Полк. Димо Димов е избран за почетен гражданин на Шумен

Pan.bg 29 май 2020 | 21:51 views (504) commentaries(0)
img otbrana.com
С решение на Общинския съвет полковник от запаса Димо Димов и проф. Добрин Добрев са новите почетни граждани на Шумен. Полк. Димов е военен историк, член на СОСЗР и Съюза на ветераните от войните на България. Проф. Добрев на два пъти (2008 и 2009 г.) заема място в Топ 100 на водещите преподаватели в света, а през 2009 г. е част от списъка на 2000-те най-изтъкнати интелектуалци на ХХІ век.

***

Полк. Димо Тотев Димов е роден на 25 април 1930 г. в с. Кръвеник, Габровско. Завършва средно образование в Априловската гимназия в Габрово, полувисше в Народното военно артилерийско училище, профил „Земна артилерия“ и висше образование във Великотърновски университет, специалност “История”.

От 1982 до 1983 г. Димо Димов е назначен за пръв директор на комплекс “Създатели на Българската държава”. След това в продължение на три години е секретар на НЧ “Добри Войников”, впоследствие – началник на “Гарнизонна школа по военно-патриотично възпитание”, Шумен.

По време на службата си като офицер и в запаса Димо Димов е познат като активен изследовател на историята на Шумен и Шуменския гарнизон. Автор е на значими трудове с военна тематика: “Храбростта на Шуменци 1944-та”, “Имена, изсечени в гранит”, “Шуменска епоха”, “Сава Доброплодни” – биографичен очерк, “125 години Шуменски военен клуб”, „Дневникът на капитан Куцаров“, „Славата на шуменските бойни знамена”, „Учители и ученици от Шумен – доброволци в Сръбско-българската война 1885 г.“, „Първият военен паметник в България”, „Великият ден на Шумен“, „Шуменци по пътя на победите“ и др. Заедно с тези издания, Димо Димов има повече от 200 публикации в списания, сборници, юбилейни издания, периодичен печат и в електронни издания.

Инициатор и организатор е на създаването на Музея на VII-ми пехотен Преславски полк, откриването на музей на Шуменския гарнизон, изграждането на паметник на Васил Левски в града, поставянето на паметни плочи на дома на ген. Марин Куцаров, на спасителите на бойни знамена от Шуменско. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шумен, Съюза на ветераните от войните на България, дългогодишен активен краевед и член на Управителния съвет на Дружеството на краеведите „Георги Джумалиев“ при НЧ „Добри Войников-1856“ – Шумен. Награден е с орден „За военна доблест и заслуга“ на Държавния съвет на НРБ през 1981
г.

За активната си изследователска и творческа дейност през 2000 г. Димо Димов е носител на “Наградата на Шумен”, а през 2006 г. Националният съвет на Съюза на краеведите в България го удостоява с Диплом за присвоено звание “Заслужил краевед”. През 2008 г. е удостоен с почетно звание I степен „Носител на златна значка на гр. Шумен“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка