Военните пенсионери ускорено намаляват

Pan.bg 31 май 2020 | 18:25 views (1119) commentaries(0)
img otbrana.com
Спирдон Спирдонов
Последните статистически данни на НОИ за пенсионерите у нас потвърждават тревожната тенденция за броя на пенсионерите по чл.69 на КСО, т.е. от армията, МВР и службите за сигурност. За какво става въпрос? Към 31 март т.г. общият брой на военните и другите пенсионери от посочените институции е 88 362. Какво прави впечатление? За първите три месеца на годината новоотпуснатите пенсии по чл. 69 на КСО са 161, но броят на прекратените, т.е. на хора, които вече не са между нас, е 698.
Има основания да се твърди, че тази тенденция ще се задълбочава. Една от причините е влязлата вече в сила промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, с която пределната възраст за военна служба, според военното звание, бе вдигната с три години. Що се отнася до армията, като причина може да се посочи и недостигът от личен състав, който само за офицерите е близо 20 процента.
Като допълнение, за информация, бих добавил, че броят на пенсиите в графата „военна инвалидност“ е 4 425. За първите три месеца на годината са отпуснати 13 военноинвалидни пенсии, като 4 от тях са лични, а 9 – наследствени. 31, обаче, са прекратени: 27 лични и 4 наследствени.
Прави впечатление още, че през първото тримесечие на годината разходите за всички видове пенсии надхвърлят тези от преди една година. Единствено добавките за участниците във войните са паднали на 70, 8 процента.
Що се отнася до размера на пенсиите по чл. 69 на КСО, 98 са до 219,43 лв., а 1200 лв. вземат 6 845 души. Т.е. 7,7 процента от всички пенсионери по чл. 69 получават тавана. 8,8 процента или 5 463 са изменили размера на пенсиите си, което предполага, че работят на трудови договори и се осигуряват.
На една част от тях изчислените пенсии са доста по-високи. Средният размер на пенсията на упражнилите правото си на пенсия по този член е 717, 22 лв. 35 от всички пенсионери в страната получават пенсия над тавана, т.е. над 1200 лв. Сред тях няма пенсионирали се по чл. 69 на КСО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка