни продукти на пазара да са произведени в България и от истинско мляко.
Бойко Синапов от Обединени български животновъди посочи, че преработвателите са притискани от големите търговски веригите. "Ние (българските производители - б.р.) също искаме да бъдат защитени българските интереси - не може в чужд дом веригите да поставят условия", подчерта Синапов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker